TASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Peter Tkačenko: Želajme si lídrov

22.12.2016, 23:00

Známe porekadlo vraví, že si máme dávať pozor na to, čo si želáme, lebo by sa nám to mohlo aj splniť. Napríklad pred rokom si prakticky celý slovenský komentariát vrátane autora tohto želal úpadok Smeru. Nuž, úpadok sa dostavil, ale cenou za slabší Smer je parlamentná prítomnosť Mariana Kotlebu, Borisa Kollára či samozvaného križiaka Milana Krajniaka, ktorí svorne pracujú na konci liberálnej demokracie. A opozičného lídra, ktorý veští, že Angele Merkelovej do konca roka nasadia klepetá, trúsi xenofóbne reči a excelovou logikou kádruje náboženstvá podľa kompatibility s Európou. Výsledkom je asi najbiednejšia úroveň verejnej debaty od čias mečiarizmu.

Ak si teda želáme nových, naozajstných lídrov, bude dobré, ak ich poučení minulosťou budeme špecifikovať. Želajme si lídrov, ktorých dopredu nebude hnať túžba politicky prežiť ďalšie štyri roky a koristiť, ale silná túžba reformovať Slovensko, aby z neho bola ešte prosperujúcejšia a slobodnejšia krajina – pre všetkých, vrátane menšín. Zároveň by mohli mať predstavu, ako to dosiahnuť. Dobré by tiež bolo, keby si láskavo všimli, akú úroveň dosiahla debata, povedzme pod pohľadom na svoju facebookovú stenu, a nechceli do nej prilievať vitriol. Mohli by tiež chápať, že ako politici si toho budú musieť veľa vytrpieť a vypočuť, ale svoj verejný obraz budú chcieť tvoriť vlastnými činmi a slovami, nie súdnymi rozhodnutiami.

Takému vysnívanému lídrovi by ani nenapadlo ísť pred súd dokazovať, že nie je psychotický libertarián ani trápnučký fašista. Napríklad preto, že vníma, čo je to hyperbola a keď vie spakruky druhých obviňovať z vlastizrady, sám dokáže ranu aj prijať. Ale aj z toho prostého dôvodu, že si ho s fašistom nikto nepomýli.

01 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 02 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 03 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 04 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí 05 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 08:03