Nestlé, cukrovinky SNÍMKA: DreamstimeSNÍMKA: Dreamstime
StoryEditor

Mýtus o biopalivách má koreň v biznise

13.09.2022, 10:37

Všetci rozumní ľudia vedia, že planéta dlhodobo netrpí nedostatkom potravín, ale ich katastrofálne nedokonalou distribúciou, respektíve redistribúciou.

Je zaujímavé, aký srdcervúci záujem o vysoké ceny potravín prejavuje jeden z ich najväčších svetových producentov – nadnárodný gigant Nestlé. A zaujímavé je aj zdôvodnenie rastu cien potravín, ktoré Nestlé a jeho špičkový predstavitelia verejnosti systematicky ponúkajú. Majú to byť biopalivá, respektíve pestovanie technických plodín pre ich výrobu. Tento mýtus si už zaslúži detailnejší rozbor.

Príklady. Jeden z najväčších svetových kritikov výroby biopalív je predseda Správnej rady spoločnosti Nestlé Peter Brabeck-Lethmathe. Ten v roku 2013 okrem iného povedal: „Je naozaj neuveriteľné, že v situácii, keď nemáme vo svete dosť potravín pre ľudí, používame ich v automobilovej doprave. Otvorene vyzývam, nemíňajme potravinárske komodity na výrobu paliva. Dávajme potraviny ľuďom, nie autám."

Znie to logicky, ale realita je iná. Všetci rozumní ľudia vedia, že planéta dlhodobo netrpí nedostatkom potravín, ale ich katastrofálne nedokonalou distribúciou, respektíve redistribúciou. V skratke – obrovské potravinové prebytky z bohatej časti sveta sa nedostávajú do chudobnejších častí. To má samozrejme veľa príčin, ale je zbytočné ich teraz rozoberať.

Navyše, rast cien potravín (najmä ten aktuálny) dokázateľne súvisí s rastom ceny energií (palivo, elektrina, plyn) a nie pestovaním technických plodín. Stačí iba jednoduchá úvaha – keby sa hneď dnes prestali pestovať technické plodiny, aký vplyv by to malo na ceny aj množstvo vyprodukovaných potravín? Pravdou je, že žiadny. Určite by to ale kruto zasiahlo poľnohospodárov, ktorí by takto stratili stabilných odberateľov časti svojej produkcie.

Druhý zaujímavý fakt je obraz ziskov a obratov firiem typu Nestlé. Je železným pravidlom, že keď rastú vstupné ceny potravinárskych komodít, zaznamenávajú takéto giganty rasty. V prvej polovici roka 2012 kedy rástli ceny všetkých komodít, vykázala napríklad iba firma Nestlé zisk 4 miliardy eur!

Tretí povšimnutia hodný fakt sa týka samotnej osoby šéfa Správnej rady Nestlé. Svojho času totiž sedel aj v predstavenstve ropného gigantu ExxonMobil, ktorý je obrovským producentom fosílnych palív. Tých, ktorým biopalivá konkurujú.

Keď sa teraz prenesieme na slovenskú pôdu, treba si všimnúť aktuálne výroky generálneho riaditeľa Nestlé Slovensko pána Martina Mittnera, ktoré odzneli v rozhovore pre časopis.tyzden 26.augusta 2022. Na sugestívnu (možno aj rovno vyžadovanú) otázku, čo hovorí na to, že na Slovensku sa na „vzácnej úrodnej pôde“ pestuje repka olejná určená na výrobu biopalív a nie potravinové rastliny odpovedá: „Vidíte ako ceny potravín vystrelili nahor. Nielen na Slovensku, sú aj regióny, ktoré sú na tom oveľa horšie. Obmedzenie vývozu z Ukrajiny môže spôsobiť problémy v Afrike alebo v ďalších chudobnejších krajinách. Určite je dôležité dôkladne zvažovať efektívne využívanie vzácnej pôdy.“

Isteže. Šéf slovenskej pobočky Nestlé nie je taký radikálny, ako jeho najvyšší šéf, ale v súlade s naratívom materského koncernu navodzuje dojem, že príčinou rastu cien potravín je pestovanie technických plodín pre výrobu biopalív.

Zopár faktov. Repka olejná sa na Slovensku pestuje asi na 8% výmery poľnohospodárskej pôdy. A pestovala sa vždy a nie iba kvôli biopalivám. Repka je totiž vynikajúca a dlhodobo využívaná medziplodina, ktorá sa pestuje aj na produkciu jedlého oleja. Má antierózne účinky (hlboký koreň) a celá jej rastlina sa zaoráva späť do zeme, čím jej dodáva potrebné živiny. Nehovoriac o tom, že patrí medzi najlepšie medonosné rastliny vôbec.

Z repky olejnej navyše dnes nevyrobíme iba repkový olej, ktorý slúži aj na výrobu biopaliva, ale ročne na Slovensku až sto tisíc ton bielkovinového, geneticky nemodifikovaného repkového šrotu, ktorý je krmivovou kostrou domácej živočíšnej výroby. Vďaka tomu nemusíme dovážať kvantá krmív zo zahraničia.

A dá sa aj pokračovať. Dnes v čase vojny na Ukrajine a snahy Západu odstrihnúť sa od ruských fosílnych surovín, majú biopalivá ročne cca. 6,5% podiel na celoročnej spotrebe palív ako takých. To predstavuje zhruba 190 tisíc ton ropy, ktorú by sme inak museli doviesť. Napríklad z Ruska. Z toho istého Ruska, kde mimochodom Nestlé obmedzila obchodné aktivity až po veľkom verejnom tlaku.

Alebo faktor CO2. Biopalivá sú uznaným alternatívnym zdrojom energie, ktorý prináša funkčnú a cenovo dostupnú alternatívu fosílnych palív. V porovnaní s nimi dosahujú až 70 až 90% úsporu emisií CO2. Dnes už existuje mnoho krajín, kde podiel biozložky v palivách ďaleko presahuje slovenskú normu, čím tieto krajiny dosahujú svoje ciele v obmedzovaní produkcie CO2.

Dalo by sa dlho pokračovať. Cyklicky sa opakujúce útoky na producentov biopalív, ktorí sú často označovaní za príčinu rastu cien potravín, zrejme nevymiznú.

Je však potrebné, aby vo verejnom priestore nezneli iba mýty, ale aj skutočné argumenty, ktoré sa opierajú o realitu. Celkový obraz potom zrazu vypadá úplne inak.

01 - Modified: 2023-05-08 13:38:00 - Feat.: - Title: Švédsko znižuje predpísaný podiel biopalív v pohonných látkach 02 - Modified: 2023-04-22 14:38:18 - Feat.: - Title: Biopalivá a elektromobilita nie sú v protiklade pri napĺňaní cieľov. Alternatíva má byť medzikrokom 03 - Modified: 2023-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Ústupok v zákaze spaľovacích áut od roku 2035. Nemecko podpísalo bianko šek 04 - Modified: 2023-03-22 11:07:31 - Feat.: - Title: Taliansko schváli vyradenie spaľovacích motorov, len ak zostanú biopalivá 05 - Modified: 2023-03-17 09:41:57 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Známy Slovák vo veľkom expanduje do Indie, zamestná tam až dve tisícky ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 09:15