StoryEditor

Tino Hrnčiar: NFT sú nový vesmír. Treba sa v ňom zorientovať

31.08.2022, 00:00
  • Najšikovnejší ľudia sveta, obrovské fondy aj ľudia, ktorí formovali internet, ako ho poznáme dnes, istým spôsobom pracujú na projektoch súvisiacich s NFT.
  • Ale aj s metaverzom alebo vo všeobecnosti s web3. Pritom nejde iba o digitálne umenie a NFT kolekcie, to je iba vrchol ľadovca.
  • Hovorí v rozhovore pre Stratégie marketér a dnes už aj tvorca NFT Tino Hrnčiar.
  • Ako sa dostal k digitálnemu umeniu? 
  • A koľko už na ňom zarobil? 
  • Ktoré slovenské a české značky investujú do tohoto typu marketingu? 

 

Kedy ste vôbec po prvýkrát počuli o NFT?

Mám v živote pravidlo, že keď o niečom počujem viac ako dvakrát, tak začínam dávať pozor. Koncom roka 2020 sa mi začala skratka NFT zjavovať pomerne často. Vtedy som manželke asi prvý raz povedal, že si to musím čo najrýchlejšie naštudovať, pretože príliš veľa pre mňa relevantných ľudí o tom rozpráva.

Ponoril som sa do témy, počúval som podcasty, zapájal som sa do Clubhousov, kde sa o tejto téme debatovalo. Prvé NFT vznikali okolo roku 2017 a veľký boom táto téma zaznamenala práve v prvom polroku 2021. Skrátka, namočil som sa do toho prostredníctvom ľudí, ktorých sledujem a rešpektujem, a ocitol som sa akoby v králičej nore.

A ktoré bolo prvé vo vašom portfóliu?

Moje prvé NFT bolo od Garyho Vaynerchuka, známeho marketingového gurua. Vo web2 svete, ktorý zahŕňa sociálne médiá, dokázal predikovať zásadné trendy, napríklad hovoril o úspechu TikToku skôr, ako ho vôbec bežní ľudia poznali. Ak sa niečomu venuje, je dobré počúvať ho. Práve preto som si zakúpil ako prvú kolekciu NFT od neho, má názov VeeFriends. Kúpou týchto NFT som získal aj vstupenky na jeho konferenciu VeeCon na najbližšie tri roky.

Bolo to drahé?

Keď som si to prepočítal na eurá, tak vtedy mi to prišlo ako veľa peňazí za digitálny obrázok. Dlho som to zvažoval. Ale povedal som si, že ak sa mi podarí už len ísť na spomínanú konferenciu do USA, tak sa mi to vlastne oplatí. A naozaj, v máji som tam vycestoval a bol to pre mňa veľmi zaujímavý zážitok.

Boli tam iba držitelia spomínanej kolekcie NFT, nik iný sa tam vlastne nedostal. Gary sa netají tým, že chce zo svojich postavičiek urobiť niečo na štýl Disney, a licencuje ich, robí spolupráce s rôznymi brandmi aj mediálnymi spoločnosťami. Ja ako držiteľ NFT mám niečo podobné ako akcie. Čím viac Gary zvyšuje hodnotu kolekcie, tým viac sa zvyšuje aj hodnota mojej počiatočnej investície.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-08-05 09:05:08 - Feat.: 0 - Title: Na Instagrame bude možné zdieľať NFT diela 02 - Modified: 2022-08-03 08:29:21 - Feat.: 0 - Title: Inšpirácia: Najväčší NFT event. Jedno dielo vytvorilo 15 000 ľudí
01 - Modified: 2022-10-28 06:08:58 - Feat.: - Title: NFT nám už nedávajú zmysel. Bublina praskla 02 - Modified: 2021-11-18 07:55:13 - Feat.: - Title: Tarantino chce v aukcii predať sedem neznámych scén z Pulp Fiction ako NFT 03 - Modified: 2021-10-30 15:40:42 - Feat.: - Title: Majk Spirit vytvoril vlastnú kolekciu NFT. Fanúšikovia by však nemali do trendu investovať bezhlavo
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 18:24