Ján Oravec. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Proti zákazu nedeľného predaja treba použiť zdravý rozum

07.02.2023, 18:00

Nezamýšľaných dôsledkov je v tomto prípade celý rad.

Slovenská ekonomika a celá spoločnosť sú dnes zmietané viacerými krízami, ktoré doslova ohrozujú existenciu mnohých firiem a dostávajú do kritickej finančnej situácie aj domácnosti. Je preto zarážajúce až nepochopiteľné, že skupina šestnástich poslancov, súčasných i bývalých členov poslaneckého klubu OĽaNO, opäť prišla s návrhom zákazu predaja v nedeľu.

image

Len existovať nestačí. Potrebujeme politiku rastu

Práve v tomto čase je tento návrh neprijateľný, zbytočný a navyše aj evidentne škodlivý. Je neprijateľný preto, že ide o neopodstatnený zásah do slobody jednotlivca a slobody podnikania. Sme proti všetkým zákazom a príkazom, ktoré nie sú podporené mimoriadne vážnymi argumentmi v prospech ich zavedenia, čo evidentne nie je prípad zákazu nedeľného predaja. Ten je ešte aj zbytočný, pretože už dnes každý, kto nechce nakupovať v nedeľu, jednoducho do obchodu nejde. Má slobodu nenakupovať. Inými slovami, dnešný právny rámec umožňuje žiť vedľa seba zástancom aj odporcom nedeľného predaja a žiť v súlade s ich životnými preferenciami. Zákaz jednej z týchto skupín túto možnosť vezme. Ale najpodstatnejšie je, že zákaz nedeľného predaja je aj nedomyslený, pretože ignoruje negatívne dôsledky, ktoré by nastali po jeho zavedení, a ktoré paradoxne môžu najviac ublížiť tým, ktorým chce návrh pomôcť, respektíve ich chce chrániť. Hovorí sa tomu nezamýšľané dôsledky.

A nanešťastie, nezamýšľaných dôsledkov je v tomto prípade celý rad. Zamestnanci prídu o možnosť privyrobiť si príplatkami za prácu v nedeľu. Spotrebitelia prídu o možnosť v nedeľu si nakúpiť. Ľudia, ktorí si zvykli nakupovať v nedeľu, ale aj rodiny, ktoré často návštevu obchodného centra spoja s návštevou detského kútika, sa po novom budú tlačiť s košíkmi v sobotu. Podľa stanoviska ministerstva financií môže prísť o prácu viac ako 1 700 ľudí. To môže byť problém najmä pre ľudí žijúcich a pracujúcich v ekonomicky slabších regiónoch s vyššou nezamestnanosťou. V pohraničných oblastiach by prišlo k cezhraničným nákupom, čo by priamo pripravilo slovenských obchodníkov o tržby a štátnu kasu rovnako o nemalé príjmy. Len výšku priamych ekonomických strát odhaduje ministerstvo financií na viac ako 30 miliónov eur. Týmto zákazom budú silno obmedzené aj možnosti tisícok vysokoškolských študentov, ktorí si popri škole privyrábajú najmä počas víkendov a odľahčujú tak rodinné rozpočty.

V tomto smutnom výpočte netreba pokračovať. Podstata je jasná. Neexistujú žiadne dôkazy, že by nedeľný zákaz predaja mal akýkoľvek pozitívny efekt na spoločnosť či jednotlivcov. Ale existujú nezvratné dôkazy o ekonomických škodách, ktoré by spôsobil. Preto by takéto závažné zmeny nemali byť iniciované cez poslanecké návrhy, pretože sa tým obchádza pripomienkové konanie, v ktorom by mali čas a možnosť vyjadriť sa obchodníci, sociálni partneri, odborná i širšia verejnosť. Aj preto sme iniciovali petíciu proti zákazu predaja v nedeľu, ktorá je výzvou všetkým poslancom NR SR, aby na základe uvedených argumentov nepodporili návrh zákona. Verím, že zdravý rozum zvíťazí a parlament sa bude môcť venovať riešeniu skutočných problémov.

01 - Modified: 2023-02-05 11:32:09 - Feat.: 1 - Title: Nedeľný predaj: Vašečka nechcene ukázal, prečo umožniť homosexuálne manželstvá 02 - Modified: 2023-02-21 14:56:44 - Feat.: 0 - Title: Igor Matovič zisťuje, či má ešte moc. Smer aj OĽaNO chcú presadiť nedeľný zákaz predaja (Brífing HN) 03 - Modified: 2023-02-03 12:43:46 - Feat.: 1 - Title: Obchodníkom nedele nechýbajú, až na desať nedieľ v roku, hovorí pre HN viceprezident Konštiak
01 - Modified: 2024-02-01 10:11:57 - Feat.: - Title: Gastrolístky by sa mohli zamestnancom poskytovať za mesiac pozadu, navrhuje SaS 02 - Modified: 2024-01-25 14:04:11 - Feat.: - Title: Odpočítateľná položka by u niektorých mohla dosiahnuť polovicu priemernej mzdy, navrhujú progresívci 03 - Modified: 2024-01-20 12:24:53 - Feat.: - Title: Ruskí poslanci budú rokovať o návrhu na zabavenie majetku za kritiku armády 04 - Modified: 2024-01-20 12:08:47 - Feat.: - Title: Návrh zákona o strategických investíciách môže zasiahnuť do vlastníckych práv, upozorňujú progresívci 05 - Modified: 2023-04-27 19:40:32 - Feat.: - Title: Chystá sa veľká zmena v povinnom zmluvnom poistení. Mieri na státisíce nezodpovedných vodičov
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 14:44