Reuters
StoryEditor

Karol Lovaš: Ultimátum pre pápeža

25.12.2016, 13:08

Americký kardinál Leo Burke patrí medzi najaktívnejších kritikov pápeža Františka. Proti zvyklostiam v Katolíckej cirkvi sa pred časom rozhodol spolu s ďalšími tromi kardinálmi verejne vystúpiť proti rímskemu biskupovi vo veci jeho apoštolskej exhortácie Amoris leatitia (Radosť lásky).

Verejne ho vtedy požiadali aby vysvetlil svoje názory o neporušiteľnosti manželstva a Eucharistii.

Od štvorice kardinálov dostal pápež dokonca ultimátum. Pokiaľ sa do skončenia oktávy Narodenia Pána nevyjadrí k “pochybným” výrokom, sami budú revidovať jeho “sporné” vyjadrenia.

Burkeho pozícia vo Vatikáne je dlhodobo - žiadna. O to viac musí kričať, aby na seba upútal pozornosť.

Celý Burkeho hypermoralizmus môže mať však ešte jeden dôvod. Snaží sa prekryť problémy v Ráde maltézskych rytierov, kam ho poslal pápež za patróna potom ako ho odvolal z pozície šéfa najvyššieho vatikánskeho súdu.

Práve pápež František nariadil kontrolu u maltézskych rytierov kvôli “neštandardnému” odchodu tamojšieho veľkého kancelára. Maltézski rytieri ale najnovšie takéto počínanie pápeža striktne odmietli!

Kardinál Burke je schopný všetkého. Dnes sa snaží svojich verných presvedčiť, že chráni Cirkev pred nedostatočne “ortodoxným” pápežom. Označiť ho za schizmatika môže byť' další krok. Burke totiž nemá čo stratiť. Lebo už nemá čo získať. Otázkou je, koľko z 226 kardinálov ho podporí potom.

Zatiaľ čo Burke neštandardnou kritikou provokuje, v prospech “ortodoxie” rímskeho biskupa jasne hovoria nadštadardné vzťahy s pravoslávnymi kresťanmi vrátane ekumenického patriarchu Bartolomeja a moskovského patriarchu Kirilla. Obaja by sa totiž držali celkom iste v úzadí, keby bolo na Františkovi niečo skutočne “závadné”.

V prípade Burkeho bude musieť pápež konať rýchlo a rázne. Zdá sa, že pád k “maltézákom” nebol pre amerického kardinála dostatočnou príučkou. Ak by sa na adresu hlavy katolíckej cirkvi vyjadroval podobne ako on, ktokoľvek iný, sám by pre neho žiadal ten najprísnejší trest.

Pokiaľ by sa ortodoxia v Cirkvi merala iba dĺžkou červeného závoja a čipkovaných šatičiek, Leo Burke by mohol byť hneď zajtra kompetentným pápežom. Našťastie pre katolíkov, dôležité je aj čosi iné. Zvykneme tomu hovoriť zdravý sedliacky rozum. A toho má zatiaľ pápež František na rozdávanie.

01 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil 02 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády 03 - Modified: 2024-05-02 19:50:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj, na ktorý zaútočili osadníci, podľa USA potom odklonil Hamas 04 - Modified: 2024-05-02 18:56:56 - Feat.: - Title: Priemyselné objednávky v Spojených štátoch zrýchlili v marci tempo rastu 05 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
02. máj 2024 23:13