Venujte sa v danom momente len jednej činnosti a objavte čaro monotaskingu.pexels
StoryEditor

Multitasking vychádza z módy a nahradí ho monostasking. Minimalizuje syndróm vyhorenia

30.06.2022, 15:00
Zdravie

Najmä v súvislosti so ženami sa častokrát spomína, že vedia robiť súbežne niekoľko vecí naraz. Niekedy je tento fakt zdrojom posmeškov, najmä zo strany mužského pokolenia, inokedy zdrojom obdivu. Muži sa zároveň radi ospravedlňujú tým, že viac ako jednu vec robiť nevedia. Termín multitasking sa u nás v každom prípade udomácnil, no čoraz viac sa skloňuje aj monostasking, ktorým sa začínajú riadiť nielen muži, ale aj ženy.

Viete paralelne riešiť niekoľko úloh naraz, alebo ste skôr typ, ktorý sa sústredí na jednu úlohu a až po jej doriešení prechádza na ďalšiu?

Vyčerpávajúci multitasking

Odborníci prišli s novými poznatkami, ktoré hovoria, že multitasking znižuje produktivitu. Mozog údajne nie je prispôsobený na to, aby prepínal z úlohy na úlohu. Dochádza teda k jeho preťaženiu a následne pociťujete stres. Americký expert na sebapoznávanie hovorí, že ideálne pre nás a aj mozog samotný, je sústrediť sa len na jednu úlohu, a až keď je definitívne vyriešená, prejsť na ďalšiu. Nielenže na seba nebudete klásť zbytočne veľké nároky, ale zároveň budete predchádzať chybám, ktoré vznikajú predovšetkým v dôsledku stresu, ktorý si často vytvárame prehnanými nárokmi sami na seba. Podstatou monotaskingu je práve plnenie úloh jednej po druhej.

Syndróm vyhorenia

Ak patríte k tým ľuďom, ktorí celý deň kmitajú a riešia paralelne niekoľko pracovných aj domácich povinností súčasne, čoskoro vám to možno prerastie cez hlavu. Nielenže budete po čase neprimerane unavení, ale u ľudí, ktorí nevedia ani na chvíľu vypnúť a zrelaxovať, dochádza veľakrát k syndrómu vyhorenia. A to už nie je žiadna sranda. Zároveň vám môžu unikať podstatné udalosti. Niekedy multitasking dokonca hraničí s neslušnosťou. Najmä keď si počas rozhovoru píšete súčasne s iným kolegom, alebo zavoláte kamarátke počas toho, ako obedujete, alebo pri spoločnej večeri sledujete správy či už v televízii, alebo v mobile.

Ako sa stať monotaskerom

Dalo by sa povedať, že takým malým kľúčom pre vás môže byť heslo: Tu a teraz. Znamená to, že v danej chvíli sa budete sústrediť len na to, čo je pre vás v tejto chvíli prioritou. Žiadne vybavovanie telefonátov, sledovanie sociálnych sietí ani objednávanie nových šiat počas telefonovania s mamou. Zo začiatku bude pre vás určite veľkou výzvou spomaliť, no časom zistíte, že jednotlivé úlohy robíte oveľa rýchlejšie a zároveň efektívnejšie. Aby vás niektoré veci zbytočne nerozptyľovali a nevyrušovali, vypnite si napríklad zvuk na telefóne po dobu plnenia pracovnej povinnosti. Ak uvidíte, že vám v mail boxe pristál nový mail od kolegyne, tak dokončite, čo ste začali a až potom ho otvorte. Nič vám neutečie, akurát vás rozptýli a predĺži čas, ktorý strávite nad tým, čo aktuálne riešite. Upokojte si myseľ. Cielene. Meditujte, športujte, len tak seďte sama a v tichu. Časom určite objavíte čaro monostaskingu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:59