Policajti zatýkajú ženu počas protestu proti mobilizácii v ruskom JekaterinburguTasr/ap/
StoryEditor

Jednosmerné letenky či zisťovanie, ako si doma zlomiť ruku. Rusi na internete hľadajú, ako sa vyhnúť vojne

iDnes.cz22.09.2022., 10:00h

Zatiaľ čo niektorí sa rozhodli odísť z krajiny, iní sú zrejme ochotní siahnuť k sebapoškodzovaniu.

Lajkuj Brainee.sk na

Čiastočná mobilizácia, ktorú v stredu vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin, vyvolala medzi tamojšími obyvateľmi paniku. Mnohí z nich začali na internete hľadať informácie, ako sa vyhnúť prípadnému povolaniu do boja. Píše portál iDnes.cz

Zaujímajú sa o to, ako opustiť krajinu 

Hoci Putin ohlásil plán na čiastočnú mobilizáciu v stredu ráno, Rusi začali s vyhľadávaním „únikových ciest“ už večer predtým.

Nepokoj nastal po tom, čo ruskí poslanci schválili legislatívu zavádzajúcu do trestného zákonníka termíny „mobilizácia“ a „stanné právo“. 

Počas utorkového popoludnia na vyhľadávači Google masívne vzrástol záujem o nájdenie odpovede na otázku „ako opustiť Rusko“. Podľa portálu Meduza otázka emigrácie najviac zaujímala obyvateľov Chabarovského kraja, ktorý na východe Ruska susedí s Čínou.

image

Ruská mobilizácia? Dalo sa to čakať. Je to dôkaz, že im plány nevychádzajú, tvrdí Ukrajina

Dramatický nárast 

Rusi sa podľa magazínu Newsweek taktiež zaujímajú o to, ako sa prípadnému povolaniu do vojny na Ukrajine vyhnúť. Na Googli od stredajšieho rána hojne zadávajú frázu „ako si doma zlomiť ruku“.

Nástroj Google Trends ukazuje početnosť vyhľadávania na stupnici od nuly do 100 za určité obdobie, pričom nula predstavuje najmenší záujem a sto najvyšší.

Podľa údajov Google Trends bolo za posledných sedem dní o 7:00 hod., kedy Putin začal svoj prejav, zaznamenaných nula vyhľadávaní „ako si doma zlomiť ruku“. To doslova neznamená, že frázu nikto nehľadal, ale to, že množstvo vyhľadávania bolo také nízke, že údaje nebolo možné kvantifikovať.

O dve hodiny neskôr sa ale tento počet vyšplhal na 38 zo 100, čo svedčí o dramatickom náraste vyhľadávania tejto frázy. Táto informácia najviac zaujímala ľudí v Petrohrade, Moskve či Krasnodarsku.

image

Na mape nebolo desiatky rokov. Toto je príbeh tajného ruského mesta, kde vyvíjali atómovú bombu

Nákup leteniek 

„Vo Washingtone, Londýne, Bruseli priamo tlačia na Kyjev, aby previedol vojenské operácie na našom území, už sa neskrývajú, hovoria, že Rusko by malo byť porazené všetkými prostriedkami na bojisku,“ povedal v prejave Putin, podľa ktorého sa Západ snaží oslabiť, rozdeliť a zničiť Rusko.

Mobilizácia sa podľa Putina dotkne hlavne ruských občanov v zálohe a s vojenskou skúsenosťou. Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že armáda povolá v rámci mobilizácie 300-tisíc rezervistov.

Všetci však týmto slovám neuverili a niektorí mladí ruskí muži sa obávajú, že nebudú môcť odísť z krajiny. Dáta na Google Trends ukázali nárast vyhľadávania na Aviasales, čo je najobľúbenejší ruský web na nákup leteniek. Podľa dát boli v stredu vypredané priame lety z Moskvy do tureckého Istanbulu a arménskeho Jerevanu, kam Rusi môžu cestovať bez víz. Vypredané sú aj spoje do gruzínskeho Tbilisi.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov v stredu odmietol komentovať možnosť uzavretia hraníc pre Rusov, ktorých sa mobilizácia týka, a ktoré by im zabránilo vyhnúť sa povolaniu do služby. „Vyjasnenie v tejto veci bude nasledovať,“ dodal Peskov.

Portál iDnes.cz je súčasťou vydavateľstva MAFRA, pod ktoré patrí aj Brainee.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 02:10