StoryEditor

Koniec zaužívaným stereotypom. Mužský a ženský mozog neexistuje

03.12.2015, 04:00
Životný štýl
Je načase prestať posudzovať funkcie a výkon mozgu z pohľadu vývoja každého človeka - bez ohľadu na jeho pohlavie.

Dlho sa hovorilo, že ženy sú naprogramované k iracionalite, emóciám a klebeteniu, zatiaľ čo muži k logickému mysleniu a analyzovaniu. Ukazuje sa však, že to neplatí. Mozog jednoducho nemá "ženské a mužské vydanie".

Rozdiely medzi pohlaviami nie sú vrodené


Nová štúdia uverejnená v zborníku Národnej akadémie vied naznačuje, že mužský a ženský mozog neexistuje, ako píše elle.com. Podľa vedcov má väčšina ľudí zmiešanú myseľ, skombinovanú mužskými i ženskými mozgovými charakteristikami, ktoré tvoria jedinečné neurologické štruktúry.

Daphne Joel a jej tím z univerzity v Tel Avive v Izraeli skúmali 1 400 ľudí, pričom sa pozreli na zmeny v ich štruktúre mozgu. Zatiaľ čo sa zdalo, že 29 oblastí mozgu sa líšia v závislosti od pohlavia, takmer nikto vo vzorke nemal všetky mozgové funkcie spojené s jeho alebo jej pohlavím. Jednoducho povedané, existujú rozdiely medzi pohlaviami v mozgových štruktúrach, ale sú akoby spojením vlastností, ktoré sa doteraz pripisovali ženskému a mužskému mozgu. "Neexistujú len dva typy mozgu," povedala odborníčka.

Potvrdili to aj odborníci z univerzity Rosalindy Franklinovej, ktorí vypracovali metaanalýzu, vôbec prvú svojho druhu. Vychádzala z 76 štúdií, ktoré pokrývali výskum celkovo 6 000 zdravých ľudí, ako uvádza wired.co.uk. Doteraz sa usudzovalo, že hipokampus v mozgu je u žien a mužov odlišný, čo viedlo k zásadnej myšlienke - rozdiely medzi pohlaviami sú vrodené. Preto napríklad ženy sú jemnejšie, majú vyššie schopnosti v používaní slov a muži zase lepšie reagujú na stres a sú viac súťaživí. Ide však o nezmysel. Podľa tejto metaanalýzy medzi veľkosťou hipokampu muža a ženy neexistuje podstatnejší rozdiel. Rozdiely teda nie sú vrodené, skôr tu platí konkrétny životný štýl, sociálne prostredie, motivácie, nároky, atď.

Koniec mýtu o ženskom a mužskom mozgu. Dôkazy sú zrejmé, práve faktor životného štýlu a dlhodobých každodenných návykov ovplyvňujú veľkosť a funkčné prepojenie mozgu viac než to, či ste muž alebo žena.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. máj 2024 12:02