Víno dodá vášmu jedlu ten správny šmrnc.dreamstime
StoryEditor

Nedopité víno nevylievajte. Využite ho pri varení, dusení aj pri príprave dezertov

25.04.2023, 14:00
Recepty a tipy

Zostalo vám vo fľaši nedopité víno? Rozhodne ho nevylievajte! Použite ho do varenia a dodajte svojím pokrmom úplne inú chuť. Použite ho do rizota, ale aj ako chutnú marinádu či na podlievanie mäsa. Alkoholu sa nebojte, ten sa varením odparí.

Ak si myslíte, že je škoda použiť kvalitné víno do varenia, ste na omyle. Pretože je to ďalšia z ingrediencií ktorá buď jedlo pokazí, alebo vďaka nemu získa nový rozmer.

Biele alebo červené

Do varenia môžete použiť tak biele, ako červené víno. Ako a s čím ich kombinovať nie je žiadna veda. Červené víno sa hodí k červenému mäsu. Pokojne ho teda použite pri príprave hovädziny, bravčoviny či diviny. Skvele chutí aj v kombinácii s ovocím a čokoládou. Biele víno je svieže. Práve preto najlepšie chutí v rizote, s rybami, hydinou, špargľou a tiež s citrusmi.

Rizoto

Ak sa chystáte pripraviť skvelé talianske rizoto, napríklad aj so špargľou ktorej sezóna vrcholí, potom nezabudnite práve na biele víno. V tomto prípade sa vám oplatí ho aj otvoriť a nie čakať na to čo zvýši. Stačí si vybrať recept ktorý vám najviac vyhovuje a pustiť sa do varenia.

image

Biele víno dodá vášmu rizotu sviežosť.

dreamstime

Marináda

Ak chcete pripraviť chutné mäso, pripravte si marinádu do ktorej okrem overených surovín použijete aj víno. Mäsu dodá nie len lahodnú chuť, ale bude vďaka nemu aj jemnejšie.

Dusenie

Do gulášu či iných pokrmov z diviny a červeného mäsa pokojne pridajte víno počas varenia. Omáčke dodá nie len skvelú farbu, ale aj chuť. Skvele chutí napríklad v šípkovej omáčke.

Pečenie

Pečiete mäso v celku? Alebo sa chystáte grilovať? Aj v týchto prípadoch víno vášmu jedlu dodá šmrnc ktorý potrebuje. Namiesto výpeku, alebo v kombinácii s ním jednoducho mäso v pravidelných intervaloch potierajte. Kôrka ktorú získa bude nie len chrumkavá, ale aj chutná. Vyskúšajte tiež kombináciu vína a medu. Budete prekvapené aký nový rozmer zrazu vaše jedlo získa.

Dezert

Ak si chcete pripraviť osviežujúci dezert pre dospelých, aj v tomto prípade vám skvele poslúži víno. Hrušky varené v červenom víne v kombinácii s rôznymi koreninami a vanilkovou zmrzlinou ohúri nie len vás, ale aj každú návštevu.

image

Červené víno sa skvele hodí aj na prípravu dezertov.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. apríl 2024 15:15