Zálohovanie je už za rohom. Systém bude jednoduchý, sľubujú odborníciTOMRA Collection
StoryEditor

Oddnes štartuje zálohovanie plastových fliaš a plechoviek

01.01.2022, 07:00
Autor:
rmrm
Čo to znamená pre zákazníkov a ako bude celý systém fungovať?

Začiatok nového kalendárneho roka je pre Slovensko dôležitým krokom k zelenšej budúcnosti, ktorej súčasťou budeme my všetci a tiež nasledujúce generácie. Prvého januára sa totiž oficiálne začína zálohovanie PET fliaš a plechoviek. Prázdne plastové fľaše či plechovky budeme po novom nosiť späť do obchodov. Prevádzky, ktoré majú rozlohu nad 300 m2, sú povinné zálohované obaly odoberať. Pre ostatné obchody je zálohovanie dobrovoľné.

Spoločnosť Tomra Collection, ktorá prináša riešenia automatizovaného spätného zberu obalov, sumarizuje niekoľko pravidiel, ako bude systém zálohovania fungovať.

  • Zálohovanie sa týka takmer všetkých nápojov, ktoré sú balené v plastových fľašiach či plechovkách s objemom 0,1 až 3 litre.
  • Výnimkou sú obaly od mlieka a mliečnych nápojov, sirupov a alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 15 %. Tieto obaly treba naďalej separovať do žltých kontajnerov určených na zber plastov.
  • Fľaše a plechovky sa musia odovzdávať neskrčené a s čitateľným čiarovým kódom. Len tak ich vie zálohomat respektíve ručný scanner overiť a vyplatiť zákazníkovi naspäť záloh.
  • Zálohujú sa len tie obaly, ktoré sú označné veľkým symbolom „Z“ vsadeným do recyklačných šípok. Ten bude umiestnený v blízkosti čiarového kódu a dopĺňať ho bude text „ZÁLOHOVANÉ“.
  • Ak plastové fľaše a plechovky zálohovať nebudeme, záloh 15 centov nám prepadne a tým pádom nevyužijeme príležitosť efektívneho zberu odpadov a neodľahčíme životné prostredie.
  • Výška zálohu je pre všetky druhy jednorazových nápojových obalov jednotná – 15 centov. Fľaše a plechovky síce môžeme zálohovať v ktoromkoľvek obchode na Slovensku, ale vrátený záloh môžeme minúť len v predajni, kde sme dané obaly odovzdali.

https://slovenskozalohuje.sk/

„Pre zákazníkov je celý systém nastavený prakticky a jednoducho. Prázdne obaly prinesieme do obchodu, vložíme ich do zálohomatov alebo odovzdáme pri pokladniach a počkáme si na potvrdenie o zálohu,“ vysvetľuje Roman Postl, Managing Director spoločnosti TOMRA Collection Slovakia.

Ročne sa na Slovensku podľa Ministerstva životného prostredia predá asi miliarda PET fliaš a 345 miliónov plechoviek od nápojov, pričom miera recyklácie PET fliaš dosahuje o niečo viac než 60%. Znamená to, že stovky miliónov plastových fliaš končia v lepšom prípade v komunálnom odpade a teda na skládkach, v horšom prípade v prírode a doba ich rozkladu sa odhaduje možno až na 500 rokov.

Zálohovanie sa stane realitou. Prečo však vôbec vzniklo? Zálohovanie sa stane realitou. Prečo však vôbec vzniklo? TOMRA

​​Minister životného prostredia Ján Budaj: „Slovenská príroda je znečistená odpadmi a zálohovanie zastaví ďalší rast odpadu z plastových fliaš a plechoviek. Ešte chvíľu nám potrvá  kým zbavíme Slovensko tohto odpadu v prírode čo sa nahromadil doteraz. Ministerstvo vytvorí priestor pre koordinovanie občianskych, ale aj podnikateľských aktivít na odstraňovanie odpadu z prírody a to v kampani Čisté Slovensko, ktorá bude trvať celý budúci rok 2022.

„Keďže voľne pohodené PET fľaše a plechovky môžeme vidieť takmer na každom kroku v mestách, obciach či v prírode, zavedenie zálohového systému berieme ako skok vpred. Do boja s týmto odpadom sa tak môže jednoducho zapojiť každý z nás. Spoluprácu so spoločnosťou Lidl berieme ako veľkú výzvu a vďaka poskytnutým zálohám spoločne s dobrovoľníkmi upraceme Slovensko,“ povedala Veronika Repiská z Upracme Slovensko, organizácie, ktorá podporuje dobrovoľníkov – jednotlivcov či partie kamarátov, kolegov, žiakov, susedov – aby urobili svoje okolie krajším a čistejším.

„Vítame každú iniciatívu, ktorej cieľom je, aby odpad neskončil v prírode. Je tiež dôležité, aby sa do týchto aktivít zapájalo čo najviac ľudí, pretože každý z nás môže ovplyvniť v akom svete budú vyrastať naše deti. Máme iba jednu planétu a musíme si ju chrániť. Našimi projektami v oblasti ochrany životného prostredia chceme predchádzať vzniku odpadov, upozorňovať na problém znečistenia a prispievať k jeho riešeniu,“ povedal Tomáš Bezák, vedúci úseku komunikácie spoločnosti Lidl Slovenská republika.

Ako spoločensky zodpovedný obchodný reťazec považujeme za dôležité zabezpečiť možnosť vrátenia PET fliaš a plechoviek aj obyvateľom menších miest a obcí, kde naša konkurencia kvôli nízkej rentabilnosti nepôsobí. Výrazným zapojením sa do dobrovoľného zberu zároveň značne podporíme ciele zálohového systému,“ zdôrazňuje Branislav Lellák, vrchný riaditeľ obchodnej sekcie COOP Jednoty Slovensko. „Pre tamojších ľudí sú naše predajne často jedinou možnosťou, ako si zabezpečiť aspoň základné druhy potravín bez toho, aby museli precestovať niekoľko kilometrov, a preto sme im vyšli v ústrety aj v oblasti zálohovania,“ pokračuje Branislav Lellák.

Odberné miesta a zálohomaty

Obaly budeme vracať do pripravených zálohomatov, alebo v menších obchodoch pri pokladni, kde ich pracovník odoberie a overí pomocou ručného skenera. Odberné miesta si môžu pre svoje prevádzky zvoliť jeden z troch schválených spôsobov odberu, a to automatizovaný - zálohomaty, poloautomatizovaný a ručný zber. Zálohomaty slúžia na prijímanie, rozpoznávanie, triedenie aj skladovanie obalov. Zároveň tiež po odovzdaní obalov vytlačia kupón s výškou zálohu, ktorý za vrátené obaly dostaneme. Ich princíp je teda podobný ako pri známych automatoch na zálohovanie sklenených fliaš.

Z obchodov sa vrátené plastové fľaše a plechovky budú prepravovať do triediaceho centra a odtiaľ na recykláciu. Následne sa z recyklovaného materiálu budú môcť vyrobiť nové fľaše či plechovky na ten istý účel. Práve táto výhoda sa radí medzi najväčšie prínosy zálohovania, keďže pri doterajšom zbere odpadov takéto efektívne zálohovanie nebolo možné.

Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
01 - Modified: 2019-10-07 14:12:25 - Feat.: - Title: Súd v Maroku odsúdil na rok novinárku kvôli údajnej interrupcii 02 - Modified: 2019-09-28 08:47:08 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Novým miláčikom médií je Greta Thunbergová. A kto je najvplyvnejším mužom sveta? Nie, Donald Trump to nie je 03 - Modified: 2018-10-23 21:37:22 - Feat.: - Title: Dvaja reportéri Reuters boli v Barme odsúdení na sedem rokov väzenia 04 - Modified: 2017-05-22 08:17:11 - Feat.: - Title: Slováci ešte nechcú elektromobily. Odrádza ich cena a málo dobíjacích staníc 05 - Modified: 2017-05-22 10:01:11 - Feat.: - Title: Pápež František: Najväčšie škody páchajú dezinformácie v médiách
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 08:06