Niektoré výrobky budú mať v chladivom prevedení príjemnejšiu aplikáciu, iným vďaka tomu predĺžite životnosť.Pexels
StoryEditor

Kozmetika do chladničky: Ktoré produkty by ste v lete mali takto skladovať?

19.08.2022, 18:00
Krása a móda

Potraviny a určité lieky dávame do chladničky bežne, ale kozmetiku? Niektorým produktom to rozhodne prospeje. A nie len v lete. Chladivá aplikácia a úľava pokožky nie sú jediný benefit, studené prostredie predĺži aj životnosť prípravkov.

Väčšinu kozmetiky skladujeme na tmavom mieste pri izbovej teplote. Sú však aj výrobky, ktorým nestačí len to, že na ne nesvieti priame slnko a neznehodnocuje ich. Pýtajú si dokonca tak nízke teploty, že im ich dokáže poskytnúť len chladnička. Využiť môžete klasickú na potraviny, ale ak prídete studenému trendu na chuť, môžete investovať do mini kozmetickej chladničky. Cenovo nájdete modely už od štyridsať eur, ale priemer je okolo stovky. Výhodou je, že kým v bežnej kuchynskej chladničke dosahuje teplota okolo 6 až 8 stupňov Celzia, v tej špeciálnej si môžete všetko nastaviť podľa potreby vašich beauty pomocníkov.

Výhody chladenia

Niektoré výrobky budú mať v chladivom prevedení príjemnejšiu aplikáciu, iným vďaka tomu predĺžite životnosť, ale čo ocení každá žena, zabránite kontaminácii kozmetiky. Keby ste náhodou pri natieraní do krému či séra zaniesli rukami špinu, teploty tesne nad nulou nedajú baktériám šancu prežiť.

Vedeli ste, že...? Kozmetiku z chladničky by mali rozhodne vyskúšať ženy s citlivou pokožkou so sklonmi k začervenaniu. Studená textúra prináša úľavu a upokojenie.

ČO PATRÍ DO CHLADNIČKY

  • Séra s vitamínom C

Mimoriadne obľúbené céčko je ideálny kandidát do chladničky, keďže nízke teploty pomáhajú ochrániť stabilitu aktívneho vitamínu C. Sérum vám vydrží dlhšie účinné, jednotlivé zložky nezoxidujú a nezmení sa farba výrobku. Dobrými susedmi pre céčko budú aj séra s retinolom a peptidmi.

Vedeli ste, že...? Sérum s aktívnymi látkami nemusíte skladovať v chlade hneď po kúpe. Stačí ho tam dať až keď ho otvoríte. Vtedy zabránite strate zmienených látok.

  • Očné krémy

Určite poznáte triky s prikladaním plátkov uhorky, chladivých vankúšikov alebo zamrazených čajových vreciek na oči. Keď vám opuchnú, vytvoria sa pod nimi vačky či kruhy, pýta si táto najtenšia časť pokožky na tvári práve chlad. Skladovanie očného krému v chladničke je preto vždy dobrý nápad. Zintenzívni sa aj ďalšia jeho funkcia, bude ešte efektívnejšie bojovať proti vráskam a starnutiu. Okrem príjemnej aplikácie mu pomôžete navyše dlhšie vydržať v kondícii.

Náš tip: Ak vás trápi vzhľad unavených očí, zaobstarajte si krém s kovovým guľôčkovým aplikátorom, ktorý studený efekt znásobí.

  • Pleťové masky

Látkové, gélové, krémové. Skrátka, takmer všetky typy pleťových masiek ocenia studené prostredie a znásobia svoj efekt. Pri nanášaní na tvár totiž chlad stiahne steny žíl, podporí sa krvný obeh a pleť sa tým viac spevní a osvieži. V letných horúčavách to ocení každá žena a aj v tomto prípade platí, že by podobný trik mali celoročne využívať dámy s rosaceou alebo inými kožnými ochoreniami, ktoré spôsobujú začervenanie tváre.         

Pozor: Čo sa textúry a prevedenia týka, prakticky žiadna maska nemá s chladom problém. No všímajte si funkciu výrobku, pretože ak má mať hrejivý efekt, skladovanie v chladničke je nezmysel.

  • Ceruzky na oči

Poznáte skvelý trik na očné linky? Nie tie tekuté, ale s pomocou klasickej ceruzky, ktorú treba raz za čas aj zastrúhať. Práve na to sú nízke teploty ideálne. Ak linku odložíte do chladničky, mäkká náplň stvrdne, nebude sa vám mrviť a dokážete ju zrezať do skutočne ostrého hrotu, ideálneho na líčenie. 

  • Laky na nechty

Je mýtus, že by lakom na nechty chlad škodil, práveže opak je pravdou. Chladnička predĺži ich trvácnosť a zaručí čerstvosť. V praxi to znamená, že vám lak nezaschne, ostane tekutý a bude sa ľahko nanášať, aj keď ste ho otvorili povedzme pred rokom a odvtedy nepoužili. No ak si myslíte, že všetky tieto benefity dosiahnete už len tým, že lak vložíte do chladničky polhodinku pred aplikáciou, robíte to zbytočne. V tomto prípade efekt nastáva len dlhodobým skladovaním. 

Čo ešte môžete pridať?

  • Opaľovacie krémy: Odborníci tvrdia, že takto sa predlžuje životnosť produktu.
  • Termálne vody: Chladnička predlžuje ich životnosť a vyhladený sprej prináša ešte väčšiu úľavu.
  • Tekutý mejkap: Aspoň vám pri horúčavách nezaschne, pozor však na to, aby nemal olejové zložky.
  • Prírodná kozmetika: čisto prírodné zložky bez konzervantov a chémie dlhšie vydržia v chlade.

Toto do chladničky nepatrí!

Nižšie teploty nepomáhajú každej kozmetike. Môžu spôsobiť zmenu farby alebo konzistencie, iné by v chladničke stuhli alebo by sa oddelili vo fľaštičke jednotlivé zložky. V chladničke teda určite neskladujte:

  • Pleťové oleje
  • Krémy a séra na olejovej báze
  • Ílové masky
  • Produkty na báze silikónov 
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. apríl 2024 12:56