Z Prahy poslali zadarmo volebný vlak pre Slovákov.Idnes.cz/ Matěj Nejedlý/
StoryEditor

Mladí Slováci vyrazili zadarmo vlakom voliť, vyslali ho z Prahy. Nie je nám to jedno, odkazujú

iDnes.cz29.09.2023., 14:00h

Na pražskej hlavnej stanici v piatok dopoludnia znela slovenčina. Stovky mladých ľudí využili možnosť zviezť sa zadarmo „Volebným vlakom“. Organizátori projektu chcú hlavne zvýšiť volebnú účasť a motivovať aj tých Slovákov, ktorí ešte nie sú rozhodnutí, koho voliť.

Lajkuj Brainee.sk na

V parku pred pražskou vlakovou stanicou, narušili v piatok, deň pred slovenskými parlamentnými voľbami, študenti. Prišli využiť vlak zadarmo, ktorý im umožní odvoliť v mieste trvalého bydliska. Organizátori akcie v žltých tričkách rozdávali každému Slovákovi odznak, ktorým sa počas jazdy identifikoval, napísal Matěj Nejedlý pre iDnes.cz.

Jeden z iniciátorov kampane „Nestrať svoj hlas“ Marek Mach potvrdzuje, že vlak je takmer naplnený. Cieľ je jasný, dostať k voľbám čo najviac Slovákov.

Meškal pol hodinu

Ľudia mali o bezplatnú jazdu vlakom k voľbám záujem až do poslednej chvíle. Odchod bol naplánovaný na 11:53, kvôli oneskoreniu nakoniec odišiel až o polhodinu neskôr.

Dvadsaťštyriročná Dagmara Cigánková v Prahe študuje 3. lekársku fakultu. Nápad volebného vlaku sa jej páči, keby ale nemusela, nešla by s ním. „Zabudla som si vybaviť volebný preukaz, tak musím,“ vysvetľuje Dagmara.

Študent Marek ide vlakom s kamarátkou Teou. Je to pre nich vraj aj príležitosť spoznať svojich rovesníkov. Vzhľadom na to, že stále chodia do školy, sa im tiež pozdávala možnosť zviezť sa do Bratislavy zadarmo.

image

Študenti so záľubou v gamingu, pozor! Prichádza Red Bull Campus Clutch. Poznáme čas eventu

Ďalší mimoriadny vlak pôjde z brnenskej dolnej stanice do Bratislavy krátko po siedmej hodine večer. Kapacita jednotlivých vlakov je cez päťsto miest na sedenie, organizátori očakávajú ich takmer úplné využitie. Dopravu volebnými vlakmi financovali štyri neziskové organizácie.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. máj 2024 23:21