Jablčný ocot využijete aj ako kozmetickú vychytávku.dreamstime
StoryEditor

Zabudnite na množstvo kozmetiky. Jablčný ocot využijete na pleť, vlasy aj nohy

17.05.2022, 12:00
Krása a móda

Jablčný ocot asi nemusíme nikomu zvlášť predstavovať. Najmä dámy, ktoré majú skúsenosti s diétami, sa už o jeho účinkoch presvedčili na vlastnej koži. Vedeli ste však o tom, že tento zlatý mok nie je len na vnútorné použitie, ale je aj skvelou kozmetickou vychytávkou?

Ak preferujete minimalizmus v kozmetike a ste zástancom predovšetkým prírodných produktov, tak jablčný ocot bude tým, ktorý si zamilujete vďaka jeho účinnému, všestrannému použitiu. Pri jeho kúpe určite nešetrite a siahnite po produktoch v bio kvalite, ktoré sú bohaté na kyselinu mliečnu, octovú a tiež na vitamíny A, B, C a E. Nenechajte sa zmiasť jemným zakalením. Práve to je v prípade kvalitného jablčného octu jeho bežným javom.

Tonikum na pleť

Pri nariedení jablčného octu s prevarenou alebo filtrovanou vodou v pomere 1:2 si doma pripravíte účinné tonikum na tvár. V tomto prípade naozaj platí, že to bude veľa muziky za málo peňazí. Takéto tonikum nielenže dezinfikujte pleť, ale zároveň pôsobí protizápalovo. Najmä ženy, ktoré trpia aknóznou pleťou, ocenia účinky tohto zlatého zázraku. Čistý jablčný ocot môžete použiť lokálne na postihnuté miesta či zapálené vyrážky. Dokonca pomáha aj pri vybielení pigmentových škvŕn, čo oceníme hlavne počas nasledujúcich mesiacov.

Vzpruha pre vlasy

Máte pocit, že sú vaše vlasy mdlé, bez farby, lesku a navyše s rozštiepenými končekmi? Zrieďte si ocot s vodou. Vlasy si umyte bežným šampónom, ktorý používate. Ten však zmyte pripraveným roztokom z octu. Poriadne ocot vmasírujte aj do pokožky hlavy a po pár minútach pôsobenia vlasy umyte ešte jedenkrát vodou.

Už ste vyskúšali všetky možné šampóny proti lupinám a stále sa vám nepodarilo zbaviť sa ich? Účinná je kúra, ktorú si pripravíte z dvoch bielkov, jednej lyžice jablčného octu a dvoch lyžíc olivového alebo kokosového oleja. Všetko spolu premiešajte a naneste na pokožku hlavy. Nechajte pôsobiť minimálne pol hodinu a následne vlasy umyte tak, ako ste zvyknuté.

Domáca pedikúra

Aj vás prekvapili teplé dni a k vašej pedikérke sa pre jej plný kalendár neviete dostať? Aj v tomto prípade vás zachráni jablčný ocot. Pridajte pár lyžíc do vody, v ktorej si pred úpravou pemzou budete nohy máčať. Vďaka kyselinám, ktoré ocot obsahuje, budú vaše päty mäkšie a stvrdnutú kožu bez problémov odstránite.

Jablčný ocot je tiež účinným prostriedkom, ak vás trápia plesne, bradavice na nohách či kurie oká. Tinktúrou, ktorú si pripravíte zo štyroch lyžíc jablčného octu a jednej lyžice soli, si pravidelne potierajte postihnuté miesta. Už po pár dňoch budete vidieť prvé výsledky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. máj 2024 22:42