Ide o typ neurodegeneratívneho priónového ochorenia, ktoré sa vyskytuje u kopytníkov ako sú losy a rôzne druhy jeleňov. Choroba ovplyvňuje mozog zvieraťa a nervový systém. Telá nakazených zvierat strácajú váhu rýchlym tempom a nakoniec začínajú byť zmätené a apatické. Hoci zatiaľ nebol hlásený žiadny prenos z jeleňa na človeka, odborníci sa obávajú, že by sa to mohlo stať. Iné takéto neurodegeneratívne ochorenia postihli ľudí aj v minulosti. Jedným z príkladov je choroba šialených kráv, rovnako ako choroba nazývaná "kuru", ktorá sa šírila medzi obyvateľmi domorodého kmeňa v Papue-Novej Guinei počas päťdesiatych a šesťdesiatych rokov. Zdá sa, že choroba sa šírila z infikovaného mozgového tkaniva. Ľudia, ktorí ochoreli, stratili schopnosť kontrolovať svoje končatiny a telesné funkcie.Pixabay
StoryEditor

Zombie neexistujú len vo filmoch. Tu sú skutočné príklady zvierat, ktoré sa tak správajú

san01.03.2021., 10:29h
Kým koncept oživených mŕtvol sa zdá byť nereálny, niektoré vírusy a parazity v prírode môžu spôsobiť, aby zvieratá konali "zombie spôsobom".
Lajkuj Brainee.sk na

Zombie sú všadeprítomné v kultúre, nemŕtvi sa objavujú vo všetkom od Frankensteina od Mary Shelleyovej po filmy ako World War Z a televízne programy ako The Walking Dead. Dokonca aj Bieli chodci v Hre o tróny vytvorili armádu nemŕtvych, ktorí boli oživení mágiou a zabíjali na povel.

Zombie sú definované ako nadprirodzené bytosti, ktoré sa niekedy správajú výrazne podivnými spôsobmi. Aj keď sa zombie apokalypsa môže zdať mimo sféry hodnovernosti, viac ako hŕstka skutočných vírusov a parazitov môže spôsobiť, že členovia živočíšnej ríše sa budú správať ako nemŕtvi, píše Business Insider.

V galérii nájdete sedem spôsobov, ako sa zvieratá môžu zmeniť na niečo podobné zombie.

menuLevel = 1, menuRoute = notsorry, menuAlias = notsorry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = true
18. apríl 2024 18:30