Bývalý šéf skrachovanej kryptomenovej burzy FTX Sam Bankman-Fried. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi

13.03.2023, 13:42
  • Keď sa obrovské množstvo peňazí ženie za aktívom, ktoré je nadhodnotené a hyperbolizované viac, než naznačujú fundamenty, očakávajte krach.
  • Každý, kto používa peniaze iných ľudí na zarábanie peňazí, musí byť sledovaný. Túto lekciu sme sa naučili za posledné dve storočia, a preto existuje finančná regulácia.
  • História finančníctva je posiata kosťami podvodníkov, ktorí kradli, stavali pyramídové schémy a využívali výhody dôverných informácií na to, aby podvodným spôsobom dostali naše peniaze do svojich vreciek. 

Keďže Sam Bankman-Fried sa šermuje s prokurátormi a takmer každý týždeň vznikajú jeho nové profily v médiách, je ľahké ho očierniť. Predtým kanonizovaný „kráľ kryptomeny“ sa stretol s realitou tým najtvrdším spôsobom. A rovnako aj jeho investori a zákazníci v oblasti kryptomien.

Do istej miery by sme mu mali byť vďační. Vďaka Bankmanovi-Friedovi a jeho dnes už skrachovanej spoločnosti FTX sa kryptografický balón zrútil na zem skôr, ako sa toto odvetvie stihlo natoľko rozrásť alebo integrovať do tradičného biznisu finančných služieb, že nákaza z jeho kolapsu mohla spôsobiť implóziu ekonomiky.

image

Fed musí zachrániť banky, čo prepadli eldorádu kryptomien

Bez ohľadu na vysvetlenia alebo ospravedlnenia, ktoré sa teraz ponúkajú, sa táto kryptozima mala dať predvídať už dávno. Sofistikovaní finanční experti sa môžu utiekať k tomu, že FTX je pravdepodobne len ďalším príbehom o podvodoch a zlom riadení spoločností a krypto ako také nie je zloduchom a za nič nemôže.

Keďže som sa zaoberal zlyhaniami na finančných trhoch a podieľal sa na vyšetrovaní mnohých najväčších finančných kolapsov v americkej histórii, myslel som si, že príbeh ako FTX je nevyhnutný. Príliš veľa ľudí však o tom prestalo uvažovať racionálne a svoj finančný úsudok nahradilo momentálnou ekonomickou eufóriou, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-11 12:49:44 - Feat.: - Title: Raiffeisen odmieta správy o hrozbe sankcií zo strany Spojených štátov. Sú nepravdivé, tvrdí banková skupina 02 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Pre banky sme najmenej atraktívna krajina 03 - Modified: 2023-08-23 12:59:46 - Feat.: - Title: Banky odmietli diskutovať s politikmi, môže sa im to vrátiť, vyhlásil Kollár 04 - Modified: 2023-08-10 06:36:33 - Feat.: - Title: Nehľadajme senzáciu tam, kde nie je 05 - Modified: 2023-08-01 10:03:42 - Feat.: - Title: Finta, ktorou banky dosahujú zisky
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
11. apríl 2024 19:32