Preplachovanie nosa pomocou kanvičky zvládne aj malé dieťa.dreamstime
StoryEditor

Najlepšia pomoc pri otravnej nádche: Vyplachovanie nosa pomocou kanvičky musíte vyskúšať

19.12.2022, 19:00
Zdravie

Neustále vás trápi otravná nádcha, a to najmä počas zimných mesiacov? Vyskúšajte kanvičku na vyplachovanie nosa, ktorá nahradí kupované kvapky či spreje. Nielenže vás ochráni pred vírusmi a baktériami, ale ak sa nakazíte, pomôže vám zmierniť príznaky. Prezradíme vám, ako používať nosovú kanvičku.

Vyplachovanie nosa kanvičkou je skvelé najmä vtedy, ak potrebujete zmierniť prejavy alergickej nádchy, vyčistiť nos od prachu alebo uľaviť od zadnej nádchy, pri ktorej hlieny stekajú z dutín do nosohltana. Keďže sú dýchacie cesty vstupnou bránou pre vzduch, vírusy, baktérie a alergény, výplachy môžete praktizovať aj preventívne. Kanvičku kúpite v akejkoľvek lekárni spolu so slaným roztokom. Ten si môžete aj vyrobiť, no odborníci to veľmi neodporúčajú, pretože si nesprávnym zriedením môžete zbytočne uškodiť. Ak ste o preplachovaní nosa už počuli, no báli ste sa ho vyskúšať, pretože ste nevedeli, ako na to, prinášame vám jednoduchý návod, vďaka ktorému sa rýchlo zbavíte nepríjemnej nádchy či iného problému.

Výplach zvládne aj malé dieťa

Vypláchnutie nosa pomocou kanvičky nie je nič zložité. Jednoducho, kanvičku si naplňte soľným roztokom, nakloňte sa nad umývadlo, hlavu pootočte tak, akoby ste sa pozerali bokom a nalievajte postupne do jednej nosovej dierky, zatiaľ čo druhou necháte roztok vytiecť von. Ústím kanvičky sa snažte uzatvoriť priechod nosnej dierky, no nesmerujte ju spredu, ale zboku nosa. Ak je obsah kanvičky polovičný, prerušte proces, zdvihnite hlavu a zopakujte to isté aj na druhú stranu. Následne je nutné jemné vysmrkanie, aby ste z noha dostali všetok roztok von.

Nemá žiadne vedľajšie účinky

Kanvičku môžete používať niekoľkokrát do dňa, a to najmä v dobe zvýšeného množstva peľov, silnejšieho prechladnutia alebo zápalu dutín. Ak človek nie je chorý, preplach stačí praktizovať raz denne. Síce vyplachovanie nosa soľným roztokom nespôsobuje žiadne vedľajšie účinky, neodporúča sa, ak je nosný sekrét žltý či zelený. V tomto prípade radšej počkajte, aby nedošlo k infekcii.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 06:09