Krakov ročne navštívi približne osem miliónov turistov.Dreamstime
StoryEditor

Navštívte poľský Krakov: Dávno nie je o krovkách, toto mesto ponúka oveľa viac

15.10.2022, 18:00
Životný štýl

Krakov ročne navštívi približne osem miliónov turistov. Samozrejme, ak nie je pandémia. A to svedčí o jeho unikátnosti a najmä o krásach, ktoré v sebe skrýva a pre ktoré ho ľudia tak milujú.

Ako prvé istotne navštívte jedno z najväčších námestí v Európe – Rynek Główny, teda Hlavný trh. Nachádza sa v starej, historickej časti mesta a už keď naň vstúpite, uvedomíte si jeho majestátnosť.

Historické námestie

Na námestí stále cítiť stopy minulosti, keďže toho pamätá mnoho. Od tatárskych nájazdov až po nacistickú okupáciu, a pritom si vždy snažilo vďaka miestnym obyvateľom zachovať svoju tvár. Centrum obchodu a remesiel návštevníkov láka vo svojich príjemných kaviarňach, reštauráciách a historických budovách, ktoré ho obklopujú.

Katakomby či továreň?

Čo je však ešte zaujímavejšie, sú určite katakomby prístupné verejnosti, ktoré sa ukrývajú hlboko pod celým týmto námestím. Ak ste odvážni, tak sa môžete prejsť stredovekými podzemnými uličkami a vďaka rozsiahlej expozícii sa dozviete všetko o mestskej histórii. Tak napríklad, v legendách sa rozpráva, že v mestských tuneloch žilo monštrum, ktoré od obyvateľov pravidelne žiadalo prídel dobytku. V prípade, že mu ľudia nevyhoveli, prišli o život oni sami. Ak máte však radšej spoznávanie nových miest na zemskom povrchu, tak prípadne zájdite na exkurziu do továrne Oskara Schindlera, ktorú každý určite spozná nielen z filmu Schindlerov zoznam. Pešo sa tam z Rynku dostanete za pár minút.

Po stopách kráľov

Za povšimnutie stojí i Kráľovský hrad, ktorý sa nachádza na kopci Wawel. Okrem kráľovských klenotov, starodávnej vojenskej výbavy a krásne zdobených šľachtických izieb sú tu počas roka prístupné aj o niečo zaujímavejšie expozície. Napríklad legendárna jaskyňa Dračí brloh.

Cesta do geta

Zrejme ste už porozumeli, že návšteva Krakova nebude typickou oddychovou dovolenkou. Výlet je skôr vhodný pre milovníkov veľkomiest, histórie a nasávania nových vedomostí. Za návštevu totiž stojí aj krakovské geto, ktoré sa nachádza za riekou Vislou v oblasti Podgórze. Vopred však upozorňujeme, že táto návšteva je vhodná iba pre silné povahy. Geto totiž bolo založené nacistami v roku 1941 a napriek tomu, že pôvodná kapacita stačila iba pre 3 000 ľudí, o pár mesiacov neskôr bolo nariadené umiestniť doň až 16 000 židovských obyvateľov. Geto zahŕňalo vyše 300 budov a bolo dôkladne obohnané plotom s ostnatým drôtom, neskôr dokonca vysokými múrmi. K jeho likvidácii došlo v marci roku 1943 samotnými Nemcami, ktorí poslali časť obyvateľov do pracovného tábora v Płaszowe a časť do vyhladzovacieho tábora v Auschwitzi. Dnes môžete na Námestí hrdinov geta, ktoré bolo za vojny centrom tohto židovského geta, pozorovať unikátny pamätník vytvorený z bronzových stoličiek. Tie symbolizujú tragédiu bývalých domácich a fakt, že po nich zostali len prázdne stoličky.

Úchvatná štvrť

No a ak už vás zaujíma história druhej svetovej vojny, tak nevynechajte ani návštevu židovskej štvrti. V tejto časti mesta je odlišná atmosféra. Život tu plynie pomalšie, všetko je pohodové. Človek sa môže zastaviť v jednej z desiatok reštaurácií či kaviarní. Večery sú tu bujaré vďaka barom, ktoré sa vo štvrti nachádzajú. A počas bieleho dňa za návštevu stoja i židovské cintoríny či synagógy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. máj 2024 04:20