Podľa ekonóma Jána Oravca z SaS bolo programové vlády dočasnej vlády príliš rozsiahle. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Kafka v parlamente

21.06.2023, 00:00

Rozsiahla modernizácia krajiny a naštartovanie opätovného približovania k najvyspelejším krajinám EÚ, to budú dve kľúčové výzvy pre víťazné strany.

Minulotýždňová diskusia o programovom vyhlásení vlády miestami pripomínala scény z pera majstra absurdity Franza Kafku. Absurdné bolo, že poslanci frontálne útočili raz na premiéra, inokedy na jednotlivých členov vlády, aby si vzápätí urobili červené súkno z celého kabinetu. Absurdný, bizarný a nelogický bol aj základný rámec tejto diskusie, keď sa pod paľbou kritiky ocitli ctihodní muži a ženy z nedávno vymenovanej vlády, ktorí sú v nej vlastne len preto, že za profesionálnych politikov sa odhodlali ťahať horúce gaštany z ohňa.

image

Spaľovacie motory: boj za zdravý rozum

Vďaky sa nedočkali. K nijakému prekvapeniu v parlamente neprišlo. Programové vyhlásenie vlády schválené nebolo. Jeho písanie je nevďačná disciplína. Viem, o čom hovorím, sám som písal niektoré časti v marci 2020. Je to skrátka literárny útvar, za ktorý jeho autori nikdy nedostanú Nobelovu cenu za literatúru.

Aj ja som mal k návrhu textu programového vyhlásenia niekoľko výhrad. Ak vezmeme do úvahy, že tejto vláde zostáva do 30. septembra ani nie 14 týždňov, jej vyhlásenie obsahuje zbytočne veľa textu, až 28 strán. O podnikateľskom prostredí sú tam pritom len dva odseky a v nich je len päť viet. Aj to sa tam píše: „regulačné zaťaženie podnikania je potrebné ďalej znížiť V BUDÚCNOSTI“. Na zlepšenie podmienok pre podnikanie vie už TERAZ urobiť viac aj vláda s niekoľkomesačným mandátom. A napokon, na môj vkus si kabinet stanovil príliš veľa priorít. A keďže ku každej má vypracované konkrétne výkonnostné ukazovatele pre jednotlivých ministrov, vyzval som premiéra, aby ich všetky zverejnil, lebo bez toho verejnosť nemá ako kontrolovať ich plnenie.

Napriek výhradám som predložený program tejto vlády podporil. A to najmä preto, lebo jej hlavnou úlohou je preklenúť obdobie do predčasných parlamentných volieb. Aj po nich bude platiť jedna z téz v jej programe: „Spoločnosť vie byť len taká silná a odolná, ako jej najzraniteľnejšie skupiny.“ Ale po voľbách bude rovnako platiť, že to je len jedna strana mince. Tá druhá, od ktorej sa odvíja všetko ďalšie, je: spoločnosť musí mať v prvom rade silnú a odolnú ekonomiku.

Rozsiahla modernizácia krajiny a naštartovanie opätovného približovania k najvyspelejším krajinám EÚ, to budú dve kľúčové výzvy pre víťazné strany. Tie sa nedajú zvládnuť bohapustým rozdávaním. My sme preto vytvorili Radu pre dobiehanie EÚ. Odbornú platformu pre diskusiu o najlepších podmienkach pre tvorbu bohatstva. A sme pripravení súťažiť s ostatnými, pokiaľ ide o riešenia pre silný ekonomický rast, prosperitu a blahobyt na Slovensku.

01 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-01-25 16:17:14 - Feat.: - Title: Odstúpil severomacedónsky premiér Kovačevski, krajina prejde pod dočasnú vládu, ktorá zorganizuje voľby 03 - Modified: 2024-01-24 13:34:23 - Feat.: - Title: Ódor povedie kandidátku PS do eurovolieb: Ťažko sa mi na to pozerá, agresívny hranatý valec ničí všetko​ 04 - Modified: 2024-01-15 13:21:18 - Feat.: - Title: Minimálna mzda ako 60 percent priemernej mzdy je záväzok v programovom vyhlásení vlády, reaguje Tomáš na INESS 05 - Modified: 2023-12-30 11:19:59 - Feat.: - Title: Využívanie geotermálnej energie v mestách znižuje cenu tepla, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 10:07