123rf
StoryEditor

Nelámte si hlavu nad vráskami. Máme riešenie

PR článok30.11.2022., 00:00h

Premýšľali ste už niekedy nad tým, prečo sa u niekoho objavujú prvé vrásky už po dvadsiatke a iný človek má hladkú tvár aj pred štyridsiatkou? Jasné, vplyv má na to aj genetika a nik z nás nebude naveky mladý. Ale rozhoduje aj to, ako sa o seba staráme, čo jeme, aký máme životný štýl. V posledných rokoch so stúpajúcou životnou úrovňou sa ľudia čoraz viac zaujímajú aj o výživové doplnky.

Lajkuj Brainee.sk na

Čo napríklad taký kolagén na vrásky - funguje to? Najlepšie je hľadať odpovede priamo u odborníkov. Možno ani vy ste netušili, že kolagén je vlastne telu prirodzená bielkovina, ktorú si tvorí samo. Úlohou kolagénu v najrôznejších tkanivách tela je zabezpečovať ich pružnosť a pevnosť, pôsobí ako lepidlo pre bunky v tele. “Správne množstvo kolagénu má vplyv na kvalitu kostí a chrupaviek, ovplyvňuje aj kvalitu vlasov, nechtov, zubov a ovplyvňuje i kvalitu pokožky, ktorá je vďaka kolagénu a elastínu, najmä v mladosti, pevná, pružná a zvlhčená,” vyjadrila sa v jednom zo svojich autorských materiálov v odbornom časopise Medicus news doktorka Ingrid Tumová z Katedry farmakológie a toxikológie Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave

Bohužiaľ však telo produkuje dostatok kolagénu len do určitého veku. “Starnutie organizmu sa začína už od 25. roku života a s ním klesá i schopnosť tvorby kolagénu,” potvrdzuje dermatologička Jana Molčanová z kliniky Medoderm.

Dôležitosť kolagénu pre človeka teda nemožno poprieť. Ale čo tie doplnky, ktorých je plný internet? Je to vlastne spracovaný živočíšny kolagén, ktorý sa štiepi na malé peptidy. Výrobcovia sľubujú, že bude pôsobiť v koži a zamedzí tvorbe vrások, posilní chrupavky a pohybový aparát a pomôže tiež zvýšiť kvalitu vlasov. Dá sa tomu veriť?

Faktom je, že aj odborníci vyzdvihujú účinok kolagénových doplnkov, pravda - musia byť kvalitné. “V strednom veku sú tieto výživové doplnky nenahraditeľnou zbraňou v prevencii starnutia kože, nechtov, kĺbov a šliach. Najmä po 40. roku života je vhodné užívanie výživových doplnkov s obsahom kolagénových peptidov,” dodáva dermatologička Jana Molčanová.

Za kvalitný kolagén možno považovať taký, ktorý je bioaktívny. Znamená to, že po štiepení surového kolagénu z dobytka alebo rýb si kolagénové peptidy zachovávajú špecifickú štruktúru helisy. Vstrebávanie kolagénu totiž funguje tak, že telo musí kolagénové peptidy rozpoznať, inak by sa bez úžitku vylúčili. 

image
123rf

Napríklad český produkt Inca Collagen sa spracováva šetrnou enzymatickou hydrolýzou. Navyše je to kolagén z morských rýb, kde oproti kolagénom z dobytka nie je nutná tepelná úprava kvôli bezpečnosti. Takto za studena z morského kolagénu vznikajú bioaktívne peptidy, ktoré ľudské telo dokáže spracovať. Navyše je Inca Collagen 100% čistý, čo má tiež významný vplyv. Arómy, príchute či konzervanty by len znižovali jeho účinok. Preto firma nedochucuje tento morský kolagén a keďže je mikronizovaný do formy jemného prášku, nepotrebuje ani konzervanty. Pripravuje sa až tesne pred užitím, nasypete si ho do pohára, zalejete vodou alebo džúsom a vypijete.

Inca Collagen pôsobí na pleť tak, že:

  • udržiava zdravú štruktúru pokožky, jej elasticitu, hydratáciu a jednotný tón,
  • vďaka tomu zamedzuje tvorbe vrások, eliminuje jemné vrásky,
  • podporuje hojenie pokožky, môže pomôcť pri hojení akné, rosacey či iných diagnóz,
  • pomáha ako prevencia pigmentových škvŕn,
  • podporuje obranyschopnosť pokožky.

Jeho účinky si už za sedem rokov existencie značky overilo už viac než 200 tisíc zákazníkov. “Mne moc pomohol Inca Collagen s pleťou. Mám menej vrások a kolená, ktoré občas boleli, už vôbec nebolia,” zhodnotila zákazníčka Darina Šprláková.

“Odkedy používam Inca Collagen, je moja pleť oveľa krajšia a jemnejšia,” hovorí užívateľka Ivana Ratvajová.

Samozrejme, žiadne výživové doplnky vás nepostavia na nohy, keď budete žiť nezdravo. Pridajte do svojho jedálnička zeleninu a ovocie, dodržujte správny pitný režim a zabudnite na fajčenie a časté pitie alkoholu. K tomu pridajte každý deň dostatok pohybu a s pomocou Inca Collagen si udržíte mladistvú pleť dlhšie, než to príroda plánovala.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 22:20