StoryEditor

Lietajúce auto zo Slovenska čaká premiéra. AeroMobil má prísť do predaja tento rok

11.04.2017, 19:31
Autor:
ČTKČTK
Firma predvedie model už tento mesiac potenciálnym zákazníkom a investorom.

Ešte tento rok má prísť do predaja prvé lietajúce auto zo Slovenska, sľubuje firma AeroMobile, ktorá už tento mesiac svoj model s hybridným pohonom predvedie potenciálnym zákazníkom a investorom. Stať sa tak má 20. apríla v Monaku, uviedol americký portál Mashable.

"Bohužiaľ, okrem toho nevieme absolútne žiadne podrobnosti o vozidle, vrátane ceny," pripustil server, špecializujúca sa na informačné technológie. Všetky tajnosti má odhaliť až výrobca na spomínanej výstave Top Marques Monaco. "Uvidíme, či AeroMobile dokáže splniť svoje sľuby," poznamenal portál.

​Lietajúce autá boli snom 60-tych rokov minulého storočia, ale myšlienku sa až doteraz nikomu nepodarilo dotiahnuť do úspešného konca. Aj prototyp slovenského vozidla so sklápacími krídlami má za sebou dlhú cestu aj haváriu. AeroMobile tvrdí, že sa mu podarilo prototyp vypiplať do podoby reálneho stroja, schopného ísť do predaja. Alebo aspoň do stavu, kedy si výrobca trúfa ohlásiť, že tento rok začne prijímať predbežné objednávky.

Vo svete sa paralelne vyvíja niekoľko verzií lietajúcich áut, model zo Slovenska má ale podľa Denníka N šancu byť ako prvý v predaji.

Prototyp sa takmer pred dvoma rokmi, v máji 2015, zrútil na letisku v Nitre na západe Slovenska. Stroj, ktorý sa dostal do vývrtky, pilotoval jeho vynálezca Štefan Klein, ktorý na myšlienke autá schopného vzlietnuť pracuje cez štvrť storočie. Hoci spadol z výšky viac ako 200 metrov, pilot utrpel len ľahké zranenia, pretože sa mu ešte vo vzduchu podarilo aktivovať padák, a stlmiť tak náraz na zem.

01 - Modified: 2017-04-05 15:51:16 - Feat.: 0 - Title: Do Aeromobilu vstupuje nový investor. Spoločnosť chce priniesť finálnu verziu lietajúceho auta 02 - Modified: 2017-01-17 10:25:08 - Feat.: 0 - Title: Slovenský Aeromobil dostal silnú konkurenciu. Lietajúce auto chce do konca roka aj Airbus
01 - Modified: 2017-08-30 09:36:32 - Feat.: - Title: Štefan Vadocz: Kto na svete može povedať, že robí na lietajúcom aute?
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 10:11