ASUS Zenbook DUO (2024)Brainee/Miroslav Kamody
StoryEditor

Vyskúšali sme unikátny ASUS Zenbook DUO. Očarí výkonom aj jedinečným dizajnom, pre toto si ho zamiluje úplne každý

Natívny obsah26.02.2024., 14:00h

ASUS Zenbook DUO je vôbec prvým ultraprenosným notebookom s dvoma 14-palcovými 3K dotykovými displejmi na svete. Bez problémov sa však stane aj tvojou osobnou jednotkou.

Lajkuj Brainee.sk na

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou ASUS.

Nároky na dokonalý notebook sa rok od roka zvyšujú. Študenti vyžadujú štýlové a výkonné zariadenie, ktoré zvládne nielen celodennú výdrž na prednáškach, ale aj bezproblémový gaming či streamovanie. Kreatívci zase potrebujú laptop, ktorý nemá problém zahanbiť aj stolové počítače a poradí si aj s najnáročnejším multitaskingom.

ASUS so svojím modelovým radom Zenbook už roky ukazuje, že všetky tieto požiadavky sa dajú bez problémov zhmotniť do prenosného počítača. Vo vývoji však ide ešte ďalej a prináša tak zariadenia, ktoré jednoducho chceš mať, aj keď o tom možno ešte nevieš. Jasným dôkazom je novinka ASUS Zenbook DUO.

image

ASUS Zenbook DUO (2024)

Brainee/Miroslav Kamody

Notebook sme v našej redakcii testovali niekoľko dní a bez zbytočných rečí ti povieme, že ide o jedinečné „delo”, ktoré sa v priebehu niekoľkých sekúnd dokáže premeniť z obyčajného notebooku na multitaskingovú centrálu, ktorá ti umožní robiť naraz v podstate čokoľvek - hrať a streamovať hry, robiť graficky náročné projekty, alebo jednoducho pozerať prednášky a zároveň si písať prehľadné poznámky. V nasledujúcich riadkoch ti povieme viac. 

Zdanie klame

Na prvý pohľad vyzerá nový ASUS Zenbook DUO ako akýkoľvek iný notebook. Tmavé šasi, z 90 percent vyrobené zo zliatiny horčíka a hliníka z recyklovaných materiálov má jednoduchý dizajn, ktorý na zadnej strane štýlovo dopĺňajú tenké línie typické pre Zenbooky. Aj keď má hrúbku len 14,6 milimetra, ASUS doň vložil všetky potrebné konektory.

Nechýbajú dva Thunderbolt 4 porty, USB 3.2 Gen 1, HDMI 2.1 a praktický 3,5 mm audio jack. Vďaka tomu máš všetko potrebné priamo vo svojom zariadení a nemusíš zo sebou na cestách ťahať žiadne zbytočné dokovacie stanice. Poteší aj univerzálna nabíjačka, audiosystém s certifikáciou Harman Kardon a technológiou priestorového zvuku Dolby Atmos. Hudba či sledovanie filmov a seriálov tak bude na najvyššej možnej úrovni.

image

ASUS Zenbook DUO (2024)

Brainee/Miroslav Kamody

V čom je teda vlastne nový Zenbook DUO taký výnimočný? Keď ťa omrzí režim klasického notebooku, začnú sa diať veci, s ktorými vyrazíš dych každému, kto bude v tvojej blízkosti. Jedným prstom jednoducho odoberieš klávesnicu ASUS ErgoSense, ktorá je typická jemným prehnutím klávesov, vďaka čomu je používanie na o stupeň vyššej úrovni.

Dvojica špičkových obrazoviek

Z nej sa razom stane bezdrôtová klávesnica, pod ktorou sa ukrýva druhá obrazovka. A nie len tak hocijaká. Rovnako ako hlavná, aj táto predstavuje prémiový 3K 120 Hz ASUS Lumina OLED displej s pomerom strán 16:10. Vďaka spojeniu so 180° pántom ich tak spoločne môžeš premeniť na gigantickú dotykovú pracovnú plochu o veľkosti až 19,8 palca.

Akonáhle notebook rozložíš do tohto stavu, stáva sa z neho prenosné multimediálne centrum, do ktorého sa jednoducho nedá nezamilovať. Šiestimi prstami aktivuješ virtuálnu klávesnicu, tromi touchpad a piatimi následne môžeš roztiahnuť okno cez obe obrazovky. A je to proste nádhera. Ak platí, že na dobré sa rýchlo zvyká, v tomto prípadne to platí dvojnásobne.

Bez problémov môžeš na jednej obrazovke sledovať prednášku a na druhej si písať či kresliť (napríklad dotykovým perom ASUS Pen) poznámky - prípadne hrať hry, ale pred vyučujúcim pssst, prehľadne strihať video alebo upravovať fotky vo Photoshope, programovať, prípadne hrať hry a zároveň sledovať, čo sa deje na Twitchi.

Okrem toho majú oba displeje certifikáciu Dolby Vision​ a Pantone Validated, ponúkajú živé a verné podanie farieb a majú aj certifikáciu pre čo najvernejšie zobrazenie čiernej farby. Poteší aj fakt, že nastavenia displejov, napríklad jas, si vieš podľa potreby upravovať pre každý zvlášť.

Poradí si aj s náročnými úlohami

Možnosti sú jednoducho neobmedzené - notebook vďaka kovovému stojanu môžeš používať vertikálne aj horizontálne a svoje zariadenie si tak môžeš prispôsobiť presne podľa svojich požiadaviek a aktuálnej úlohy. Treba dodať, že nejde len o vychytávku, ktorou zaručene získaš pohľady okoloidúcich. Keď totiž začneš naplno využívať oba displeje v kombinácii s bezdrôtovou klávesnicou, klasické notebooky ti už jednoducho prídu nudné a bez potenciálu.

Takáto dvojdisplejová mašina si však pýta aj poriadny výkon, ktorým ASUS Zenbook DUO rozhodne disponuje. V rámci špecifikácií ponúka procesor až do Intel Core Ultra 9 so zabudovanou neurónovou jednotkou pre zrýchlenie umelej inteligencie, s až 32 GB RAM typu LPDDR5x a až 2 TB SSD úložiskom. O výkon sa tak nemusíš báť, nech budeš na cestách kdekoľvek.

To všetko v tele, ktoré má dokopy len 1,35 kilogramu (ak rátame aj klávesnicu, tak 1,65 kilogramu). Po niekoľkých dňoch používania musím povedať, že skláňam klobúk pred vývojármi a dizajnérmi z ASUS-u. Na trh totiž prinášajú originálne zariadenie, ktoré v sebe spája jedinečný dizajn, vynikajúce špecifikácie a hlavne neuveriteľne zjednodušujú celú plejádu činností, ktoré na svojich zariadeniach mnohí z nás denne vykonávajú.

image

ASUS Zenbook DUO (2024)

Brainee/Miroslav Kamody

Niekedy je viac jednoducho viac

Samozrejme, spočiatku si človek musí na dvojicu displejov a ich správne polohovanie zvykať, no veľmi rýchlo začne naplno využívať ich potenciál. Klávesnica po pripojení pevne drží na svojom mieste, o čo sa starajú magnety s automatickým polohovaním na jej rohoch. Pozor si však dávaj na nečistoty naspodku, aby si si druhú obrazovku nijako nepoškodil. 

ASUS Zenbook DUO je vôbec prvým ultraprenosným notebookom s dvoma 14-palcovými 3K dotykovými displejmi na svete. Nejde však len o prázdnu frázu - oba z nich využiješ na dennej báze, čo bude mať zásadný vplyv na zvýšenie tvojej efektivity. Niekedy je viac jednoducho viac a ak niečo ľutujem, tak je to fakt, že som takéto zariadenie nemal vo svojej výbave skôr.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 15:54