ČSOB
StoryEditor

VEĽKÁ ANKETA: Odišiel ti počas homeofficeu firemný notebook či mobil? Nemusíš to platiť zo svojich!

Natívny obsah19.05.2022., 10:00h

Už viac ako dva roky sme zvyknutí na prácu z domu. Aj keď sa pandemické opatrenia uvoľnili, najmä väčšie firmy nechávajú svojich zamestnancov naďalej pracovať z domu. Povedzme si na rovinu – je to pre nich finančne výhodnejšie.

Lajkuj Brainee.sk na

O homeofficeoch už nejaký ten vtip na internetoch koloval. Priznaj sa, koľkokrát si ešte 8:55 ležal v posteli a o 9:00 sa už pripájal na call so šéfom? Samozrejme v slušnom tričku a, v tom lepšom prípade, v pyžamovom spodku. Ani sa radšej nepustíme do témy, čo si mal na sebe, keď bolo v lete nesmierne horúco... Už viac ako dva roky sa snažíme poraziť neviditeľného nepriateľa – vírus, ktorý nám na dlhé obdobie zmenil život od základov. 

Opatrenia sa uvoľnili, najvyšší čas, lebo sociálna izolácia už poriadne liezla na nervy. Cítime nielen my, ale aj zamestnávatelia. Snažia sa preto postupne nastoliť interné pravidlá, vďaka ktorým sa čo najbezpečnejšie môžeme postupne vracať do kancelárií.

Introverti sa potešili, extroverti trpeli. Aj tak by sa dal trefne popísať pretrvávajúci homeoffice. Dám však ruku do ohňa za to, že aj najväčší introvert si občas s láskou spomenul na pred tým otravné korporátne raňajky, ovocný deň, či spoločný obed s kolegovcami, s ktorými si vlastne nemal úplne čo povedať. Teraz by ho už veru zaujímalo, ako sa volá sesternica z druhého kolena kolegu Mira, ktorý sedí oproti, a doteraz nikto netuší, na akej pozícii vlastne pracuje.

A teraz podobná otázka len z opačného súdka.

A teraz ruku na srdce. Nový režim – nové pravidlá. Koľkokrát si stihol počas homeofficeu oprať všetky textílie, čo doma máš? Koľko receptov podľa Youtubu si navaril? A koľko seriálov na Netflixe pozrel? Nikto ti to nebude vyčítať. Práca a život, spánok, voľný čas na jednom jedinom mieste boli úplne na hlavu. Psychicky to bolo náročné a vyčerpávajúce, každý určite pochopí, že si sa potreboval občas rozptýliť. Zároveň to prinieslo nevídaný efekt – zistili sme, že v pohodlí domova bez rušivých elementov – akými kolegovia a ruch officeu určite sú – sa dá práca, ktorá nám inokedy trvala možno deväť hodín, dá zvládnuť na päť. Porada, ktorá s veľkou pompou v zasadačke trvala dve hodiny sa vyrieši na Zoome za 40 minút. Musí, inak by treba za Zoom doplatiť, všakáno. 

                                                                  HTML tutorial

 

Pred pandémiou bol deň práce z domu veľkým firemným benefitom. Zväčša ak si bol chorľavý ale nie úplne chorý hodný PN, tak si si nevyhnutné odmakal z domu. Alebo keď si si potreboval vybaviť nejaké byrokratické úradné záležitosti a potreboval si cestovať po Bratislave či inom meste, čo ti bralo čas, ponáhľal si sa rýchlo domov dokončiť prácu, či si sa pripojil ráno oveľa skôr, aby si si nadrobil. Pracovisko a kolegovia boli prirodzenou súčasťou našich dní. 

Nielen my, pospolitý ľud, ale aj firmy a zamestnávatelia sa museli prispôsobiť novým podmienkam. Svojich zamestnancov v priebehu pár týždňov vyzbrojili firemnými mobilmi, počítačmi, notebookmi. Niektoré firmy dokonca preplácali zamestnancom stoly a stoličky, ktoré doma nemali a museli si ich kvôli homeofficeom zabezpečiť. Špeciálny obdiv patrí rodičom, ktorí zostali zo dňa na deň doma s deťmi. V trojizbáku v Petržalke. To sú pre nás neviditeľní hrdinovia. Rozvodovosť výrazne nestúpla, tak ste to snáď zvládli!

Poznáš všetky tie filmy o nehodách v práci. Je to nesmierne jednoduché vyliať si rannú kávu na počítač alebo na mobil. Jednoduché je aj rozbiť display spôsobom, o ktorom ti Google následne povie, že to nie je ani fyzikálne možné. Ale stane sa. 

Viac času stráveného doma vytvára prirodzene viac priestoru na nehodové udalosti. Spôsobené nedopatrením, nepozornosťou, ale aj pokazenými spotrebičmi, či rozbláznenými deťmi. Celodenný nepretržitý život v jednom byte či dome určite najmä počas homeofficeov priniesol mnoho nečakaných udalostí. Škoda na domove, priestore, ktorý si s láskou vytvárame, aby sme sa v ňom cítili dobre, je vždy smutná a prináša so sebou hnev i stres. Ak sa ti pokazí, alebo ty akýmkoľvek pričinením pokazíš zariadenia, ktoré ti na prácu poskytol zamestnávateľ, je to o to nepríjemnejšie. Zmluvy, ktoré si pri preberaní podpisoval, strašia naozaj vysokými pokutami za poškodenie napríklad elektroniky. Nepríjemných obáv zo zničeného monitora lebo si zakopol o kábel, alebo z kávy v notebooku sa môžeš pomerne jednoducho striasť. S kvalitným poistením sa o svoje financie nemusíš obávať.

Spoločnosť ČSOB prináša na trh poistenie domácnosti, ktoré kryje aj náhodné poškodenia práve firemných zariadení. Poistenie, ktoré pokryje škodu spôsobenú zamestnávateľovi, ti môže skutočne ušetriť veľa peňazí, aj rádovo stovky eur. 

                HTML tutorial

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 01:53