StoryEditor

Pandémia zasiahla aj charitu. Dotkla sa i portálu ĽudiaĽuďom.sk, ktorý pomáha už desať rokov

02.12.2021, 09:10
Autor:
redred
Počas najtvrdších lockdownov poklesli dary od bežných ľudí takmer o tretinu oproti predošlým rokom.

Portál ĽudiaĽuďom.sk vznikol s cieľom priniesť do darcovstva a charity väčšiu transparentnosť a efektivitu. Za desať rokov fungovania pomohol 16 miliónmi tisícom ľudí. Najčastejšími príjemcami pomoci sú ťažko choré deti a dospelí. V súčasnosti je na portáli ĽudiaĽuďom.sk registrovaných 70 000 pravidelných darcov.

Desaťročie fungovania jediného otvoreného darcovského portálu však nie len o miliónoch eur, ktoré putovali k ľuďom v núdzi či rôznymi mimovládnym organizáciám. „Je to predovšetkým viac ako 210-tisíc darcov, ktorý sa rozhodli niekomu pomôcť. Už viac ako desať rokov tak môžu robiť na našej stránke adresne, pričom 100 percent ich príspevku smeruje konkrétnej osobe, rodine či organizácii,“ bilancuje okrúhle výročie projektu Roland Kyška, riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n.o.

Na aktuálny lockdown sa však tím ĽudiaĽuďom.sk pozerá s obavami. Slováci sú podľa štatistík totiž najštedrejší práve v predvianočnom období. Počas leta sú príspevky darcov naopak najnižšie. „Pandémia koronavírusu negatívne ovplyvnila vôľu Slovákov prispievať, počas najtvrdších lockdownov sme zaznamenali pokles darov od bežných ľudí takmer o tretinu oproti predošlým rokom,“ vraví projektová manažérka portálu Romana Strapáková. 

Ludialudom.sk

Ludialudom.sk

​Aktuálne je na portáli zaregistrovaných takmer 1 200 výziev o podporu. Prispieť na ne sa dá jednoducho on-line na www.ludialudom.sk a to buď príspevkom z platobnej karty alebo prevodom z účtu. „Aj v čase lockdownu vieme na diaľku pomôcť a urobiť niekomu krajšie Vianoce. Za desať rokov sme dokázali, že pomôcť vedia ľudia ľuďom,“ hovorí riaditeľ organizácie Roland Kyška. 

Proces darcovstva je pod kontrolou verejnosti, keďže všetky transakcie sa okamžite zobrazujú online. „Systém je otvorený všetkým, ktorí potrebujú pomoc, zaregistrovanie výzvy na podporu je jednoduché, jej publikovanie na ĽudiaĽuďom.sk rýchle. Portál je navyše úplne autentický - text, obsah aj vizuálna stránka ostávajú zachované tak, ako icj pripravil sám autor výzvy. Darca sa vie sám rozhodnúť, komu smeruje jeho dar a v prípade, ak nebude využitý v zmysle výzvy, má právo si ho žiadať späť,“ upresňuje Kyška.

Dekáda ĽudiaĽuďom v číslach:

  • 15 746 940 €, vyzbieraných a prerozdelených
  • 3 436 príjemcov, ktorým darcovia dokázali pomôcť
  • 213 350 darcov pomohlo zlepšiť osudy ľudí núdzi
  • 1 185 aktuálne registrovaných príjemcov
  • 28 € je priemerný dar
  • 30 000 € bol najvyšší jednorazový dar
  • rekordných 205 685 € vyzbieral ťažko chorý Alex

Najväčším donorom projektu darcovského portálu sú sesterské telekomunikačné spoločnosti SWAN a SWAN Mobile. 
„Pri projekte stojíme od jeho začiatkov pre jeho unikátne inovatívne riešenie organizácie charity, umožňujúce bezpečné spájanie darcov priamo so žiadateľmi o pomoc, či podporu. Veľmi ma teší, že s ĽudiaĽuďom.sk môžeme oslavovať prvé dvojciferné narodeniny, konštatujúc, že “dielo sa podarilo,“ hovorí Juraj Ondriš, predseda predstavenstiev spoločností SWAN a SWAN Mobile.

01 - Modified: 2016-07-15 07:48:01 - Feat.: - Title: Čo spôsobí šikana, ak si ju rodičia nevšimnú. Reklama, pri ktorej vás zamrazí
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 10:19