Shutterstock
StoryEditor

Nespavosť si nevyberá. 6 krokov k lepšiemu spánku

PR článok09.11.2022., 00:00h

Nielen dospelí a ľudia v pokročilom veku trpia vplyvom rôznych faktorov nedostatkom spánku. Celosvetové štatistiky potvrdili 35 % ľudí trpiacich nespavosťou, na Slovensku ňou podľa zistení trpí viac ako polovica dospelej populácie. Ani študenti a dospievajúce osoby nie sú v tomto smere výnimkou. Nespavosť si jednoducho nevyberá a najčastejšie „udrie“ v plnej sile, v momente, keď to najmenej potrebujeme.

Lajkuj Brainee.sk na

Spánok je nevyhnutný pre každý proces v našom tele, ovplyvňuje naše fyzické a duševné fungovanie nasledujúci deň, našu schopnosť bojovať s chorobami a rozvíjať imunitu a náš metabolizmus a riziko chronických chorôb.

Spánok je skutočne interdisciplinárny, pretože sa dotýka každého aspektu nášho zdravia. Jeho kvalitu a kvantitu však môže veľmi rýchlo narušiť veľa faktorov – od pracovného stresu a rodinných povinností až po choroby. Kontrolovať tieto faktory asi vždy len tak jednoducho  nemôžete, no osvojiť si návyky, ktoré to menia a lepší spánok naopak podporujú, už áno.

Pokračujte v čítaní a dozviete sa ako?

image
Shutterstock

Vytvorte si na spánok príjemné prostredie

Udržujte svoju izbu chladnú, tmavú a tichú. Moderné vonkajšie rolety izolujú okno nielen pred svetlom, ale aj chladom alebo teplom. Vystavenie sa svetlu vo večerných hodinách môže spôsobiť, že zaspávanie bude náročnejšie.

Aj keď vieme, že je to komplikované, vyhnite sa tiež dlhodobému používaniu obrazoviek vyžarujúcich svetlo tesne pred spaním. Zvážte použitie stmavovacích tienidiel, štupľov do uší, ventilátora alebo iných zariadení na vytvorenie prostredia, ktoré vyhovuje vašim potrebám.

Upokojujúce aktivity pred spaním, ako je kúpanie sa alebo používanie relaxačných techník, môžu podporiť lepší spánok. Samozrejmosťou sú aj kvalitné postele, bez ktorých bude všetka vaša snaha o kvalitný spánok zbytočná.

Zaraďte do svojho denného režimu fyzickú aktivitu

Áno, aj pravidelná fyzická aktivita môže prispieť k lepšiemu spánku. Vyhnite sa však takejto aktivite tesne pred spaním, mohlo by to priniesť opačný efekt.

Aj trávenie času vonku každý deň môže byť v tomto smere užitočné. Prípadne si po práci môžete poskladať s celou rodinou krásne puzzle a zbaviť myseľ všetkých negatívnych myšlienok, vďaka čomu sa vám bude oveľa lepšie zaspávať!

image
Shutterstock

Nezabúdajte na dovolenku

Dokonalým spôsobom, ako pomôcť telu uviesť všetky jeho funkcie do normálneho stavu, je na pár dní zabudnúť na prácu. Na tento účel môžete využiť stále cenovo výhodnú last minute dovolenku v obľúbenom rezorte. Prípadne sa odreagujte na dlhšiu dobu od práce iným a vám príjemným spôsobom.

Dávajte si veľký pozor na to, čo pred spaním konzumujete

Je to dobré nielen preto, aby ste zapli svoje obľúbené a pohodlné nohavice, ale aj pre lepší spánok. Nechoďte do postele hladní ani preplnení. Vyhnite sa ťažkým alebo veľkým jedlám, pretože zaťažíte tráviaci systém, ktorého náročnejšie fungovanie vo večerných hodinách automaticky skomplikuje vaše zaspávanie.

Opatrnosť si zaslúži aj nikotín, kofeín a alkohol. Stimulačné účinky nikotínu a kofeínu sú možno pre vás príjemné, no vymiznú do niekoľkých hodín a môžu narúšať váš spánok. A aj keď alkohol môže spôsobiť, že sa budete spočiatku cítiť ospalí, neskôr v noci môže spôsobiť problém. Skúste to s pomocou vyššie spomenutých rád zmeniť a uvidíte, že nespavosti sa zbavíte pomerne rýchlo.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 23:32