Igor Tóth, CEO O2 FOTO: O2
StoryEditor

Dátam patrí budúcnosť

  • Medziročne vzrastie spotreba dát približne o 40 percent a počas nedávnej pandémie navyše skokovito vyrástla.
  • Dôležitým míľnikom bol príchod smartfónu, ktorý priniesol pohodlnejšie surfovanie na internete na väčšej obrazovke.
  • Náš život sa postupne zo staromódnych sociálnych sietí presunie do metaverza.

Dopyt po dátach enormne rastie a úlohou telekomunikačných operátorov je uspokojiť ho. O tom niet pochýb. Tempo inovácií v oblasti nových generácií operátorských sietí a technológii sa zvyšuje. To na jednej strane umožňuje obslúžiť narastajúce potreby zákazníkov, na druhej strane však zvyšuje investičnú náročnosť pre operátorov. Na predstavu, medziročne vzrastie spotreba dát približne o 40 percent a počas nedávnej pandémie navyše skokovito vyrástla. Dnes tento dopyt vie obslúžiť 4G technológia, budúcnosť však patrí sieťam piatej generácie.

image

Vráťme sa na chvíľu do histórie a pripomeňme si, čo bolo hlavným motorom spotreby mobilných dát. Dôležitým míľnikom bol príchod smartfónu, ktorý priniesol pohodlnejšie surfovanie na internete na väčšej obrazovke. Ďalšie významné nárasty spotreby so sebou priniesol nástup sociálnych sietí, využívanie rôznych aplikácií v telefóne a, samozrejme, hudba spoločne s videom. Dnes nám technológia umožňuje pozerať na mobile dvojhodinové filmy v 4K kvalite, stráviť hodiny na videohovoroch alebo hrať online hry. Pri posledných dvoch zmienených už nie je dôležitá len rýchlosť sťahovania, ale aj odosielania dát.

Obojsmerný dátový tok začína rásť. Na tento vývoj musia operátori pružne reagovať. Navyše, väčší počet pripojených zákazníkov na jednu základňovú stanicu (stožiar), dlhší čas takéhoto pripojenia a dopyt po vyššej prenosovej rýchlosti by pri súčasnej technológii narazili na fyzikálne limity toho, čo dokáže jedna „rádiová vlna“ preniesť. Preto operátori budujú 5G siete, ktoré z hľadiska efektívnejšieho využitia frekvenčných pásiem prinesú zákazníkom nielen vyššiu rýchlosť, ale aj väčšiu kapacitu a nižšiu odozvu.

Náš život sa postupne zo staromódnych sociálnych sietí presunie do metaverza. Ide o kombináciu virtuálnej aj rozšírenej reality. Základným rozdiel medzi nimi je ten, že vo virtuálnej realite ideme do umelo vytvoreného virtuálneho sveta. Pri rozšírenej realite kombinujeme virtuálny svet s reálnym dianím napríklad prostredníctvom kamery v smartfóne. Čím viac budeme žiť naše životy vo virtuálnom svete, tým vyššia bude náročnosť na prenos dát a kybernetickú bezpečnosť. A hoci budú naše životy čoraz viac digitalizované, verím, že lajky a srdiečka nebudú určovať našu vnútornú spokojnosť a sebaprezentáciu v živote. Vývoj nechceme zastaviť a ani nezastavíme, dúfam však, že virtuálna ani rozšírená realita nám nezabránia žiť skutočný život.

01 - Modified: 2022-06-27 06:18:27 - Feat.: 0 - Title: Vysvetľujeme: Čo je Metaverzum a ako by malo ovplyvniť budúcnosť našich životov? 02 - Modified: 2022-05-18 08:22:47 - Feat.: 0 - Title: Telekom vstúpil do metaverza 03 - Modified: 2022-06-22 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Testovali, ako ľudia zvládnu pracovať v metaverze. Dvaja odpadli, zvyšok boleli oči a cítili frustráciu
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Viacerí operátori upravili poplatky za internet a televíziu. Čo robiť, keď s tým nesúhlasíte? 02 - Modified: 2024-04-18 08:21:17 - Feat.: - Title: Nokia oznámila nárast zisku napriek nižším tržbám. Dôvodom sú menšie náklady na technológiu 5G 03 - Modified: 2024-03-21 11:40:24 - Feat.: - Title: Orange vypol po 18 rokoch prevádzky 3G sieť. Nahradí ju 4G sieťou a rozšírením 5G 04 - Modified: 2024-02-14 12:24:46 - Feat.: - Title: Slovak Telekom potešil svojich zákazníkov. 5G sieť rozšíril do ďalších miest a obcí 05 - Modified: 2024-01-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Bol to náročný, ale v telekomunikáciách zaujímavý rok. Čaká nás ďalší
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 15:53