Zdravotník uteká okolo horiaceho auta po ruskom raketovom útoku v Kyjeve 10. októbra.Roman Hrytsyna/TASR
StoryEditor

Rusko odpálilo rakety za pol miliardy, na Ukrajinu útočí aj dronmi

iDnes.cz11.10.2022., 09:46h

Rusko zaútočilo na ukrajinské mestá 84 riadenými strelami a 24 dronmi. Suma je odhadovaná, podľa expertov môže byť vyššia aj nižšia.

Lajkuj Brainee.sk na

Rusko v pondelok odpálilo na Ukrajinu riadené strely a drony, ktorých celková cena sa môže pohybovať od 400 miliónov do 700 miliónov dolárov, odhadla ukrajinská verzia časopisu Forbes. Rusko zaútočilo na ukrajinské mestá 84 riadenými strelami a 24 dronmi. Píše portál iDnes.cz

Odhad má široké rozmedzie 

Na mestá naprieč celou Ukrajinou v pondelok zamierili strely Ch-101, Ch-555, Kaliber, Iskander, S-300 alebo Tornado-S. Presný počet každého typu však nie je zatiaľ známy. Z toho dôvodu má odhad široké rozmedzie, uviedol Forbes.

Cenu jednej rakety Ch-101 časopis odhadol na 13 miliónov dolárov, cenu jednej rakety Kalibr na 6,5 ​​milióna dolárov a jednej strely Iskander na tri milióny dolárov. Podľa velenia ukrajinskej armády 43 z vypálených striel zlikvidovala ukrajinská protivzdušná obrana.

Pondelkové ruské vzdušné údery zasiahli aj Kyjev alebo mestá v západnej časti krajiny, a vyvolali pobúrenie v mnohých krajinách sveta. Podľa ukrajinských úradov si útoky vyžiadali životy najmenej štrnástich civilistov, zranili bezmála stovku ďalších ľudí a prerušili dodávky elektriny a tepla.

Ruský prezident Vladimir Putin označil údery za odvetu za sobotné poškodenie Kerčského mosta, ktorý spája polostrov Krym s Ruskom. Putin útok na most pripísal ukrajinským tajným službám. Kyjev sa k sobotnému útoku nevyjadril.

Generál Armagedon

Masívne ruské raketové útoky na ukrajinské mestá sa odohrali len dva dni po tom, čo ruský prezident poveril velením inváznych síl generála Sergeja Surovikina, ktorý má povesť nemilosrdného muža, a neberie ohľad na ľudské životy. Na túto časovú postupnosť upozornili niektoré médiá, ako napríklad Politico alebo agentúra AP. Surovikin si pre tvrdý prístup k vedeniu vojny vyslúžil prezývku generál Armagedon, píše denník The Guardian.

„Nie som prekvapený tým, čo sa dnes (v pondelok) ráno stalo v Kyjeve. Surovikin je úplne bezohľadný, neberie ohľad na ľudské životy,“ cituje portál The Guardian nemenovaného bývalého činiteľa ruského ministerstva obrany, ktorý so Surovikinom spolupracoval. „Obávam sa, že jeho ruky budú úplne pokryté ukrajinskou krvou,“ dodal zdroj.

image

Otrava alkoholom, cirhóza, samovražda. Zmobilizovaní Rusi nestíhajú ísť na front

Podľa odborníkov bude Surovikinovou hlavnou úlohou na Ukrajine vyriešiť štrukturálne problémy, s ktorými sa stretáva ruská armáda, ktorá čelí tvrdej ukrajinskej protiofenzíve. „Je veľmi krutý, ale zároveň schopný veliteľ,“ povedal podľa denníka The Guardian Gleb Irisov, bývalý poručík letectva, ktorý so Surovikinom pracoval do roku 2020.

„Nebude však schopný vyriešiť všetky problémy. Rusko má nedostatok zbraní a ľudských zdrojov,“ dodal a poukázal na predchádzajúce zmeny vo velení, ktoré ruskej armáde nijako zvlášť nepomohli.

Zásadnú zmenu v ruskom ťažení tento generál, ktorý doteraz pôsobil ako veliteľ Južného vojenského okruhu a veliteľ ruských vzdušných a kozmických síl, pravdepodobne neprinesie ani podľa Sidhartha Kaushala z britského think-tanku Royal United Services Institute.

„Jeho kariéra je poznačená obvineniami z korupcie i brutality,“ povedal agentúre AP. 

„Takže to môže byť určitý náhľad na to, ako k tomu bude pristupovať. Ale na druhej strane, ruský prístup už bol celkom brutálny,“ dodal.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 08:29