Kandidát na bratislavského primátora Ján Mažgút. FOTO: TASR
StoryEditor

Ján Mažgút: Podporím potravinové banky v kraji

24.10.2022, 00:00

Okrem štandardných foriem financovania je načase otvoriť dialóg s vládou o novom spôsobe financovania miest, obcí a žúp.

Poviem to na rovinu. Kompetencie žúp sú podľa môjho názoru dostatočné a celkom obsiahle. Na samosprávne kraje prešla široká škála pôsobnosti v rôznych oblastiach. Problém teda nevidím v tom, o čom môže župa rozhodovať a čo môže reálne robiť, ale v kvalite personálneho obsadenia jej vedenia a schopnosti svoje kompetencie uchopiť a realizovať. Aj občan sa doposiaľ veľmi málo zaujímal o komunálnu politiku, v podstate jej neprikladal žiaden väčší význam, čím sa sám kvázi vzdal kontroly nad jej činnosťou a práva vznášať požiadavky na župu zastupovať jeho záujmy. Je zúfalé, ako málo spolupracuje štát so župami pri napĺňaní vládnych cieľov a politík, ktoré majú na ľudí v regiónoch zásadný vplyv. Prekáža mi, že súčasná vláda zrušila v minulosti pravidelný dialóg s podnikateľskou sférou, ktorá je v každom regióne špecifická, rovnako ako aj potreby občanov. Ideme do čias sprevádzaných ohromujúcou hospodárskou krízou, neobíde ani Bratislavský samosprávny kraj a je načase venovať sa stabilizácii ekonomiky na regionálnej úrovni a vytvoriť možnosti pre jej zotavenie, no nezvyšovať zadlženie a napriek tomu neustúpiť od sociálne silného charakteru komunálnej podpory. Interakcia s vládou je bezpodmienečná. Dialóg a harmonizácia politík s účinkom na jednotlivé regióny sa musí okamžite začať.

Som podporovateľom takých projektov, ako budovanie regionálnej potravinovej banky so zapojením lokálnych pestovateľov a chovateľov, ktorí budú dodávať produkty do školských zariadení v Bratislavskom samosprávnom kraji, vytváranie komunálnych záhrad a mikro fariem, vrátane zelených záhradných a parkových striech. Podporím zriadenie Inovačného centra pre začínajúcich mladých podnikateľov.

V oblasti zdravotníctva je potrebné okamžite riešiť výpadok v službách zdravotnej starostlivosti a tu navrhujem v spolupráci s vládou realizovať projekt Centra skorej diagnostiky novej generácie ako prevencie pred chorobami, čo bude mať zásadný prínos k zníženiu chorobnosti obyvateľstva a elimináciu rastúcich výdavkov na liečbu. Roky podporujem myšlienku vytvárania spoločných podnikov VÚC, miest a obcí s možnosťou účasti samotných občanov ako investorov a budovanie rozvojových regionálnych centier so zdieľanými službami pre malých a stredných podnikateľov. Zintenzívniť treba aj osvetu v oblasti finančnej gramotnosti vzhľadom na čoraz komplexnejšie finančné služby a obavy z rastúceho rizika exekúcií.

Okrem štandardných foriem financovania je načase otvoriť dialóg s vládou o novom spôsobe financovania miest, obcí a žúp. Nesmie to však byť na úkor zvyšovania dane z nehnuteľnosti. Zasadzujem sa aj za uzákonenie komunálnej asignovanej dane, napr. občan zapojený do systému kompletného separovania odpadu v daňovom priznaní určí župu ako prijímateľa časti dane z príjmov (dnes neziskové organizácie). Pri zriaďovaní spoločných podnikov by občania mohli investovať ako akcionári. Zmysel má aj cloudové financovanie projektov s tým, že investor (občan alebo so sídlom v Bratislavskom samosprávnom kraji) bude môcť kapitalizovať svoj finančný príspevok a stať sa neskôr akcionárom spoločného podniku.

Ján Mažgút kandiduje za Smer-SD a SNS na post bratislavského župana

01 - Modified: 2023-01-19 16:30:38 - Feat.: - Title: Referendum v Sliači bolo v súlade so zákonom, nenamieta to ani prokuratúra, tvrdí primátorka mesta 02 - Modified: 2022-11-16 13:15:01 - Feat.: - Title: Viskupič a poslanci Trnavskej župy zložili sľub. Odhlasovali nových zástupcov župana 03 - Modified: 2022-11-03 10:22:59 - Feat.: - Title: Polícia rieši 36 podozrení z volebnej korupcie 04 - Modified: 2022-11-02 17:30:00 - Feat.: - Title: Anomália komunálnych volieb. Dve obce s rovnakým problémom, v jednej odobrali odtlačky prstov členom komisie 05 - Modified: 2022-11-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Smerák Choma má ako jeden z mála straníkov transparentný účet. Aj tak prehnal peniaze cez agentúru
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 22:45