Profesor chce vyriešiť starnutie japonskej populácie masovou samovraždou.Twitter/ Latestinbollywood/
StoryEditor

Profesor chce vyriešiť starnutie populácie masovou samovraždou. Má státisíce sledovateľov

Michal Čiernikkh16.02.2023., 14:00h

Profesor univerzity Yale vyvolal pobúrenie po tom, čo naznačil, že masová samovražda je jediným spôsobom, ako sa vysporiadať so starnúcou populáciou Japonska.

Lajkuj Brainee.sk na

Yusuke Narita, ktorý je odborným asistentom na katedre ekonómie na Yale, sa k tomu vyjadril už v roku 2021 a odvtedy si získal stovky tisíc nasledovníkov. Japonsko má v súčasnosti nízku pôrodnosť a rýchlo starnúce obyvateľstvo. „Mám pocit, že riešenie je celkom jasné,“ povedala  v talkshow japonskej televízie Abema. „Nevyriešila by to náhodou hromadná samovražda a hromadné "seppuku" starších ľudí?“ komentoval Narita problém starnutia japonskej populácie.

Samovražedný rituál

Sepukku je samovražedný japonský akt z dvanásteho storočia, ktorý využívali hlavne samurajovia. Súčasťou Sepukku je aj známejší rituál harakiri, pri ktorom si dotyčný krátkym mečom rozreže brucho. Následne mu asistent katanou odsekne hlavu.

image

Najväčšia masová samovražda v dejinách. Masaker v Jonestowne naháňa hrôzu aj po 44 rokoch

Seppuku používali samurajovia dobrovoľne na to, aby zomreli so cťou, namiesto toho, aby padli do rúk svojich nepriateľov. Často praktizovaný bol v radoch japonských generálov ešte aj počas druhej svetovej vojny.

Neprináša nič nové

Radikálnu myšlienku zasadil profesor Narita do historického kontextu, aby Japoncom naznačil, že predsa neprichádza s ničím novým. Že to tu už raz bolo. Lenže seppuku je rituálna samovražda samurajov, nie alternatíva k dôchodkovej reforme. V minulom rozhovore so školákmi si zase odborný asistent v odbore ekonómie Narita pomohol hororom z roku 2019 Midsommar.

V tom švédska sekta núti prestarnutých členov k tomu, aby skočili zo skaly. Čo je mimochodom idea známa aj v japonskej tradícii, iba s tým rozdielom, že Japonci svojich starších príbuzných na tú horu odnesú alebo ich nechajú na opustenom mieste, napríklad v lese, kde nakoniec zomrú.

Pol milióna sledovateľov

Naritove slová skutočne vyvolali búrlivé reakcie. Vyučujúci z Yaleu však vďaka nim získal aj mnoho fanúšikov. Len na Twitteri ho sleduje vyše pol milióna ľudí. „Veci, ktoré nesmiete hovoriť, sú obvykle pravdivé,“ píše Narita na svojom profile.

image

Misao Okawa sa stala v roku 2013 najstarším žijúcim človekom na svete. Zomrela vo veku 117 rokov.

Profimedia.cz/

Tento rok už svoj prejav mierni. Pre NYT povedal, že výroky o masových samovraždách boli len „abstraktné metafory“. „Mal som si dávať väčší pozor na ich potenciálne negatívny vplyv. Po istej sebareflexii v minulom roku som ich prestal používať,“ uviedol.

image

Hlavné mesto Japonska čelí preľudneniu. Vláda zaplatí ľuďom brutálnu sumu, aby sa odsťahovali

„Je to nezodpovedné,“ kritizuje Naritu novinár Masaki Kubota. „Ľudia si v panike okolo starnúcej spoločnosti môžu povedať: ‚Ou, moji starí rodičia patria k tým, ktorí už žijú príliš dlho. Mali by sme sa ich zbaviť,“ vyjadril obavy novinár.

Skutočný problém

Podľa webu Statista.com je Japonsko s 29 percentami ľudí nad 65 rokov druhá najstaršia krajina na svete po Monaku. „Japonská spoločnosť čoskoro nebude schopná ďalej fungovať,“ hovorí japonský premiér Fumio Kišida.

image

Podľa webu Statista.com je Japonsko s 29 percentami ľudí nad 65 rokov druhá najstaršia krajina na svete po Monaku.

Profimedia.cz/

Starnutie japonskej populácie už však zašlo tak ďaleko, že Narita nie je jediný, kto sa nad problémom zamýšľa, uvádza iDnes.cz. Ostatne aj niekdajší minister financií Taró Asó už v roku 2013 vyhlásil, že by sa japonskí seniori „mali poponáhľať a zomrieť“.

image

Na svete nás je oficiálne 8 miliárd. Ako preľudnenie ovplyvní Slovensko a ako s tým súvisí kanibalizmus?

Miera pôrodnosti je tu jedna z najnižších na svete a do konca storočia by sa podľa štúdie z roku 2020 mohol japonský národ zmenšiť zo 128 miliónov obyvateľov na menej ako 53 miliónov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 12:19