Medzi vystavovateľmi nechýbal sebestačný mobilný mikrodom ECOCAPSULE.Brainee
StoryEditor

Ecocapsule s toaletou, kuchynkou aj posteľou: Je to plnohodnotný dom, ktorý zabezpečí všetky potreby

pc09.09.2022., 06:00h

Najväčšie technologické výdobytky zo Slovenska sme si pozreli počas festivalu Národný deň bez dymu.

Lajkuj Brainee.sk na

Autá dostali katalyzátory a prechádzajú na alternatívne pohony, klasické cigarety prestávajú byť „in“, v kaviarňach sa nerozprávame v oblakoch dymu, mestá a obce obmedzujú pálenie trávy, a doma už nekúrime v pieckach ako v minulom storočí. Všimol si si to? Slovensko sa zbavuje dymu.

Čistý vzduch sa vracia na Slovensko. Cítime to doslova na každom kroku. Najväčšie technologické výdobytky zo Slovenska sme si boli pozrieť počas Dňa bez dymu, ktorý sa konal 8. septembra 20222. Zoznámili sme sa s technológiami budúcnosti, z ktorých viaceré majú v „rodnom liste“ slovenskú stopu. 

image

Saudská Arábia chce vybudovať 160 kilometrov dlhé inteligentné mesto. Bude bez ciest a emisií

Mobilný mikrodom

Medzi vystavovateľmi nechýbal sebestačný mobilný mikrodom ECOCAPSULE. Jeho myšlienka sa začala písať v roku 2009, pričom o šesť rokov neskôr bol vyrobený prvý prototyp. 

Ecocapsule sa dnes nachádzajú všade po svete – od Karibiku, cez Japonsko, až po Európu. Nájdeš v nich toaletu, malú kuchynku, ale aj posteľ. „Hovoríme, že ide o plnohodnotný dom, pretože zabezpečí všetky potreby človeka,“ prezradil Bohuslav Pisár. 

Záujemcov je stále viac. Niektorí však majú aj špeciálne požiadavky. „Napríklad Američania chcú veľký televízor, čo však nie je energeticky úplne efektívne,“ dodal Pisár. 

Ďalšie technológie budúcnosti 

Zastavili sme sa aj pri skladacích bicykloch SHARVAN, ktoré reprezentovali Slovensko na Expo v Dubaji, študentskom elektromobile FORMULA, prototype alternatívnej vodnej elektrárne SPEAR HYDRO či vodíkovom aute. 

image

Zastavili sme sa aj pri študentskom elektromobile FORMULA.

Brainee
image

Zastavili sme sa aj pri prototype alternatívnej vodnej elektrárne SPEAR HYDRO.

Brainee
image

Študentský elektromobil FORMULA.

Brainee
image

Plne elektrická KIA EV6.

Brainee

Vstúpili sme aj do laboratória Svet bez dymu, kde sme sa dozvedeli, aké sú riziká spojené s fajčením klasických cigariet a tým, čo sa deje pri horení tabaku. „Sú tu aj názorné ukážky pokusov, ako napríklad valce, ktoré ukazujú rozdiel medzi aerosólom z nahrievaného tabaku a dymom z cigariet či spálenej pneumatiky,“ uviedla Jessica Orešková z laboratória Svet bez dymu. 

image

Sú tu aj názorné ukážky pokusov, ako napríklad valce, ktoré ukazujú rozdiel medzi aerosólom z nahrievaného tabaku a dymom z cigariet a spálenej pneumatiky.

Brainee
image

Vstúpili sme aj do laboratória Svet bez dymu, kde sme sa dozvedeli, aké sú riziká spojené s fajčením klasických cigariet a s tým, čo sa deje pri horení tabaku.

Brainee
image

Vstúpili sme aj do laboratória Svet bez dymu.

Brainee
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 16:24