Výcviková misia trvajúca dva roky s účasťou zhruba 15 tisíc vojakov z Ukrajiny.Ján Krošlák/Tasr
StoryEditor

Európska únia plánuje vycvičiť pätnásť tisíc Ukrajincov. Môže nás najväčšia misia vtiahnuť do vojny?

Jana ŠafaříkováiDnes.cz19.10.2022., 10:00h

Európska únia sa púšťa do doteraz najväčšej vojenskej misie. Na svojom území plánuje výcvičiť pätnásť tisíc vojakov ukrajinskej armády.

Lajkuj Brainee.sk na

Okrem dodávok zbraní to bola ďalšia požiadavka ukrajinskej vlády smerom k Európe: pomôžte nám vycvičiť deväť brigád, z ktorých každá môže mať až päť tisíc ľudí, písala tamojšia vláda naposledy tento rok v septembri. Teraz, po súhlase všetkých ministrov zahraničia EÚ v Luxemburgu, plán dostáva jasnejšie obrysy, uvádza iDnes.cz

Protivzdušná obrana, bojové drony, odpratávanie mín alebo taktika boja. Výcviková misia trvajúca dva roky s účasťou zhruba 15 tisíc vojakov sa má realizovať hlavne na území Poľska a Nemecka.

Takzvaná Podporná vojenská misia EÚ (EUMAM) je doteraz najväčšou vojenskou misiou, do ktorej sa štáty Európskej únie spoločne púšťajú. „Ešte nikdy sme netrénovali taký počet vojakov v toľkých rôznych odboroch,“ uviedol jeden z európskych diplomatov pre nemecký týždenník Die Zeit. Náklady pôjdu do 50 až 60 miliónov eur ročne.

„Musíme pokračovať v poskytovaní rozsiahlej vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine. Preto sme s kolegami z ostatných členských krajín schválili vojenskú misiu EUMAM, ktorá pomôže s výcvikom ozbrojených síl Ukrajiny. Podarilo sa nám tiež vyjednať ďalšie prostriedky z Európskeho mierového nástroja na vojenskú pomoc,“ uviedol český minister zahraničia Ján Lipavský na pondelkové stretnutie v Luxemburgu.

Na Ukrajine prebehla už štvrtá mobilizačná vlna a armádu tak prichádza podporiť stále menej kvalifikovaných vojakov. V Európe tí menej skúsení dostanú všeobecný výcvik, ostatní sa potom budú špecializovať okrem iného na odstraňovanie mín, obsluhu bojových dronov, vojenskú taktiku alebo obranu proti zbraniam hromadného ničenia. Súčasťou bude aj výcvik ovládania nemeckého protiraketového systému Iris-T, ktorý dokáže chrániť mestá pred ruskými raketovými útokmi. Jedno z týchto zariadení už na Ukrajine je, ďalšie tri majú v priebehu roka nasledovať.

image

Nefunkčné zbrane, žiadny výcvik, topánky obrastené machom. Povolaný Rus opisuje chaos pri mobilizácii

Výcvik EUMAM bude prebiehať striktne na území Európy, európski vojaci a inštruktori nebudú pôsobiť na Ukrajine, zhodujú sa všetky európske krajiny. Dôvod? Nenechať sa zatiahnuť do vojny. Práve to je horúca téma, ku ktorej síce existuje množstvo fundovaných odpovedí a právnych výkladov, stopercentnú istotu, ale nemôže zaručiť nikto.Napokon aj nemecký parlament vo vlastnom vyjadrení z marca tohto roku uvádza, že „ak by okrem dodávok zbraní išlo aj o inštruktáž strany konfliktu alebo o výcvik v zaobchádzaní s týmito zbraňami, išlo by o opustenie bezpečnej oblasti nevojny“.

image

Povinnej vojenskej službe sa nevyhne nikto. Výnimku nedostali ani členovia populárnej kapely

Podľa Philippa Dürra z Ústavu verejného a medzinárodného práva na univerzite v Bonne by táto hranica bola prekročená v momente, ak by tretí štát na Ukrajinu poslal aktívne bojové jednotky. To ale Európa rozhodne nemá v úmysle. „Z hľadiska medzinárodného práva je podpora Ukrajiny zo strany iných štátov v poriadku, čo zahŕňa dodávky zbraní aj výcvik,“ hovorí právnik Christoph Kehlbach s odvolaním sa na Chartu OSN.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 19:34