Kráľovná Alžbeta II. minulý týždeň zomrela.
StoryEditor

Kráľovna Alžbeta patrila medzi najbohatších ľudí planéty. Dediť sa po nej bude majetok za približne pol miliardy!

14.09.2022, 14:30
Kráľovská rodina

Firma, tak ľudovo hovoria Briti kráľovskej rodine. Po smrti Jej Veličenstva sa dal do pohybu megalomanský proces dedenia. Schyľuje sa k prevodom majetku. Obrovské impérium zahŕňa okrem korunovačných klenotov luxusné nehnuteľnosti v centre i mimo Londýna, hospodársku pôda v celej krajine. Ďalej rôzne usadlosti, umelecké diela, dostihové kone a mnoho akcií.

 

Hodnotu osobného majetku kráľovnej Alžbety II. odhadol časopis Forbes na približne pol miliardy dolárov. Azda najvyššiu hodnotu nie len finančnú, ale najmä historickú majú korunovačné klenoty, s ktorými však nemôže panovník narábať, ako sa mu zachce. Ako zosnulá panovníčka v minulosti povedala s humorom jej vlastným koruna je veľmi nepohodlná a ťažká. S korunou na hlave sa totiž človek nemôže pozrieť dole a čítať si text prejavu: „Inak si človek môže zlomiť väz a koruna spadne dole," žartovala Alžbeta pred rokmi v rozhovore. 

Mala svoje vášne

Do súkromného majetku Alžbety II. patrí i rozľahlý zámok Balmoral v Škótsku, kde kráľovna minulý týždeň zomrela. Vlastní unikátnu zbierku známok z celého Spoločenstva národov. Kultová britská panovníčka Alžbeta II. našla viacero svojich celoživotných vášní aj mimo honosných palácov či VIP recepcií. Milovala poľovačky, futbal a dostihy. V stajni má desiatky špičkových koní, ktorých cenu vyčíslili odborníci na vyše osem miliónov eur.

Bez dane

Kráľovná Alžběta II. zdedila po svojej matke, ktorá zomrela pred dvadsiatimi rokmi, majetok za približne 70 miliónov eur. Pre Britov je v krajine stanovená výška dedickej dane na štyridsať percent. Ako píše britský The Guardian hlava monarchie bola na základe zvláštnej klauzule, ale od dedičskej dane vtedy oslobodená. Teraz sa tá istá kauzula uplatní na majetok, ktorý po nej zdedí Karel III.(prince Charles). Výnimka, ktorá oslobodzuje členov kráľovskej rodiny od dane, presadila vláda v roku 1993.

Majetok "firmy" zahŕňa aktíva i pasíva. Patrí do neho Buckinghamský palác, Kensingtonský palác, pozemky a nehnuteľnostivitosti po celom Londýne a Británii.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 22:11