Uber plánuje veľké novinky - ponúkne i spojenia na vlak či autobus. Testuje na Britskom trhu
StoryEditor

Uber plánuje pokoriť dopravu. Ponúkne napojenie na vlak či autobus. Začína v Európe

03.08.2022, 10:07
Autor:
redred

V pláne je prepojiť 37 krajín.

Technologický zabehnutý pionier Uber predstavuje svoje nové plány. Po škandáli s uniknutými dokumentami sa neváha pustiť do testovania nových funkcií a služieb. Po novom chce do aplikácie integrovať aj možnosť objednať si cestu vlakom či autobusom.

S novinkou to Uber myslí vážne – spojil sa s berlínskou platformou Omio, vďaka ktorej by si užívatelia mohli objednať i medzinárodné cesty. Sľubuje pritom zapojenie desiatky spoločností, ktoré prevádzkujú cestovanie.

Momentálne pracujú na API napojení, ktoré by malo umožniť vstúpiť týmto spoločnostiam do aplikácie a ponúkať spojenie. Ide o rozšírenie biznisu pre B2B partnerov, o ktorom Uber premýšľal už dlhší čas. Týmto krokom by užívatelia mali v rámci Uber aplikácie získať prístup aj k známej vyhľadávacej platforme Kayak.

Novinku momentálne testujú na britskom trhu, kde ju sprístupnili pre viac než 5 miliónov užívateľov.

Omio zahŕňa i mimozemskú dopravu (po vode či vo vzduchu) a obaja partneri naznačujú veľké možnosti spolupráce. Zástupcovia Omio sú otvorení ponúknuť celú svoju škálu dopravných spojení a možností cestovateľských partnerov. Týmto krokom by potenciálne mohli v Uber aplikácii ponúkať spojenie až do 37 krajín cez vyše 1000 cestovateľských spoločností.

Spolupráca znie na prvý pohľad veľmi sľubne, avšak obe strany si uvedomujú úskalia, ktoré prináša britský trh pri testovaní dopravných možností – brexit, letné štrajky dopravcov, post pandemické obmedzenia napríklad na letiskách a pod.

V Uberi sú však optimistickí a nové možnosti cestovania chcú po fázach spustiť ešte počas tohto leta. Tešiť sa však môžu zatiaľ len v Briti, pre portál Techcrunch, ktorý o plánoch Uberu informuje, to potvrdil generálny manažér Uberu.

Spolupráca by mala byť prínosná pre obe strany – Uber sa môže plnohodnotne rozšíriť pre B2B partnerov a priniesť úplne nové možnosti pre B2C užívateľov a Omio platforma zase získa partnera, vďaka ktorému bude môcť využiť svoje dáta naplno na britskom trhu, ktorý ale zďaleka nie je ich najväčším trhom.

Uber je otvorený je ďalším trhom, napríklad US, avšak súčasné testovanie má jasnejšie určiť, ako ľudia reagujú na túto zmenu v doprave. V praxi by to malo vyzerať tak, že Briti si budú môcť objednať celú dopravu napríklad z Londýna do Manchesta. O uvedení na ďalšie trhy tak rozhodnú ostrovčania, hovoria zástupcovia.

Jedným z hnacích motorov bola paradoxne pandémia Covid 19, kedy sa mnohé nákupy presunuli z fyzických kioskov do online a hlavne mobilného prostredia. Až 50 % predaja všetkých vlakových spojení sa odohrávalo prostredníctvom kioskov, pričom letenky či bookovanie hotelov si našlo svoje stále miesto práve v online, respektíve v mobilných zariadeniach. V tom práve vidí Uber i Omio svoje príležitosti.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 06:37