Martina Holečková. FOTO: KDH
StoryEditor

Holečková: Samosprávy by mali mať silnejšie slovo pri eurofondoch

05.10.2022, 00:00

O kompetenciách krajov a ich financovaní píše kandidátka na nitriansku županku Martina Holečková.

Som presvedčená, že silné regióny so silnými kompetenciami sú cesta, ako môžeme efektívnejšie riešiť každodenné problémy ľudí a zlepšiť aj ich kvalitu života.

Ak by som mala byť konkrétna, posilnenie kompetencií vyšších územných celkov si viem predstaviť napríklad pri regionálnom športe, starostlivosti o mládež, rýchlostných cestách, rozvoji vidieka a v oblasti ochrany životného prostredia. Samosprávy by mali mať tiež právo rozhodovať o využití zostávajúcej časti eurofondov, ktorej väčšinu si štát zatiaľ ponecháva.

Dlho sa tiež hovorí o prebratí správy železničnej dopravy a myslím si, že je to v budúcnosti možné. Pri sociálnej oblasti by určite rozšírenie kompetencií uľahčilo jej poskytovanie. Mestá a obce nemajú momentálne dostatočnú sieť sociálnych služieb pre osoby so zdravotným postihnutím.

Preto rozšírenie kompetencií v sociálnych službách VÚC vidím práve v presune všetkých druhov a foriem sociálnych služieb z miest a obcí na kraje. Mal by sa zjednotiť posudkový proces tak, aby posudková činnosť na kompetencie VÚC v sociálnych službách bola zabezpečená nezávislým orgánom.

Zbytočná mi pripadá najmä duplicita medzi VÚC a štátnou správou. Dnes máme napríklad odbor školstva aj na VÚC, aj na okresnom úrade. Pokojne by mohli všetky kompetencie zastrešiť samosprávy. Tým by sa ušetrili finančné prostriedky, ktoré by sa mohli použiť na zvýšenie úrovne vzdelanosti v danom okrese. Myslím si, že samosprávne kraje sa v dnešných časoch so svojimi kompetenciami vedia vyrovnať a môžu ich efektívne rozšíriť, pokiaľ budú mať podporu štátu a dostatok prostriedkov zo štátneho rozpočtu. V posledných obdobiach však boli tieto prostriedky krátené.

Nitriansky samosprávny kraj má svoje príjmy, s ktorými financuje prevádzku kraja a plánované investície. Mojím cieľom je získať financovanie aj z iných zdrojov, ako sú príjmy Nitrianskeho samosprávneho kraja. Chcem využiť najmä plán obnovy a EŠIF (Európske štrukturálne a investičné fondy), prípadne iné.

Sú plánované nové mechanizmy z EŠIF s cieľom zvýšiť energetickú efektívnosť, ktoré môžu byť použité pri obnove budov, najme škôl a centier zdravotnej a sociálnej starostlivosti. V rámci EŠIF sa pripravuje napríklad mechanizmus (v minulosti známy ako MunSEFF), ktorý sa bude implementovať prostredníctvom bánk a umožní obnovu verejných budov v zjednodušenej podobe.

Ide o kombináciu návratnej a nenávratnej grantovej pomoci, keď návratná časť bude 50 percent investičných nákladov a grant zvyšných 50 percent. Nenávratnú časť je možné splácať z úspor energie, čo umožní kraju investovať naraz do väčšieho počtu projektov a nečakať na vyhlásenie a vyhodnotenie výzvy.

Prostriedky, ktorými kraj disponuje, by mali byť využité prioritne na projekty, na ktoré sa nedajú získať dotácie. Mojím cieľom bude maximalizovať efektivitu využitia finančných prostriedkov z rôznych zdrojov. Základom kvalitných projektov sú odborníci pre danú oblasť a chcem, aby boli súčasťou pri ich tvorbe a realizácii.

Na zamestnanie kvalitných ľudí môžeme využiť projekt ELENA (European Local Energy Assistance) – ide o financovanie technickej asistencie od EIB (Európskej investičnej banky).

Autorka je právnička a manažérka rozvojových projektov. Na predsedníčku Nitrianskeho samosprávneho kraja kandiduje za širokú koalíciu KDH, SaS, Tím Kraj Nitra, Šanca, Spolu, ODS, DS, Občianska konzervatívna strana a Za ľudí. 

01 - Modified: 2022-08-06 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Porovnajte svoj plat a zistite, aké bývanie si môžete dovoliť v regiónoch (veľká analýza)
01 - Modified: 2023-01-19 16:30:38 - Feat.: - Title: Referendum v Sliači bolo v súlade so zákonom, nenamieta to ani prokuratúra, tvrdí primátorka mesta 02 - Modified: 2022-11-16 13:15:01 - Feat.: - Title: Viskupič a poslanci Trnavskej župy zložili sľub. Odhlasovali nových zástupcov župana 03 - Modified: 2022-11-03 10:22:59 - Feat.: - Title: Polícia rieši 36 podozrení z volebnej korupcie 04 - Modified: 2022-11-02 17:30:00 - Feat.: - Title: Anomália komunálnych volieb. Dve obce s rovnakým problémom, v jednej odobrali odtlačky prstov členom komisie 05 - Modified: 2022-11-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Smerák Choma má ako jeden z mála straníkov transparentný účet. Aj tak prehnal peniaze cez agentúru
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 22:14