Negatívne emócie by ste nemali potláčať. Spôsobíte si totiž zdravotné problémy.dreamstime
StoryEditor

Smútok sa hromadí v pľúcach, strach v žalúdku. Zistite, s ktorým orgánom sa spájajú negatívne emócie a čo vám hrozí

02.03.2023, 09:40
Zdravie

Negatívne emócie sú spojené s konkrétnymi orgánmi. Ak budete napríklad smutná, môžete pociťovať bolesti v oblasti pľúc, trpieť astmou alebo stratou váhy. Zistite, čo vám hrozí podľa toho, ako sa cítite a dostaňte vaše telo späť do rovnováhy pomocou správnej stravy.

Choroba nie je ničím iným, len prejavom častého pociťovania či potláčania určitej emócie, ktorá je v tradičnej čínskej medicíne považovaná za hlavnú vnútornú príčinu všetkých zdravotných problémov. Áno, je úplne normálne, že sa občas cítite smutná, nahnevaná alebo pod stresom, no niekedy sú tieto emócie tak silné, že vás pohltia a spôsobia poškodenie vnútorných orgánov. Možno sa vám podarí cez ne preniesť, stále však po nich zostanú v tele stopy, ktoré treba opraviť. Zistite, čo vám hrozí, ak budete smutná či nahnevaná a akou stravou môžete daný problém vyriešiť.

Hnev

Stáva sa, že sa občas na niečo nahneváte či rozčúlite, no ak v tomto pocite zostanete dlhšie alebo ho budete potláčať, odnesie si to najviac vaša pečeň. V takomto prípade môžete pociťovať podráždenosť, bolesť hlavy či únavu. Takisto budete trpieť problémami s akné či nepríjemne svrbiacou pokožkou. Hnev by ste nemali potláčať, pretože sa v konečnom dôsledku môže premeniť na depresiu a úzkosť. Ako ho dostať z tela von? Nebojte sa a skúste svoju nahromadenú zlosť vykričať do vankúša, buchnite si do boxovacieho vreca alebo si na papier napíšte, čo vás nahnevalo a napokon ho spáľte. Existujú však aj potraviny, ktoré vám môžu pomôcť, ako napríklad púpava, hovädzia pečeň či zelená listová zelenina.

image

Hnev môže zapríčiniť problémy s pečeňou.

dreamstime

Smútok

Ak dlhodobo potláčate alebo zažívate smútok, môžu sa u vás prejaviť problémy týkajúce sa pľúc. Pociťovať môžete tlak a bolesť na hrudi, zapálené priedušky, kašeľ či astmu. Ak emóciu nevyriešite, bolesť sa prenesie až do ramien či chrbta a vaša váha začne klesať. Skúste sa o vašich pocitoch s niekým porozprávať. Ak sa bojíte ísť za priateľom či rodinou, nebojte sa navštíviť terapeuta, ktorý bude vedieť, ako na to. Takisto sa nesnažte smútok potlačiť, jednoducho sa uvoľnite a poplačte si. Zamerať sa môžete aj na potraviny, ktoré podporujú zdravie pľúc. Patrí sem napríklad grapefruit, kivi alebo jablko.

image

Smútok sa hromadí v pľúcach.

dreamstime

Strach

Bojíte sa o partnera, deti, prácu alebo trpíte klaustrofóbiou? Dlhodobé obavy a strach sa usádzajú v žalúdku, kde dokážu oslabiť tráviace funkcie. V takomto prípade môžete mať problémy s nadúvaním, plynatosťou a pociťovať nepríjemné bolesti pri vyprázdňovaní. Samozrejme, občas sa strachu nedá zabrániť, no vždy sa mu snažte postaviť čelom. Skúste sa v takýchto chvíľach zamerať namiesto negatívneho najmä na to pozitívne. Porozprávajte sa o probléme s blízkymi či terapeutom, ktorý vás môže upokojiť. Pomôcť vám však môžu aj potraviny, ktoré podporujú žalúdok, ako napríklad jablčný ocot, zázvor alebo ibištek.

image

Strach sa usadzuje v žalúdku.

dreamstime

Stres

Klamali by sme, keby sme povedali, že pociťovať dlhodobo stres je v poriadku. Táto emócia dokáže totiž zhoršiť nielen psychický, ale aj fyzický stav a po čase sa začne ukladať v srdci a mozgu. Máte problém so silným búšením srdca, úzkosťou, nespavosťou alebo svalovými kŕčmi? Ak vás pochytí stres, skúste spomaliť dýchanie, meditujte alebo začnite behať. Výborná je aj jóga, ktorá vám pomôže uvoľniť nahromadenú negatívnu energiu z tela von. Zamerať sa môžete aj na potraviny, ktoré obsahujú horčík. Patria sem najmä semienka, kešu orechy, žĺtka alebo zelený čaj.

image

Stres ovplyvňuje najmä srdce a mozog.

dreamstime

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 19:50