StoryEditor

Hotový zázrak na dne šálky. Kávová usadenina nepatrí do smetí

05.12.2015, 04:00
Životný štýl
Niet nad šálku voňavého a lahodného čierneho moku. Káva má vo väčšine domácností nezameniteľné miesto.

Už to však dávno nie je zlozvyk, ktorý zvyšuje krvná tlak a spôsobuje nespavosť. Mnohé výskumy potvrdili priaznivý účinok kávy v prevencii voči cukrovke či dokonca proti rakovinovým ochoreniam a Alzheimerovej chorobe.

Okrem chuťového zážitku, osvieženia a vzpruženia organizmu pôsobí aj inak. Poslúži vášmu telu aj zvonka, pomôže vašej domácnosti a tiež záhradke. Vo veľkom vplýva nielen na bdelosť, ale rovnako silno na veci okolo nás a priamo na nás.

Uľahčí umývanie riadu


Zaschnuté zvyšky na hrncoch a tanieroch dajú poriadne zabrať. Môžete ich drhnúť kuchynskou špongiou a prípravkom na riad, no čo robiť, ak sa nečistota a mastnota stále drží? Siahnite po kávovej usadenine. Ak máte radi tureckú kávu alebo si vychutnávate domácu prekvapkávanú, tentokrát usadeninu nevylievajte. Použite ju na čistenie riadu. Nasypte trochu usadeniny na hubku. Budete prekvapení, ako sa rýchlo zbavíte zvyškov nečistôt z hrncov a tanierov. Dokonca vám tento trik pomôže aj pri čistení pracovnej plochy kuchynskej linky. Nemusíte sa báť, že ju poškodíte.

Zrenovuje drevený nábytok


Aj na nepekné škrabance či vyblednuté miesta na tmavo namorenom drevenom nábytku funguje kávová usadenina ako zázrak. Tentokrát vám nielenže ušetrí čas a peniaze, ale aj to najdôležitejšie - zdravie. Množstvo prípravkov a moridiel obsahujú množstvo chemických látok. Kávová usadenina je lepším riešením a stala sa z nej bezpečná a ekologická alternatíva. Stačí ju len zmiešať s malým množstvom horúcej vody, aby vám vznikla kašička. Naneste ju na potrebné miesta a zotrite. Napokon nábytok preleštite prírodným prostriedkom s obsahom včelieho vosku. Nábytok bude vyzerať ako nový.

Ochráni rastliny


Využiť ju môžete aj ako výživu pre rastliny doma i na záhrade. Musí však ísť o čistú kávovú usadeninu bez stôp cukru či umelých sladidiel. Pridajte ju do zeminy v kvetináči. Kvety budú zdravé, krásne a bez škodcov. Prospeje hlavne tým rastlinám, ktoré uprednostňujú kyslejšiu pôdu, napr. magnólie, azalky či begónie. Osvedčené je tiež premiešať usadeninu k semienkami mrkvy, ktoré potom lepšie rastú, aj keď nie je jasné, ako konkrétne káva na ne pôsobí a prečo sa to deje. Kávová usadenina tiež chutí dážďovkám, takže u vás v záhrade budú usilovne pracovať na kyprení pôdy.

Lapač pachov


Vôňa kávy je natoľko intenzívna i potom, čo splnila svoj hlavný účel vo vašej obľúbenej šálke, že dokáže prehlušiť  aj ostatné pachy.  Alebo ich dokonca pohltiť. Tak sa zbavíte nepríjemného zápachu, ktorý sa šíri z chladničky. Nasypte vyschnutú kávovú usadeninu do dvoch misiek, jednu dajte do spodnej časti a druhú doprostred chladničky. Nechajte ich tam niekoľko dní. Zbavíte sa pachov alebo aspoň zneutralizujete arómu uloženého jedla v chladničke. Tohto pomocníka oceníte aj keď vás trápi zápach rybiny, cibule alebo cesnaku z rúk. Naberte si trochu a ruky si s ňou dôkladne pretrite. Nielenže tým odstránite zápach, ale zjemníte aj pokožku, keďže funguje ako prírodný peeling.

Väčšina ľudí sa zhodne na tom, že káva krásne vonia a vzbudzuje v nich pocit pokoja a pohody. Je preto škoda nevyužiť to. pridajte zvyšky z kávy na výrobu vlastného mydla alebo sviečky. Taktiež ich môžete využiť ako deodorant v miestnostiach.

Zmierni kruhy pod očami


Kruhy pod očami sú nie raz problémom aj pre šikovných vizážistov. Nejde len o chvíľkové prekrytie, dôležité pre každú ženu je zbaviť sa ich. Kvôli nim vyzeráme staršie a dodajú nám nezdravý výzor. Spoľahlivým pomocníkom sú čajové vrecúška, no málokto vie, že aj kávová usadenina vás môže zbaviť tohto problému. Zmiešajte ju s trochou vody a urobte z nej pastu. Následne aplikujte na miesto pod očami a odpočívajte 15 minút, ako píše dailymail.co.uk.

Odstráni celulitídu


Kávová usadenina obsahuje dostatok živín, aby sa dala aj tomto smere využiť.  Stačí si ňou masírovať problémové miesta na tele niekoľko minút a potom opláchnuť. Ak tak budete robiť každý deň po dobu 2 týždňov, čoskoro si všimnete prvé zmeny.

Zjemní pleť a dodá hrive lesk


Zvláčňuje, zjemňuje, vyhladzuje a dokonca aj vyživuje. Spravte si kašičku s kávy, medu a naneste na tvár. Mikroskopické zrniečka môžete pokojne využiť aj ako píling pleti alebo aj celého tela. Ak vás trápia drsné päty, lakte a kolená, čo sú časté problémy hlavne v zime, môžete si ich zmäkčiť čiernym mokom.

Zábal z kávy alebo usadeniny sa postará o to, aby bola vaša koruna krásy lesklá. Hodí sa však skôr tmavším odtieňom, keďže sa môže stať, že vlasy nebadane zafarbí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 09:37