Štátna tajomníčka Ingrid Brocková. FOTO: HN/Miroslava Spodniaková
StoryEditor

Čo sa o sebe dozvedáme od februára tohto roku

21.12.2022, 00:00

Celková suma oficiálnej humanitárnej pomoci Slovenska pre Ukrajinu dosiahla od februára do konca novembra úroveň 7,5 milióna eur.

Slovensko bude v januári oslavovať 30 rokov svojho založenia. Integrácia do transatlantických bezpečnostných a ekonomických štruktúr bola naša hodnotová motivácia, ako sa stať súčasťou vyspelého sveta. Dnes sme členom EÚ, NATO, OECD, OSN, ako aj eurozóny a schengenu. Je obdivuhodné, ako sme sa v prístupových procesoch dokázali zmobilizovať. Túžili sme sa aj politicky, nielen geograficky vrátiť do rodiny spoločných hodnôt. Usmernením boli podmienky vstupu, boli naším kompasom, v týchto zoskupeniach sme dnes pevne ukotvení.

V našom bezprostrednom susedstve zažívame už niekoľko mesiacov vojnu. Od februára sme sa o sebe dozvedeli veľmi veľa: ako sa vieme ako spoločnosť k tomuto konfliktu postaviť. Nič nie je nalinkované, žiadna mapa procesu. Je to skúška nás všetkých, či sme predvídateľný partner, spojenec a či sme naozaj súčasťou vyspelého sveta. Bezprecedentnou mobilizáciou, empatiou a energiou potvrdzujeme našu pomoc od prvého dňa, je to celospoločenské zadanie.

Celková suma oficiálnej humanitárnej pomoci Slovenska pre Ukrajinu – materiálnej a finančnej, poskytovanej pod značkou SlovakAid, dosiahla od februára do konca novembra 2022 úroveň 7,5 milióna eur. Pomoc v hodnote ďalších 2,5 milióna eur sa pripravuje. Doterajšia poskytnutá materiálna pomoc predstavuje viac ako 740 ton humanitárneho materiálu.

image

Ingrid Brocková: V pomoci Ukrajine nesmieme poľaviť

Nad rámec kontinuálne poskytovanej materiálnej pomoci Slovensko na Ukrajine aktuálne realizuje štyri humanitárne projekty spolu za 1,3 milióna eur. Vďaka týmto projektom, ktoré realizujú slovenské mimovládne organizácie spolu s  lokálnymi partnermi od Zakarpatskej až po Dnepropetrovskú oblasť, sú ľuďom zasiahnutým konfliktom distribuované potravinové a hygienické balíčky a poskytnuté služby zdravotníckej starostlivosti a psychosociálnej podpory.

Na zabezpečenie urgentných potrieb na prežitie zimných mesiacov Slovensko aktuálne pripravuje najmä generátory, ohrievače, termooblečenie, prikrývky, posteľnú bielizeň, hygienické balíčky, ako aj liečivá a zdravotnícky materiál, ktoré budú Ukrajine dodané ešte do konca tohto roka.

Slovensko podporuje Ukrajinu aj prostredníctvom viacerých medzinárodných humanitárnych organizácií (UNHCR, OHCHR, WFP, IOM, UNICEF, OBSE a iných), ako aj lokálnych mimovládnych organizácií, na ktorých aktivity sme od februára 2022 poskytli finančnú pomoc vo výške takmer milióna eur.

Ruská vojenská agresia, barbarské útoky na civilnú infraštruktúru sú dôvodom, že potrvá dlhšie, pokiaľ sa budú môcť ľudia vrátiť späť na Ukrajinu. Naše celospoločenské úsilie v pomoci nesmie poľaviť. Ide o nastavenie udržateľného systému pomoci, ako aj strategickú komunikáciu smerom k verejnosti. Pretože výsledky ostatného prieskumu GLOBSEC (z 12. decembra), podľa ktorého až 52 percent Slovákov vníma prítomnosť utečencov z Ukrajiny negatívne (najhoršie z celej V4), sú ľudsky nepochopiteľné. Pomáhajúc im ukazujeme solidaritu ako sused susedovi v ťažkom čase. Je to predovšetkým investícia do našej budúcnosti.

Autorka je štátna tajomníčka ministerstva zahraničia. 

01 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 02 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 15:27