Katedrála II Duomo sa stavala stovky rokov.Dreamstime
StoryEditor

Taliansky akčný víkend v meste módy: Do Milána to máte na skok

10.09.2022, 06:00
Životný štýl

Výlet do Milána je v súčasnosti cenovo dostupnejší ako kus odevu. Aj keď sa vraví, že ani rodné mesto človek nestihne spoznať za celý život, do mekky módy sa vám oplatí vycestovať i na predĺžený víkend. Aj letmé zoznámenie je totiž lepšie ako žiadne.

Dominantou mesta je bez pochyby Katedrála Duomo, je to piata najväčšia katedrála na svete. Jej výstavba sa začala už v roku 1386 a trvala viac ako 600 rokov. Dokončili ju v roku 1965, pričom na nej pracovali tisícky robotníkov. Keďže je jej hlavným stavebným prvkom mramor, v meste musel byť vybudovaný iný, pred stovkami rokov inovatívny systém kanálov, ktorými bolo možné tento ťažký materiál prinášať tak, aby sa nepoškodil.

Po stopách Leonarda

Keďže v meste sedemnásť rokov svojho života strávil Leonardo da Vinci, určite pri návšteve Milána nevynechajte zákutia, v ktorých dodnes nájdete jeho stopu. Tak napríklad slávna Posledná večera sa nachádza na stene tunajšej baziliky Basilica di Santa Maria delle Grazie a za nízke vstupné je verejnosti prístupná. A keď už budete na potulkách mestom, zastavte sa aj pri opere La Scala alebo Teatro alla Scala. Elegantný exteriér a ohurujúci interiér sú zaručeným zážitkom. Nachádza sa tu i Divadelné múzeum, ktoré obsahuje obrovskú zbierku malieb, búst a kostýmov patriacich do sveta opery a divadla.

Všadeprítomná minulosť

Návštevníkom sa dozaista oplatí vidieť aj hrad Sforza Castle, ktorý sa nachádza uprostred mesta a má krásny park. Veľmi príjemná prechádzka, počas ktorej sa na chvíľočku ocitnete mimo toho všadeprítomného nákupného ruchu. Určite navštívte aj Galleria Vittorio Emanuelle II, ktorá je považovaná za najkrajšie nákupne stredisko v celej Európe. Ak aj nie na svete. Budete ohúrení a súčasne sa stretnete s prvou naozaj lákavou možnosťou zakúpiť si nejaké suveníry, prevažne vo forme štýlového oblečenia. No a napokon sa môžete zatúlať až do Porta Ticinese, keď cestou uvidíte dych vyrážajúce románske ruiny Colonne di San Lorenzo z druhého storočia.

Príjemný záver dňa

Príjemným spestrením výletu môže byť i plavba po vodných kanáloch, ale najlepšie asi bude, ak si večer už len sadnete do niektorej z miestnych reštaurácií a vychutnáte si lokálnu dokonalú kuchyňu, spolu s pohárom kvalitného vína z neďalekých viníc.

Pasticceria Marchesi 1824

Či už na sladké raňajky, alebo na popoludňajšiu kávičku a zákusok, táto historická cukráreň je miestom, ktoré stelesňuje štýl Milána z roku 1824. Tvorí ju elegantný interiér, a keď vkročíte dnu, miestnym pochúťkam podľa historických receptúr nemáte šancu odolať.

Unikátna pasáž

Nádherná Galleria Vittorio Emanuele II bola navrhnutá Giuseppem Mengonim a postavená v rokoch 1865 – 1877. Strecha bola niekoľkokrát opravená či už po vojne, alebo kvôli výstave EXPO. Pravdepodobne práve tu boli pri stavbe strechy použité prvýkrát v histórii materiály ako oceľ a sklo. Vchod v tvare gigantického oblúka z námestia Duomo je vysoký 38,5 metra a vstup je široký 14,5 metra. Okrem najluxusnejších módnych značiek tu nájdete aj mnoho reštaurácií a kaviarní, dokonca aj hotel.

II Duomo

Katedrála sa stavala stovky rokov, vďaka čomu sa v nej prelínajú viaceré architektonické prvky z jednotlivých období. V jej útrobách sa ukrýva mnoho svätých relikvií, ktoré stojí za to vidieť na vlastné oči. Duomo je súčasne tretím najväčším kostolom v Európe a na jeho najvyššom vrcholku je pozlátená socha Panny Márie, ochrankyne mesta.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. máj 2024 18:26