Chodiť s jedináčikom nie je až také jednoduché.dreamstime
StoryEditor

Je váš partner jedináčik? Na toto by ste si mali dať vo vzťahu s ním pozor

18.07.2022, 18:00
Vzťahy

Na jednej strane sú jedináčikovia opisovaní ako vzdelaní a priateľskí ľudia, na druhej sa o nich často hovorí, že sú egoistickí a sebeckí. Dokonca podľa niektorých vedeckých výskumov nepatria k najlepším partnerom na svete. Na toto by ste sa mali pripraviť, ak sa rozhodnete chodiť s jedináčikom.

Podľa štatistík dnes nie sú v móde veľké rodiny, naopak čím ďalej, tým viac narastá počet rodín, ktoré majú doma iba jedného potomka. O jedináčikoch koluje medzi ľuďmi veľké množstvo mýtov. Či už sa o nich hovorí ako o rozmaznaných maminkiných miláčikoch, alebo o priateľských a vzdelaných jedincoch. Tak či onak, mať partnera jedináčika nie je vždy najjednoduchšie. Na toto by ste si pri ňom mali dať pozor.

Len ťažko sa vám zdôverí

Jedináčikovia nie sú veľmi prispôsobiví a sú zvyknutí, že sa všetko deje tak ako si to oni želajú. Keďže im chýbal súrodenec, mnoho z nich sa nenaučilo zdôverovať so svojimi pocitmi. Jednoducho, nemali vedľa seba rovesníka, ktorému by sa mohli vyrozprávať. Ak sa rozhodnete chodiť s jedináčikom, mali by ste sa pripraviť na to, že nebude vedieť rozprávať o svojich trápeniach či bolestiach. Jedinou výhodou je, že ho to môžete naučiť. Keď príde na to, že vo vás má oporu, že ho počúvate, zvykne si na to a prestane v sebe dusiť svoje emócie, názory a pocity.

Prvé miesto patrí rodičom

Ak začnete randiť s jedináčikom, pripravte sa na to, že môže byť príliš naviazaný na svojich rodičov. Čo to znamená? So svojou mamou bude telefonovať niekoľko krát za deň, o vážnych veciach sa bude radiť s otcom alebo u nich bude tráviť viac času ako s vami doma. Samozrejme, každý je iný, no vo väčšine prípadov sa jedináčikovia jednoducho nevedia odpútať od svojich rodičov. Predsa len, vyrastali sami a mama či otec im dali všetku svoju pozornosť, vďaka čomu budú pre nich vždy na prvom mieste.

Jedináčikovia bývajú sebci

Jedináčikovia nie sú zvyknutí deliť sa o veci alebo sa rozhodovať s prihliadnutím na niekoho iného. Práve z tohto dôvodu môže byť váš partner občas sebecký, no nemusí vás to hneď odrádzať. Síce bude trvať nejaký čas, kým sa takéhoto správania zbaví, no ak mu za to stojíte, začne v mnohých veciach prihliadať aj na vás a nie len na seba.

Potrebuje svoj vlastný priestor

Každý pár občas potrebuje svoj pokoj a priestor, aby ste si navzájom od seba oddýchli, no keď chodíte s jedináčikom je to o čosi zložitejšie. Pripravte sa na to, že priestor bude súčasťou jeho bytia a nezaobíde sa bez neho. Či už bude chcieť sledovať film sám alebo chodiť na výlety len so svojimi priateľmi, dovoľte mu to. Jednoducho, v detstve sa naučil tráviť veľa času osamote, a preto je preňho ťažké tráviť všetok čas so svojou partnerkou.

Jedno či viac detí?

Vo vzťahu s jedináčikom sa môže stať, že budete mať odlišné predstavy o tom, ako bude vaša budúca rodina vyzerať. Na jednej strane ho môžno detstvo poznačí tak, že bude túžiť po veľa deťoch, no zvyčajne ľudia modelujú svoju rodinu podľa toho, čo videli doma. Z tohto dôvodu sa musíte pripraviť na to, že vás partner bude chcieť malú rodinu, je to preňho totiž normálne. Všetko sa však dá vyriešiť komunikáciou a úprimným rozhovorom.

Majú sklon k podvádzaniu

Niektoré výskumy naznačujú, že jedináčikovia majú väčší sklon k podvádzaniu ako deti z početnejších rodín. Dôvodom je najmä to, že stále túžia po zvýšenej pozornosti, ktorá sa im dostávala aj v detstve. Ak majú pocit, že ju od svojho partnera nedostávajú, že ich často odsúva na druhú koľaj, jednoducho si začnú hľadať niekoho, kým by mohli byť znovu obdivovaní a hýčkaní.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 05:37