shutterstock.com
StoryEditor

Viete, ako správne sušiť ovocie? Prečítajte si naše tipy a triky!

25.09.2019, 18:00
Recepty a tipy
Autor:
Fit život
Kým k nám znova dorazí sezóna a my si budeme pochutnávať na čerstvom lokálnom ovocí, dobrým spôsobom, ako si uchovať sezónne ovocie po celý rok, je sušenie. Sušené ovocie pozná každý z nás, no možno vám padne vhod zopár tipov a trikov, ako sa v téme ešte lepšie zorientovať.

Typy a druhy sušeného ovocia
Ponuka sušeného ovocia na trhu je naozaj pestrá. Technologické postupy umožňujú vysušiť akýkoľvek druh ovocia, preto každý druh ovocia, ktorý poznáte ako čerstvý, nájdete aj v sušenej forme.

Spôsoby sušenia
Je ich taktiež niekoľko. Ovocie možno sušiť v teplovzdušnej sušičke, v rúre, na slnku alebo mrazom. Pri sušení ovocia v sušičke a na slnku sa z ovocia odparuje voda, čím sa výrazne zmenšuje jeho objem. Sušenie v rúre je ďalšou z možností sušenia, avšak množstvo vody, ktoré ostáva v rúre pri odparovaní, je pomerne vysoké, preto sa ovocie nesuší až tak efektívne. Najšetrnejším spôsobom sušenia, pri ktorom sa zachováva najviac výživných látok, vitamínov, minerálov a dokonca aj objem a chuť, je sušenie mrazom. Hovoríme o lyofilizácii, keď sa ovocie suší takmer bezprostredne po zbere pri teplotách –30 až –60 °C. Mrazom vysušené ovocie obsahuje 98 % vlákniny, 2 % vody – preto je ultraľahké.

Obozretnosť pri výbere
Sušeného ovocia je naozaj namieste, aj keď široká ponuka na trhu vyzerá lákavo. Aj tu platí zásada – čítajte pozorne obaly a zloženie. Kvalitné a zdravé sušené ovocie by nemalo obsahovať žiadne konzervačné ani prídavné látky. Pozor preto na sírené ovocie. Ide o konzervačnú látku, ktorá predlžuje trvanlivosť a bráni kazivosti, vzniku plesní. Nemusíte siahať nevyhnutne po biokvalite, ale vyberte si nesírené ovocie. Ďalšou zradou sú prídavné látky a cukry. Mnoho druhov ovocia je prirodzene kyslých, preto sa dosladzujú (napr. kivi, brusnice). Vtedy už nekupujete prírodný produkt, ale kandizovaný. Preto okrem množstva cukru v samotnom ovocí skonzumujete ďalšie cukry navyše. Okrem prírodnej formy ovocia je v ponuke aj namáčané či obaľované ovocie v čokoláde, jogurte a pod. Vo väčšine prípadov ide o veľmi nekvalitné suroviny, tuky či čokoládu.

Vplyv sušeného ovocia na zdravie
po uváženom výbere je pozitívny a možno hovoriť o zdravom produkte či maškrte. Treba však pamätať na to, že množstvo cukrov v ovocí po vysušení ostáva zachované, ale množstvo vody je omnoho nižšie ako pri čerstvom ovocí. Je rýchlym prísunom energie, ale je nevyhnutné konzumovať ho v naozaj malej miere. V kvalitnom sušenom ovocí sa zachovávajú vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C, E, kyselina listová, z minerálov draslík, horčík, mangán, železo, vápnik, meď, fosfor. Obsahuje veľa vlákniny.

Ako skladovať sušené ovocie
Tak, aby si uchovalo výživné látky a vydržalo aj niekoľko rokov? Najlepšie vo vzduchotesných nádobách, lebo ovocie pohlcuje vlhkosť zo vzduchu. Najlepšie sú vzduchotesné dózy, mraziace nádoby. Nevhodné sú teplé miestnosti. Ideálne sú chladné, tmavé a suché miestnosti.
Využitie v kuchyni
Najčastejším spôsobom konzumácie je priama spotreba. Sušené ovocie sa skvele kombinuje s orechmi, čím vznikne naozaj kvalitné a zdravé zobkanie či desiata. Sušené ovocie možno použiť ako sladidlo pri príprave raňajkovej kaše. Možno ho použiť na prípravu raw dezertov. Pridáva sa do báboviek, ovocných chlebíkov, mafinov. V exotickej kuchyni nájde svoje využitie aj v kombinácii s ryžou alebo mäsom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 17:21