Ak pri nejakom prominentnom páre platilo, že pri sebe stáli v dobrom aj zlom, tak to platí pri manželstve nebohej kráľovnej Alžbety a jej manžela Filipa.instagram/royalty.crown_
StoryEditor

Príbeh lásky kráľovnej Alžbety a princa Filipa: City boli druhoradé, spájala ich tolerancia

15.09.2022, 09:00
Celebrity

Ak pri nejakom prominentnom páre platilo, že pri sebe stáli v dobrom, zlom i v tom najhoršom, tak pri manželstve nebohej kráľovnej Alžbety († 96) a jej manžela Filipa († 99) to platilo stonásobne.

V júli roku 1939 úradujúci britský kráľ Juraj VI. navštívil námornú školu v Dartmouthe. Spoločnosť mu robila staršia dcéra, v tom čase 13-ročná Lilibet, ako Alžbetu doma volali. Mladučkú princeznú upútal vysoký a atraktívny dôstojník Filip, princ grécky a dánsky, prapravnuk kráľovnej Viktórie. Mal o päť rokov viac a za sebou skúsenosti v armáde, no aj napriek tomu iskra preskočila a mladí ľudia si začali písať. Vojna ich vzťahu nepomohla, a tak sa zintenzívnil až po jej konci.

Nežiaduci nápadník

Filip sa narodil v roku 1921 na Korfu ako princ grécky a dánsky. V skutočnosti to vie len málokto, no, paradoxne, mal viac šľachtickej krvi ako jeho manželka. Navyše, s Alžbetou boli vzdialení bratranec a sesternica. No v Grécku nežil ani rok, pretože po politickom prevrate musela celá jeho rodina zo dňa na deň utiecť do Paríža, kde zadarmo žili v dome bohatých príbuzných. Filipov otec princ Andrej odrazu nemal čo robiť, u matky Alice z Battenbergu sa začalo prebúdzať psychické ochorenie. A zatiaľ čo staršie sestry sa vydali za nemeckých šľachticov, Filip musel ako osemročný opustiť Francúzsko a ísť študovať do Británie. Dalo by sa povedať, že mal neradostné detstvo a životom sa aj napriek vysokému šľachtickému titulu pretĺkal bez prostriedkov. Keď v roku 1944 zomrel jeho otec, zdedil po ňom len oblečenie a pečatný prsteň. Ak by si nevzal za manželku Alžbetu, tak by si zrejme na vysokej nohe nežil a možno by o ňom verejnosť ani nikdy nepočula.

Žene obetoval vlastný život

Celkom iný príbeh od narodenia žila Alžbeta, ktorú rodina odmalička pripravovala na budúcu rolu panovníčky. A hoci v období pred druhou svetovou vojnou už dohodnuté manželstvá neexistovali, stále nebolo jedno, koho si budúca kráľovná vezme za manžela. A aj keď sa Filip Alžbetinmu otcovi príliš nepozdával, pretože bol nemajetný a jeho imanie predstavovalo šesť libier na účte v banke, mladík svoju vyvolenú v roku 1946 predsa len požiadal o ruku. Oficiálne zasnúbenie prebehlo až po Alžbetinej plnoletosti a Filipa čakal náročný proces, ktorým musel už vopred dokázať lojalitu svojej budúcej manželke. Prakticky sa musel vzdať všetkého zo svojho predchádzajúceho života. Vo februári 1947 získal britské občianstvo a vzdal sa titulu Jeho kráľovská Výsosť princ Filip grécky. Keďže nemal priezvisko, rozhodol sa pre Mountbatten, čo bola anglická verzia mena Battenberg, priezviska jeho matky. Krátko pred svadbou mu kráľ udelil niekoľko šľachtických titulov a sľúbil, že bude opäť titulovaný ako Jeho kráľovská Výsosť vojvoda z Edinburghu.

Ten druhý

Po sobáši Filip pôsobil ako úradník na Admiralite a Alžbeta čoraz intenzívnejšie pracovala na plnení úloh následníčky trónu. Zdravie jej otca bolo totiž už v tom čase podlomené. Princ Charles sa dvojici narodil v novembri 1948, princezná Anna v auguste 1950. Ďalší dvaja synovia prišli na svet až s výrazným odstupom, Andrew v roku 1960 a Edward v roku 1964. Do veľkej miery za to mohla Alžbetina korunovácia v roku 1953, ale aj iný faktor. A to Filipov hnev. Keď v roku 1952 zomrel Juraj VI. a Alžbeta sa po jeho smrti stala kráľovnou, ako manžel očakával, že pri rozhodovaní o svojom vladárskom mene vezme do úvahy aj to jeho. No nestalo sa tak. Alžbeta cítila, že ranila manželove city, preto sa s odstupom času pokúšala o isté ústupky. Dcéra Anna nosí obe priezviská Mountbatten-Windsor. Napriek tomu Filip pochopil, že už vždy bude vo vzťahu len ten druhý. A tak si možno preto počas manželstva niečo kompenzoval početnými neverami.

V dobrom i zlom

Povrávalo sa, že vojvoda z Edinburghu bol zapletený s inou ženou, s ktorou sa pravidelne stretával v byte zamestnanca súdu. Vzťah mal údajne aj s herečkou Pat Kirkwood, svojho času najlepšie platenou divadelnou umelkyňou v Londýne. No keďže panovníčka mala na čele krajiny množstvo iných povinností než riešiť manželove úlety, zakaždým nad nimi len mávla rukou, pretože v partnerstve považovala za najdôležitejšie to, aby muž vždy stál po jej boku a bol jej oporou, čo sa aj dialo. A to počas neuveriteľných 70 rokov. Keď sa teda raz novinári princa opýtali, čomu vďačí za ich dlhotrvajúce manželstvo, odpovedal veľavravne, že za to môže kráľovnina obrovská dávka tolerancie. A takýmto štýlom stáli bok po boku až do roku 2021, keď ako prvý svet opustil Filip. No a o rok neskôr svojho osudového muža na onen svet nasledovala aj panovníčka.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 22:00