Málo známe výpečky rozhodne stoja za vyskúšanie.Dreamstime
StoryEditor

Pripravte si výpečky: Že také jedlo nepoznáte? Tak skúste!

06.10.2022, 12:00
Recepty a tipy

Nuž, je to výborné vypečené bravčové mäsko, ktoré so skvelými prílohami môže byť podľa nás aj slávnostným jesenným jedlom.

Na čiernom pive s jablkami

Suroviny na 4 porcie:

· 300 g bravčového pleca

· 300 g bravčového boku

· soľ

· mleté čierne korenie

· 1 lyžička celej rasce

· 2 lyžičky sladkej mletej papriky

· 3 biele cibule

· 6 strúčikov cesnaku

· 400 ml čierneho piva

· 1 červené jablko

1. Mäso nakrájame na kocky, dáme do misy, osolíme, okoreníme, pridáme lyžičku rasce, posypeme mletou paprikou a premiešame.

2. Olúpanú cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno, nasypeme ich do pekáča, pridáme ochutené mäso a pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C asi 30 minút.

3. Potom prilejeme do pekáča pivo a za občasného premiešania pečieme ešte ďalších 50 minút. Potom k mäsu pridáme na mesiačiky nakrájané jablko a dopekáme 20 minút.

4. Hotové výpečky môžeme podávať napríklad so zemiakovými knedľami posypanými jarnou cibuľkou a s opraženou cibuľou.

S červenou kapustou

Suroviny na 4 porcie:

· 600 g bravčového pleca

· soľ

· mleté čierne korenie

· 2 strúčiky cesnaku

· 3 cibule

· celá rasca

· 2 lyžice masti

Kapusta:

· 400 g červenej kapusty

· 1 cibuľa

· 2 lyžice rastlinného oleja

· 1 – 2 lyžice krupicového cukru

· 1 – 2 lyžice octu

1. Bravčové plece nakrájame na kocky, ktoré vložíme do väčšej misy. Osolíme ich, okoreníme a premiešame s prelisovaným cesnakom. Necháme odležať aspoň 60 minút v chlade.

2. Cibuľu olúpeme a nakrájame nahrubo a premiešame s mäsom. Posypeme rascou a pridáme dve lyžice masti. Všetko vložíme do pekáča, podlejeme trochou vody a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 120 minút.

3. Kapustu medzitým nakrájame najemno. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Orestujeme ju na rozohriatom oleji v panvici. Potom pridáme kapustu, soľ, cukor, rascu a dusíme domäkka. Nakoniec ochutíme octom a podávame s hotovými výpečkami. Môžeme doplniť zemiakovou knedľou.

Bravčovina so špenátovými šiškami

Suroviny na 4 porcie:

· 1 kg bravčového bôčika

· 2 cibule

· 4 strúčiky cesnaku

· soľ

· mleté čierne korenie

· rasca

Špenátové šišky:

· olivový olej

· 1 malá cibuľa

· 4 strúčiky cesnaku

· 150 ml 33 % smotany na šľahanie

· 400 g mrazeného listového špenátu

· 500 g uvarených olúpaných zemiakov

· 250 g hrubej múky

· 1 vajce

1. Mäso nakrájame na kocky a v pekáči ho premiešame s nahrubo nakrájanou cibuľou a cesnakom. Ochutíme ho soľou, korením a rascou, podlejeme asi 200 ml vody a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 80 minút. Počas pečenia mäso obraciame a prelievame výpekom.

2. Na oleji orestujeme najemno nasekanú cibuľu s cesnakom. Zalejeme smotanou a necháme ju zvariť. Potom pridáme rozmrazený špenát a ochutíme ho soľou a korením. Krátko všetko povaríme a necháme vychladnúť.

3. Zemiaky nastrúhame najemno a zmiešame s múkou a vajcom. Cesto osolíme a dobre prepracujeme. Rozdelíme ho na polovice a z každej vytvarujeme valček, ktorý rozkrájame na desať koliesok. Kolieska zľahka sploštíme a navrstvíme na ne špenátovú náplň. Zabalíme, vytvarujeme šišky a varíme v osolenej vode asi 15 minút. Hotové výpečky podávame so zemiakovými šiškami a opraženou cibuľkou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 10:28