Život bez alkoholu má množstvo benefitov.dreamstime
StoryEditor

Toto sú dôvody, prečo by ste si mali dať pár „suchých“ mesiacov v roku. Alkohol negatívne vplýva nielen na vaše srdce, ale aj sexuálny život

07.11.2022, 10:00
Zdravie

V našich končinách je alkohol akousi súčasťou kultúry. Príležitostný pohár vína k večeri, pivo s kamarátmi či večerný drink nie sú nič výnimočné. Akonáhle odmietnete alkohol na návšteve či oslave, nevyhnete sa rôznym otázkam a častokrát aj nepochopeniu a uštipačným poznámkam. Odolávať poznámkam okolia je mnohokrát náročnejšie, ako poháru s alkoholom.

Dať si však pár suchých týždňov či mesiacov v roku bez alkoholu, má pre vaše zdravie mnohé benefity. Dokonca to má pozitívny vplyv aj na váš sexuálny život.

Kvalitný spánok

Zdá sa vám, že po pár pohároch vína spíte ako v bavlnke? Je to naozaj len zdanie. Po alkohole síce možno pomerne rýchlo zaspíte, pravdou však je, že alkohol, najmä jeho nadmerné požívanie vedie k narušeniu fázy spánku REM. Tá je veľmi dôležitá najmä preto, že stimuluje predovšetkým tie oblasti mozgu, ktoré využívate pri učení a tiež pri vytváraní a uchovávaní si spomienok. To je dôvod, prečo by ste sa mali zamyslieť nad tým, či bude alkohol vo vašom živote prítomný každý deň.

Zdravé srdce

Nadmerné pitie alkoholických nápojov vedie k tomu, že sa do stien ciev usádza nebezpečný cholesterol. Najmä u alkoholikov je to preto, že sa alkohol metabolizuje inými enzýmami. To spôsobuje nielen infarkt, ale tiež mŕtvicu. Zvýšeným množstvom cholesterolu naša populácia trpí už aj z dôvodu zlej životosprávy a alkohol počet týchto ľudí len zvyšuje.

image

Dajte stopku alkoholu aspoň na niekoľko mesiacov v roku.

dreamstime

Pečeň

Pravidelné pitie alkoholu vo veľkom množstve tiež ovplyvňuje stav a zdravie pečene. Alkoholikom okrem iného hrozí aj cirhóza pečene, ktorá je už život ohrozujúca. V prípade, že alkohol pijete len príležitostne, pečeň sa dokáže sama regenerovať a teda nedochádza k jej poškodeniu.

Sexuálny život

Mnoho ľudí sa dokáže po alkohole oveľa viac uvoľniť. To je možno dôvod, prečo si s partnerom z času na čas doprajú večer pohár dobrého vína. Avšak z dlhodobého hľadiska môže časté pitie alkoholu vo väčšom množstve, váš sexuálny život ovplyvniť negatívne. Nielenže môže mať alkohol vplyv na erektílnu dysfunkciu, ale tiež znižuje prietok krvi do pošvy a dokonca bráni v niektorých prípadoch aj samotnému vyvrcholeniu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 01:39