StoryEditor

Čínska polícia začala vyšetrovať influencerku, ktorá sa kŕmila žralokom bielym

03.08.2022, 15:45
Autor:
redred

Video je stiahnuté z internetu, ľudia sú pohoršení.

Čínska polícia začala vyšetrovať influencerku, ktorá na svojom vlogu zverejnila záznam, na ktorom si pečie a konzumuje veľkého bieleho žraloka. Zábery vlogerky známej pod internetovým pseudonymom Tizi ukazujú, ako hoduje na ohrozenom vrcholnom predátorovi, o ktorom polícia v meste Nan-čchung potvrdila, že je to veľký biely žralok. Informoval o tom spravodajský server The Guardian. Vlogerka má bezmála osem miliónov sledujúcich. Žraloka bieleho delí len jeden krok od toho, aby bol vyhlásený za ohrozený druh.

„Možno vyzerá kruto, ale jeho mäso je naozaj veľmi krehké," hovorí Tizi na videu zverejnenom v polovici júla, zatiaľ čo si zo žraločího tela trhala veľké kusy grilovaného mäsa, píše ČTK.

Video, ktoré bolo medzičasom z internetu vymazané, začínalo tým, ako Tizi rozbaľuje dvojmetrového žraloka a ľahá si vedľa neho, aby ukázala, že je dlhší ako ona. Potom žraloka rozrezala napoly, marinovala a grilovala, zatiaľ čo hlavu uvarila v pikantnom vývare.

Portál buzz.ie však zaznamenal snímku z daného videa:

image

Záznam z videa, ako influencerka griluje žraloka bieleho

Populácia žralokov, ktorí patria medzi najvýznamnejších vrcholných predátorov oceánov, v posledných desaťročiach decimuje predovšetkým ich nadmerný lov. Ten zahŕňa aj krutú praktiku lovu kvôli plutvám, z ktorých sa varí polievka cenená v mnohých ázijských krajinách ako symbol spoločenského postavenia.

V Číne sú žraloky biele zaradené do zoznamu chránených druhov. Za ich nelegálne držanie hrozí päť až desať rokov väzenia. „Je zarážajúce, že internetová celebrita môže zjesť chránené zviera pred zrakmi miliónov ľudí,“ napísal v reakcii jeden z komentátorov. „Títo nekultúrni lovci pozornosti sú ochotní klesnúť veľmi hlboko, aby pritiahli sledujúcich," uviedol ďalší.

Nie je jasné, či na Tizu čaká nejaký trest. Čínskym médiám povedala, že žraloka získala legálnou cestou, no poľnohospodársky úrad v pondelok uviedol, že jej tvrdenie nezodpovedá skutočnosti, a že prípad vyšetruje polícia.

Čínske štátne médiá už dlho vedú vojnu proti virálnym videám, v ktorých vystupujú väčšinou mladé dievčatá konzumujúce obrovské množstvo jedla, a ktoré sú známe pod kórejským slangovým výrazom mukbang. Livestreamové platformy už niekoľko rokov sľubujú, že zrušia účty propagujúce nadmerné prejedanie a plytvanie potravinami, uzatvára ČTK.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 12:47