Analytik Vlachynský je k dotačným pretekom Únie s USA a Čínou skeptický. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Vízia Draghiho a Lettu

22.04.2024, 00:00

Jednotný trh má však aj po 30 rokoch od svojho vzniku zásadný problém. Primerane funguje pre tovary, ale už horšie pre služby.

Slobodný pohyb tovarov, ľudí, služieb a kapitálu je pre Slovensko hlavná dividenda členstva v EÚ. Simulácie ukazujú, že ak by nezmizli colné a iné bariéry obchodu, dnes by naše HDP bolo o 20 percent nižšie. Po Luxembursku je to druhá najvyššia hodnota spomedzi členských štátov.

Jednotný trh má však aj po 30 rokoch od svojho vzniku zásadný problém. Primerane funguje pre tovary, ale už horšie pre služby. Národným štátom sa do myšlienky jednotného trhu v službách veľmi nechce a bránia tomu rôznymi bariérami. No maslo na hlave má aj EÚ. Finančné či komunikačné služby sa v rámci EÚ nemôžu cezhranične predávať tak ľahko ako kachličky alebo topánky.

image

EÚ musí opustiť svoj kafkovský svet

V oblasti jednotného trhu sa radi porovnávame s USA. Ani tam v rámci federácie nie je trh otvorený dokonale, no väčšinou funguje premisa slobody – môžeš poskytovať služby všade, ak ti to lokálne niekto nezakáže. V EÚ pri mnohých službách funguje premisa povolenia – nemôžeš službu poskytovať nikde, ak na to nedostaneš povolenie.

O nedokonalosti jednotného trhu so službami uvažuje aj analýza bývalého talianskeho premiéra Enrica Lettu. Tento dlhoočakávaný dokument si objednala Európska komisia. Doplniť ho má analýza európskej konkurencieschopnosti druhého bývalého talianskeho premiéra a bývalého šéfa Komisie Maria Draghiho. Médiá reagovali vzletnými frázami: „Draghi a Letta kujú Európu zajtrajška!“ či „Pri čítaní Draghiho a Lettu cítiť plameň urgentnosti!“

Pri čítaní prvého dokumentu rýchlo nadobudnete pocit déjà vu. Zlepšiť, zefektívniť, zrýchliť, otvoriť. A zároveň opakovanie obľúbenej frázy, že zelená transformácia vráti Európu na čelo rebríčkov inovácií a produktivity. Navyše je iba návrh na zvýšenie rozpočtu Únie, aby mohla viac podporovať priemysel a ekonomiku.

Pred 30 rokmi bol koncept jednotného trhu skutočne inovatívny. Moderná globalizácia sa len začínala a voľný liberalizovaný trh bez ciel či privatizácia neefektívnych štátnych monopolov boli odvážne koncepty. Na význame týchto opatrení sa nič nezmenilo, len snahu podnikateľov teraz brzdia desiatky nových regulácií. Môžete podnikať, prosím, inovujte, ale zároveň musíte splniť nekonečný rad podmienok, odkazuje Komisia.

Zmenia na tom niečo dokumenty Draghiho a Lettu? Ani nie. Ich hlavným receptom je pustiť sa do dotačných pretekov s USA a Čínou. Je to ako pichať steroidy koňovi so zlomenou nohou. Možno na chvíľu zrýchli, ale o to tvrdšie padne. EÚ je presvedčená, že keď napíše dobré regulácie, tak si zabezpečí inovácie. V skutočnosti veľké inovácie vznikajú hlavne tam, kde ešte nie sú regulácie.

 

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: 1 - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: 1 - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-02-26 09:07:40 - Feat.: 1 - Title: Únia musí investovať aspoň 500 miliárd eur ročne, aby sa vyrovnala Spojeným štátom, tvrdí exguvernér ECB​
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
22. apríl 2024 00:03