Noviny, okuliare, raňajkyArchív HN
StoryEditor

Nepovšimnuté odvetvie sa mení na pilier ekonomiky

06.07.2016, 00:00
Centrá podnikových služieb k nám prišli bez väčšej pozornosti. Postupne sa

Michael Dell začína deň tým, že si pri raňajkách prečíta správu o finančnom stave svojej spoločnosti. Tú mu niekoľko hodín predtým priamo do Texasu zašle bratislavská pobočka. Aj to je výsledok práce špecifickej formy investície – centra podnikových služieb.

Vláda už vo štvrtok prerokuje koncepciu, ktorá má zabezpečiť ďalší rozvoj takýchto centier na Slovensku. V nej ministerstvo hospodárstva navrhuje niekoľko legislatívnych zmien, ktoré uľahčia napríklad príchod zahraničných expertov, prispôsobia trhovým potrebám podmienky štátnej pomoci či vytvoria platformu na lepšiu komunikáciu medzi školami a firmami. Chceme takisto otvoriť dialóg s etablovanými zahraničnými investormi, ktorí majú potenciál priniesť k nám tento typ doplnkových služieb. Našou víziou je vytvorenie 20-tisíc nových pracovných miest v tejto oblasti do roku 2020.

Centrá podnikových služieb prenikli na Slovensko v čase nadšenia z veľkých priemyselných investícií bez väčšej pozornosti. Začali s jednoduchými aktivitami, no vypracovali sa na jedny z najlepších na svete a koncernové centrály im postupne zverovali čoraz náročnejšie úlohy. V krajine, v ktorej priemysel vykazuje jeden z najvyšších podielov na HDP v Európe, tak centrá podnikových služieb predstavujú ďalší pilier vyvažujúci štruktúru ekonomiky. S pridanou hodnotou, ktorá ďaleko presahuje väčšinu ostatných odvetví.

Sektor podnikových služieb u nás v priebehu niekoľkých rokov zamestnal viac ako 45-tisíc mladých ľudí. Naučil ich medzinárodné účtovné štandardy, administráciu sietí, spravovanie nákupu a predaja, ovládanie databáz ľudských zdrojov a mnoho iných moderných zručností. Vytváranie takýchto príležitostí prispieva k udržaniu šikovných a ambicióznych mladých ľudí na Slovensku, pretože si v centrách vedia nájsť uplatnenie. Nielen preto, že priemerná mzda presahuje 1 700 eur.

Z rozhovorov s predstaviteľmi najvýznamnejších firiem vyplýva aj ďalšia dobrá správa – investori sú pripravení zaujímať sa aj o iné slovenské mestá, ako sú Bratislava a Košice. Perspektívu pre rozvoj majú aj Banská Bystrica, Prešov, Poprad, Nitra a Trenčín. Rast odbornej zamestnanosti v regiónoch je totiž kľúčovým dielom do stavebnice rozvoja Slovenska.

Na základe potenciálu, ktorý vidím, si trúfam vyhlásiť, že cieľ vytvoriť 20-tisíc nových pracovných miest v tomto sektore do roku 2020 je reálny. Správy zo Slovenska si tak budú môcť vychutnávať aj ďalší majitelia a generálni riaditelia svetových gigantov.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 11:24