Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák. FOTO: TASR/P. Neubauer
StoryEditor

Hlivák reaguje na rozhovor s Mikulcom v HN: Politici vyslovujú názor, ÚVO vedie konania

12.09.2022, 13:28
Autor:
redred

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák má výhrady voči tvrdeniam ministra obrany Romana Mikulca, ktoré vyjadril v interview pre Hospodárske noviny.

Tvrdenia ministra vnútra pána Romana Mikulca, ktoré sú uvedené na webovom sídle denníka Hospodárske noviny v rozhovore s názvom „Mikulec pre HN: Bol som za to, aby Matovič vo vláde zostal. Argumenty SaS považujem za infantilné“ zverejnenom dňa 10. 9. 2022, sú nepravdivé.

Dňa 25. februára 2022 som bol spolu s kolegami na Úrade vlády SR všeobecnými otázkami dotazovaný na výklad zákona o verejnom obstarávaní (ďalej len „zákon“), a síce, či zákon pozná zrýchlený postup, keď je potrebné okamžite, z dôvodu mimoriadnej udalosti, obstarať tovary, služby či stavebné práce.

Spolu s kolegami sme členom vlády Slovenskej republiky vrátane pána ministra vnútra ozrejmili, že zákon takýto postup pozná, no vždy je potrebné ho dôsledne odôvodniť, keďže ide o nesúťažný postup. Tento obsah vyjadrení zo strany zástupcov Úradu pre verejné obstarávanie (ďalej len „ÚVO“ alebo „úrad“) bol následne ministerstvu zaslaný aj v oficiálnom metodickom usmernení č. 5122-5000/2022, ktoré je dostupné každému, keďže je zverejnené na webe úradu

To znamená, že ÚVO na danom stretnutí vysvetlil možnosti zákona, čo si v žiadnom prípade nemožno zamieňať s tým, že by ÚVO odobril to, že ministerstvo vnútra v rámci tohto postupu urobilo rozhodnutia, o ktorých predtým ani mňa, ani mojich kolegov neinformovalo. Ide o rozhodnutia, ktoré boli neskôr odhalené, medializované, a ktoré už pred začatím konania na ÚVO vyvolávali podozrenia z porušenia zákona. ÚVO na prvom stupni rozhodol, že v danom obstarávaní zákon porušený bol.

Ja som členom odvolacieho orgánu – Rady úradu, a tak mám k dispozícii aj spis. Dám aj ostatným členom rady do pozornosti tieto verejné vyjadrenia pána ministra k danému prípadu, aby mali komplexný pohľad na postup ministerstva v danom prípade, a to aj v kontexte vyjadrení oficiálne doručených úradu a rade ministerstvom v rámci vedeného konania. Je zrejmé, že ministerstvo vnútra je nespokojné s rozhodnutím ÚVO na prvom stupni, preto sa aj odvolalo.

Pán minister sa v rozhovore vyjadril, že úrad „Len povedal svoj názor a my sme si povedali náš názor, že sme neporušili žiaden zákon“. Dovoľte mi uviesť, že názor vyslovujú politici, ÚVO vedie konania. „Názor“ nemožno porovnávať s oficiálnym konaním ÚVO, v ktorom už úrad na prvom stupni vydal rozhodnutie. Rozhodnutia ÚVO preskúmavajú súdy, a tak ÚVO musí rozhodovať zákonne a nestranne.

Politici radi veci zjednodušujú tak, aby pred voličmi dobre zneli, aby sa obhájili, no skôr, ako pán minister bude dávať prvostupňovému rozhodnutiu ÚVO prívlastky, mal by počkať na definitívne rozhodnutie rady ako odvolacieho orgánu. Ja môžem jednoznačne povedať, že ako predseda úradu som počas výkonu svojho mandátu dbal, aby boli vytvorené podmienky pre to, aby úrad v prvom stupni rozhodoval nezávisle, nestranne a v súlade so zákonom a na tom aj trvám.

Miroslav Hlivák, predseda Úradu pre verejné obstarávanie

01 - Modified: 2022-09-08 23:03:41 - Feat.: 1 - Title: Mikulec pre HN: Bol som za to, aby Matovič vo vláde zostal. Argumenty SaS považujem za infantilné
01 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 02 - Modified: 2024-04-13 07:07:07 - Feat.: - Title: Ministerstvo obrany podpísalo zmluvu na obnovu budovy v prešovských kasárňach za takmer dva milióny 03 - Modified: 2024-03-26 15:08:10 - Feat.: - Title: Osoby vstupujúce do schengenského priestoru sa štandardne preverujú, tvrdí Mikulec 04 - Modified: 2024-03-21 15:08:05 - Feat.: - Title: Za stíhačky a systém Kub darovaný Ukrajine nemusíme dostať sľúbených 150 miliónov, znie z rezortu obrany 05 - Modified: 2024-03-20 13:13:10 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok nevidí problém v účasti v relácii s medzinárodne hľadanou osobou, opozícia namieta
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 15:07