COOP Jednota Slovensko
StoryEditor

Je ti horúco? To aj potravinám. Našťastie vďaka inovatívnemu riešeniu môžu byť pod smart kontrolou

Natívny obsah12.07.2022., 00:00h

Vedel si o tom, že žiješ vo svete IoT? A že technológie z tejto sféry pomáhajú optimalizovať energie, chod podniku a dokonca aj šetriť firmám a podnikom peniaze?

Lajkuj Brainee.sk na

Advertisement

Slovensko zasiahli horúčavy, leto je v plnom prúde. Všetku našu pozornosť upriamujeme na to, aby sme v rozpálených mestách prešli aspoň z bodu A do bodu B bez väčšej ujmy na zdraví. Kúpaliská sú plné, jazerá praskajú vo švíkoch. Aj keď je leto príležitosťou na rôzne outdoorové párty, festivaly a naše obľúbené koncerty, v bytoch bez klímy sa o 2 ráno modlíš, aby teplota klesla aspoň pod 25 stupňov.

Tento rok už dokonca padlo na Slovensku niekoľko teplotných rekordov, a to zasahuje nie len do našej komfortnej zóny, ale aj do sfér, pri ktorých si to ani neuvedomujeme. Napadlo ti napríklad niekedy, ako rieši situáciu s horúčavami supermarket? Ten sa taktiež musí v lete potýkať s teplotnými nástrahami. Aj s problematikou zvýšených nákladov na chod prevádzok, ktoré sa už niekoľko mesiacov valia na celý priemysel. V skutočnosti je to rozsiahla téma a problematika, ktorú riešia aj najinovatívnejšie firmy na Slovensku. Pretože už nejde len o samotné chladenie potravín, ale o udržateľné, inteligentné a konštruktívne technológie, ktoré prinášajú firmám smart riešenia, šetria náklady a samotnú energiu, čo oceňujeme aj my v Brainee, ako zástancovia čo najzelenšieho fungovania.

Vitaj vo svete IoT

Revolúcia v podobe IoT prichádza aj do každodenného života. Veď práve preto bola vytvorená. Pomáhať s optimalizáciou spotreby energií, údržby a samotnej výroby. Ak máš doma napríklad práčku s WiFi, aj ty takú technológiu používaš. Teraz sa k nám IoT dostáva ešte bližšie a to práve v období, kedy ju potrebujeme viac, ako si uvedomujeme.

Určite si už počul, že jednou z najcennejších komodít na svete je momentálne samotná informácia. A práve IoT technológie pracujú so zberom dôležitých informácií, na základe ktorých potom vyhodnocujú zmeny, ktoré by sa mali vykonať. Zmeny totiž vedú k tomu, aby mohli firmy ušetrené zdroje smerovať v prospech zákazníka, zamestnancov, alebo mohli garantovať špičkovú kvalitu potravín. O čo vlastne v spomínanom IoT ide?

„V skratke - máme senzory, ktoré nám dokážu skúmať okolité podmienky, máme prenosovú technológiu, ktorou tieto údaje prenášame, pozbierame ich a potom máme niečo, čo nám pomôže tieto údaje spracovať do výstupu. A jeho výsledkom je optimalizácia pre klienta. Napríklad mu dodáme informácie, či má správne nastavenú teplotu v chladiacom či mraziacom boxe. Už úprava teploty o pár stupňov, ktorú dokáže zákazník na základe zozbieraných informácií vykonať, mu môže zabezpečiť nemalé energetické a finančné úspory,“ hovorí Martin Luknič, IoT špecialista zo spoločnosti Orange.

Energeticky udržateľné riešenia

Len niekoľko firiem na Slovensku dokáže priniesť IoT nielen teoreticky, ale aj prakticky a podľa konkrétnych požiadaviek zákazníka. Odborníci z Orangeu vysvetľujú, ako to vyzerá v praxi, napríklad v predajniach COOP Jednota. „Dáta z meračov sú v tomto prípade posielané cez existujúcu 2G sieť. V prípade neštandardnej situácie – napríklad pri výraznom náraste teploty z dôvodu dlhšie otvorených dvierok chladničky, systém automaticky odošle alarm vo forme SMS správy, prípadne e-mailu. Predajne sa tak môžu vyhnúť neželaným energetickým i finančným stratám a zodpovední pracovníci predajne majú istotu pravidelnej kontroly podmienok skladovania potravín, aj nad rámec vyžadovaný legislatívou. Pre spotrebiteľov to zároveň znamená zabezpečenie čo najdlhšej čerstvosti potravín,“ vysvetľuje Peter Bäuml, manažér IT riešení pre B2B zákazníkov v Orangei.

image

Michal Švrček, riaditeľ sekcie IT a služieb v COOP Jednota Slovensko

COOP Jednota Slovensko

Uľahčí prácu zamestnancom

Ruku na srdce – väčšinou máme toho veľa, nič nestíhame. Asi ťa už neprekvapí, že IoT technológia vie pomôcť aj v tomto. „Náš personál musí v rámci svojej pracovnej náplne kontrolovať aj teplotu v boxoch popri tom, ako dozerá na kvalitu potravín. Odbremeníme ho a bude sa tak môcť plnohodnotnejšie venovať nielen potravinám, ale aj zákazníkom,“ uznáva Michal Švrček, riaditeľ sekcie IT a služieb v COOP Jednota Slovensko. Supermarket si pochvaľuje aj pozitívny dopad na životné prostredie, ktorý technológia prináša.

Podrobné informácie o unikátnych smart riešeniach, ktoré Orange v rámci IoT riešení ušil na mieru potrebám sieti predajní COOP Jednota, sa dozvieš v týchto videách:

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:05