Naďa ŽiakKatarína Kincelová
StoryEditor

Aj svaly tváre potrebujú posilku, po 40-tke je všetko ináč. Odborníčka prezradila, ako na to!

24.04.2024, 14:14
Zdravie

To, čo doprajete svojmu telu, si zaslúži aj vaša tvár. Predsa len, nie je škoda posilňovať telo len po
ramená? A hoci vrásky sú súčasťou života, poďte ich z nedostatku a nedokonalosti povýšiť na niečo sexi. Vezmite ich do tvárového štúdia, kde sa o ne postará trénerka a špecialistka na tvár, Naďa Žiak (38).

Zdravý životný štýl, to nie je len zdravé telo a vhodná strava, ktorá mu prospieva. Spája sa aj s vnútornou spokojnosťou a vyrovnanosťou. A nebudeme si klamať, prispieva k nej aj celkový vzhľad a vyžarovanie...

Platí jednoduchá rovnica, že ak sme spokojní so svojím vzhľadom, netrpí ani naše sebavedomie?

Možno by som to vnímala skôr obrátene. Pokiaľ máme zdravé sebavedomie, netrpí náš vzhľad. Z vlastnej skúsenosti viem povedať, že každá žena má odlišnú mierku spokojnosti so svojím vzhľadom. Tým chcem povedať, že niekomu stačia upravené a umyté vlasy k šťastiu a sebavedomiu, kým iná žena sa neuspokojí s dokonalým výzorom a vždy jej bude niečo chýbať. Je to paradox, ale veľmi často sa mi stáva, že tie najkrajšie ženy majú o sebe slabšiu mienku. Ako keby boli zvyknuté od malička, že sú krásne a obdivované a ťažšie znášajú zmeny, starnutie alebo drobné nedostatky.

Popri starostlivosti o seba a svoje klientky pozorujem, ako nás príroda dokonale a pomaly pripravuje na zmenu. Tou zmenou je starnutie. Je dôležité, aby sa menilo aj myslenie ženy a aby sa prispôsobila. Ak to nezvládne, tak okolo 40. roku života nastáva zlom, ktorý môže ísť zlým smerom. Príroda je dokonalá. Prirodzená. Ona presne vie, ako to robí. Tým nechcem povedať, že všetky ženy by mali behať v ľanových sukniach a bosé. Aj mne sa páči, keď sa o seba starám a cítim sa krásne. Ale viem, že zdravá tvár s iskrou je to najkrajšie, čo si môžem dopriať.

Možností, ako sa starať či docieliť „peknú tvár“, existuje niekoľko. Od invazívnych metód až po tie menej invazívne. V čom je vaše štúdio iné a výnimočné?

V prvom rade je výnimočný v tom, že dáva ženám dôveru, že krása sa dá docieliť prirodzenou cestou. Ak pravidelne absolvujete podobné tréningy a robíte pre svoju tvár niečo zdravé, nemusíte sa obávať toho, že budete musieť robiť čoraz viac a viac… Nemusíte sa obávať výsledku opakovaných zákrokov o 10 či 15 rokov. Toho, či nebude tvár na nepoznanie a deformovaná. Čomu sa často nevenuje pozornosť, je váha výplní, tiež to, že čím väčšiu váhu budú výplne mať, tým viac bude pokožka ochabovať a „ťahať sa k zemi“. Ženy, ktorým nie je blízka cesta invazívnych​ zákrokov, sa majú na koho obrátiť a spoľahnúť. V tom je výnimočnosť posilňovania tváre.

Naozaj môžeme túto metódu považovať za náhradu plastického chirurga?

Naším cieľom nie je nahradiť plastického chirurga a zasahovať do anatómie a výrazu tváre. Naším cieľom je uvoľniť tvár zo stuhnutia a skrátenia, čo spôsobuje zbytočné vrásky a urýchľuje starnutie. To, čo je v zahraničí veľkým trendom, ste vy priniesli na Slovensko.

Aké boli a sú reakcie ľudí? Netrpíme ešte pri novinkách predsudkami?

Ľudia na Slovensku vedia veľmi oceniť kvalitu a profesionálny prístup. Oceňujú pozornosť, keď im chceme pomôcť a venujeme im čas. Samozrejme, na začiatku sme mali obavy, priniesli sme novú službu a nevedeli sme, ako ľudia zareagujú. Po našich prvých návštevách v posilňovni tváre v zahraničí boli výsledky viditeľné a pocit neskutočný. Bol to dokonalý zážitok. Práve to nám stále dodávalo odvahu v tom pokračovať, vzdelávať sa, priniesť niečo nové a účinné medzi ľudí, ktorí sa starajú o svoj vzhľad.

Je posilňovanie tváre založené na rovnakých princípoch ako posilňovanie tela?

Výborná otázka a budem sa ju snažiť vysvetliť čo najzrozumiteľnejšie. Rovnako tak na tele, ako aj na tvári sa preťažené svaly sťahujú, skracujú a vytvárajú napätie. Hlavným rozdielom je, že väčšina mimických svalov na tvári je uložených v pokožke, kým svaly na tele bežia od kosti ku kosti a nie sú prepojené s pokožkou. Tento rozdiel je kľúčový, pretože skrátené svaly tváre vytvárajú vrásky, zlé prekrvenie a zrýchlené ochabnutie tváre.

Keď padá sval na tvári, sťahuje so sebou aj pokožku. Predstavme si napríklad očný kruhový sval ako gumičku do vlasov. Nová gumička má krásny tvar a je pružná. Časté naťahovanie a preťaženie spôsobí deformáciu, pokrčenie a „zošúverenie“ gumičky. Ak si predstavíte na našej gumičke pokožku tváre, s ktorou je spojená, prídeme na jednu z dôležitých príčin vzniku vrások.

Ide v zásade o istý druh tvárovej masáže?

Face Fitness je intenzívny druh masáže, ktorý je však odlišný od povrchovej kozmetickej masáže. Po uvoľnení napätia v celej oblasti tváre prichádza na rad stimulačný prístroj, ktorý aktivuje svaly. Prístroj ďalej zabezpečí pozdvihnutie mimických svalov, čo následne zvýrazní kontúry tváre. Každý sme iný. Každý z nás používa niektoré svaly viac, iné menej.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. apríl 2024 12:28