Estetický biznis kvitne, a to aj v najvzdialenejších kútoch sveta.Pexels
StoryEditor

Plastická turistika: Do týchto krajín sa chodí na dovolenku, z ktorej sa vrátite celkom zmenené

22.08.2022, 18:00
Životný štýl

Kým ešte pred niekoľkými rokmi bola plastická operácia považovaná skôr za tajomstvo ľudí, ktorí ju podstúpili, v poslednom období pozorujeme celkom opačný trend. Napokon, i médiá bývajú zaplavené príbehmi slávnych aj menej známych ľudí, ktorým estetický zákrok zmenil od základov celý život. Estetický biznis kvitne, a to aj v najvzdialenejších kútoch sveta. Neznamená to však, že natrafíte na rovnako dobrú starostlivosť. Ani výsledok.

Dávno teda neplatí, že plastické a estetické zákroky sú doménou modeliek či herečiek, respektíve žien, ktoré zastávajú dôležitú spoločenskú funkciu a objavujú sa pravidelne na verejnosti. Páčiť sa chceme všetky, nielen sebe, ale i svojmu okoliu. Nečudo, že estetický biznis kvitne, a to aj v najvzdialenejších kútoch sveta.

Ordinácie plastických chirurgov v skutočnosti plnia ľudia rôznych národností, profesií a sociálneho postavenia. Mnohí neváhajú sporiť peniaze na vysnívaný zákrok dlhé roky, odopierajú si bežné životné radosti či zaslúženú dovolenku. Podstúpiť operáciu a priblížiť sa vlastnej predstave bezchybného zovňajšku im za to stojí. No ani zďaleka neplatí, že všade na svete natrafíte na totožnú starostlivosť. Na mieste záleží. A to nielen z finančného hľadiska.

Nedokážu vám pomôcť doma? Skúste to v zahraničí

Plastická chirurgia je bez debaty prestížny odbor, niet divu, že fascinuje aj ľudí bez nutnej kvalifikácie. Veľakrát vina býva na strane klientov, pre ktorých sa stáva nosným kritériom cena a rozhodujú sa úmerou čím lacnejšie, tým lepšie.

Tu si prezraďme trochu štatistiky. Na piedestáli rebríčka počtu vykonaných plastických zákrokov sú Spojené štáty americké, kde je podľa Medzinárodnej asociácie plastických chirurgov ISAP ročne vykonaných vyše 4 miliónov estetických plastických operácií. Ak k tomu pripočítame aj neinvazívne zákroky typu aplikácia tvárových výplní a botulotoxínu, sme na čísle viac ako 15 miliónov zákrokov. Podľa americkej stanice CNN sú najčastejšie realizovanými zákrokmi zväčšovanie pŕs, liposukcia a rhinoplastika. Nováčikom v popularite zákrokov je labioplastika, teda operácia pyskov ohanbia. Jej nárast sa zvýšil až o 39 % v porovnaní s rokom 2015. Vyhľadávaná je aj autoaugmentácia, čo je zväčšenie pozadia vlastným tukom.

Štátom s takmer identickou obľubou služieb plastických chirurgov je Brazília. Ročne sa tu vykonajú zhruba dva milióny estetických zákrokov. Mimochodom, Brazília predstavuje približne 12 % všetkých kozmetických operácií realizovaných vo svete. Preferovaná je tu už spomínaná autoaugmentácia, veď ženy so silnejším pozadím sú v tejto časti sveta považované za symbol krásy. V Brazílii je obzvlášť žiadaným zákrokom aj plastická operácia brucha.

Ďalším štátom v poradí je Mexiko, Južná Kórea a Japonsko, kde ženy často cestujú kvôli úprave očných viečok. Pokiaľ ostaneme v Ázii, jednou z najčastejšie vykonávaných operácií tu býva modelácia čeľuste. Čo sa týka Európy, najviac priaznivcov estetickej medicíny nájdeme v Nemecku a Taliansku.

Desaťkrát lacnejšie Thajsko

V súvislosti s plastickou turistikou ste zrejme počuli o Thajsku. Starostlivosť v Thajsku je totiž trikrát až desaťkrát lacnejšia než v Spojených štátoch. Thajské nemocnice si účtujú nižšie ceny predovšetkým kvôli nižším mzdám personálu. Tamojšie zdravotné sestry zarábajú tretinové platy v porovnaní s ich americkými kolegyňami. V počte ošetrených pacientov Thajsko nemá medzi krajinami juhovýchodnej Ázie konkurenciu. Ročne sem pre konkrétny estetický zákrok pricestujú vyše tri milióny ľudí zo sveta.

Aj thajská vláda výrazne podporuje rozvoj medicínskej turistiky. Singapur a Malajzia, ktoré rovnako budujú nemocničnú infraštruktúru pre zahraničnú klientelu, ošetria za rok okolo milióna cudzincov. Ázijský biznis spojený s cestovaním za lekárskou starostlivosťou rastie o 15 až 17 % ročne. V roku 2022 by mal mať hodnotu 14 miliárd dolárov!

Kvalita sa dá overiť

Počítajte s tým, že vaša poisťovňa vám pri skrášľovaní v zahraničí nepomôže, ale ak máte dosť peňazí, kúpite si za ne aj „zdravie“. Lepšie povedané, adekvátnu zdravotnú starostlivosť pred, počas i po absolvovaní zákroku. A ako si zo spleti odborníkov vybrať toho najlepšieho?

Najpodstatnejšie sú referencie, skúsenosti predchádzajúcich klientov, vašich priateliek a známych, o ktorých viete, že sa v rukách vybraného chirurga v minulosti ocitli a žiaria spokojnosťou. V prípade našich končín, primárne slovenských profesionálov, je dôležité, či má chirurg príslušné vzdelanie, prax a je zapísaný v Slovenskej spoločnosti plastickej a estetickej chirurgie.

Kam cestujeme najčastejšie my?

Slovenky sa nechávajú operovať, okrem domova, aj v Českej republike, Nemecku, Rakúsku, Španielsku a vo Švajčiarsku. Pochopiteľne, nájdeme i špeciálne kliniky v menej známych mestách, kde sa spokojné klientky rady vracajú. Koniec koncov, plastická chirurgia nebýva chvíľkovou záležitosťou, množstvo zákrokov sa spája s dlhšou rekonvalescenciou, preto sa takýto „pobyt“ na klinike dokáže vyšplhať aj na desiatky tisíc eur. Kliniky poskytujú kompletný servis, podobne ako hotel, s ďalšími lákavými službami. Klientov, ochotných zaplatiť si takýto drahý servis, je stále dosť aj u nás. Brada, nos, uši, obočie, krk, prsia a ďalšie úpravy. Pre mnohé ženy veru krása nie je lacný špás.

Estetický fast food

V súvislosti s plastickým turizmom treba spomenúť i slovné spojenie estetický fast food. Ide o výstižné vyjadrenie skúsených odborníkov na adresu ich menej zručných  „kolegov“ a lascívny prístup k práci. V ambulanciách renomovaných plastických chirurgov narastá počet pacientov, ktorí sú nespokojní s podstúpenou estetickou úpravou v minulosti a požadujú jej opravu. Podľa vyjadrení odborníkov je ale náprava napáchaných „škôd“ po inom chirurgovi veľmi nevďačnou úlohou. Lekár sa ľahko dostane do začarovaného kruhu a je pod tlakom, pretože sa od neho očakáva neraz zázrak na počkanie. O to ťažšia situácia nastáva, ak je pod spackanú operáciu podpísaný pofidérny „znalec“ z relatívne neznámej kliniky v zahraničí. Účtoval si však menšiu sumu, čo bolo v danom okamihu pre jeho klientku určujúce...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 04:17