StoryEditor

Javorčíková: Samosprávy by mali mať právo zavádzať najvyššiu povolenú rýchlosť

28.09.2022, 09:46

O kompetenciách a financovaní samospráv píše kandidátka na primátorku Banskej Bystrice Diana Javorčíková.

Samosprávy dokázali v posledných mesiacoch, hlavne počas pandémie a riešení jej dopadov, že sú schopné veľmi rýchlo a pružne reagovať na vzniknuté krízové situácie. Dokonca reagovali pružnejšie a rýchlejšie, ako tomu bolo na celoštátnej úrovni a stali sa skutočnými piliermi spoločnosti. Sú teda orgánmi verejnej správy takpovediac do „zlých časov“.

Považujem všetky debaty o zužovaní kompetencií a o krátení finančných príspevkov pre samosprávy za nevhodné a nelogické. Vrátili by sme sa tým v čase o dvadsať rokov dozadu, pričom trend by mal byť opačný. Samosprávam treba dať maximum právomocí, avšak s primeraným finančným krytím. A hlavne, túto diskusiu treba riešiť meritórne, ukončiť ju a uzákoniť tak, aby sa kompetencie samospráv nemenili častejšie, ako počasie.

Nedokončená reforma

Nedokončená reforma verejnej správy by mala byť prioritou súčasnej aj budúcich vlád, pretože dnes sme svedkami stavu, že malé obce majú rovnaké kompetencie ako krajské mestá, avšak viac ako polovicu svojich rozpočtov míňajú len na vlastnú správu. Dokonca aj tvorba a podávanie grantových žiadostí je pre menšie obce veľmi komplikovaná, administratívne zaťažujúca, až nerealizovateľná.

Uvedené má priame dopady na nedostatočný rozvoj malých obcí a slabé využívanie ich historického, ľudského aj geografického potenciálu. Cestou by mohli byť spoločné obecné úrady alebo minimálne projektové oddelenia, ktoré by odbremenili administratívnu zaťaženosť menších obcí a určite aj zjednodušili život občanom. Nemali by sme totiž zabudnúť na to hlavné – orgány verejnej správy sú tu pre občanov a nie naopak, ako sa to dnes  v mnohých prípadoch môže zdať.

Viem si predstaviť rozšírenie kompetencií samospráv napríklad v oblasti zvyšovania bezpečnosti v uliciach, a to posilnením úlohy mestskej polície pri kontrole dodržiavania pravidiel cestnej premávky na území mesta. Kompetencie by sa mali rozšíriť aj o kontrolu rýchlosti na území obce, pričom vyberanie pokút za ich porušenie by mohlo byť značným príjmom do mestskej pokladne, ktorý by mohol slúžiť na rozvoj dopravy a mobility v obci.

Silnejšia polícia

Rovnako tak, na posilnenie zboru obecnej polície. Mestá a obce by dokonca mali mať právomoc zavádzať najvyššiu povolenú rýchlosť na území obce, aby tým dostatočne regulovali bezpečnosť cestnej premávky, pretože trendom v zahraničí je utlmovanie rýchlosti na území obcí, čo vie samotná obec posúdiť najzodpovednejšie.

Ďalším príkladom na rozšírenie kompetencií samospráv je aj oblasť ochrany životného prostredia, kde samospráva najlepšie pozná lokálne správne a schodné riešenia. Oblastí, kde je vhodné a potrebné rozširovať kompetencie samosprávy, je veľa a je najvyšší čas pokračovať v decentralizačnej reforme verejnej správy z roku 1999.

Terajšie úvahy o rozpočtových škrtoch pre samosprávy považujem za nepochopenie situácie – práve samospráva, poslanci v mestách a obciach sú totiž tí volení zástupcovia, ktorí sú v najužšom kontakte s obyvateľmi, ale aj tí volení zástupcovia, ktorí sa obyvateľom obcí aj zodpovedajú.

Ak budú dobre fungovať samosprávy, bude dobre fungovať aj štát.  Boje medzi samosprávami a vládou sú zástupné, vyplývajúce z hľadania najjednoduchších riešení a škodia každému.

Autorka je projektová manažérka a nezávislá kandidátka na primátorku Banskej Bystrice.

 

01 - Modified: 2022-08-06 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Porovnajte svoj plat a zistite, aké bývanie si môžete dovoliť v regiónoch (veľká analýza) 02 - Modified: 2022-09-28 08:51:03 - Feat.: 0 - Title: Nosko: Krajské mestá môžu prevziať úlohy VÚC 03 - Modified: 2022-09-28 08:52:10 - Feat.: 0 - Title: Karas: Je potrebná ochrana krajských miest z hľadiska rozpočtového hospodárenia
01 - Modified: 2023-01-19 16:30:38 - Feat.: - Title: Referendum v Sliači bolo v súlade so zákonom, nenamieta to ani prokuratúra, tvrdí primátorka mesta 02 - Modified: 2022-11-24 09:14:38 - Feat.: - Title: V 47 obciach si zopakujú komunálne voľby, vyhlásili ich na 25. marca 03 - Modified: 2022-11-16 13:15:01 - Feat.: - Title: Viskupič a poslanci Trnavskej župy zložili sľub. Odhlasovali nových zástupcov župana 04 - Modified: 2022-11-03 10:22:59 - Feat.: - Title: Polícia rieši 36 podozrení z volebnej korupcie 05 - Modified: 2022-11-02 17:30:00 - Feat.: - Title: Anomália komunálnych volieb. Dve obce s rovnakým problémom, v jednej odobrali odtlačky prstov členom komisie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
14. máj 2024 06:57